Orașul Pustiu (Miss Peregrine #2) de Ransom Riggs


Orașul Pustiu (Miss Peregrine #2) de Ransom Riggs

My rating:  4 of 5 stars 

Despre primul volum din seria Miss Peregrine am scris aici

Cel de-al doilea volum continuă, bineînțeles, aventurile copiilor deosebiți care sunt urmăriți de strigoi și suflete pustii, încercând să găsească o ymbrynă care să o salveze pe Miss Peregrine și să o aducă înapoi la ființă umană după ce a fost transformată în pasăre.

Parcă cel de-al doilea volum este și mai intens, mai rapid și mai plin de adrenalină decât primul. Gașca de puști este într-o continuă cursă contra cronometru pentru a salva viața lui Miss Peregrine, iar pe urmele lor sunt monștrii care nu-i lasă nici măcar o singură clipă ca să-și tragă respirația. Sunt prinși, scapă, își fac prieteni o ceată de țigani, se întâlnesc cu alți copii deosebiți, totul într-o Londră care se află sub bombardamentul nemților, fac din acest volum un adevărat page turner care te ține cu sufletul la gură.

Bineînțeles că totul se complică  și mai mult datorit poveștii de dragoste dintre Jacob și Emma, narațiunea având acum parte și de romantismul fără de care nici o poveste nu este o poveste adevărată.

Ce mi-a plăcut foarte mult este că puștanii acum au curajul să se lupte cu strigoii ceea ce nu-i mai face atât de neajutorați și fraieri, așa cum mă așteptam având în vedere lipsa ymbrynei, ceea ce mă bucură pentru că aventurile lor sunt pline de acțiune.

Pozele cu care ne-a obișnuit Ransom Riggs revin și-n acest volum însă parcă nu mai sunt atât de spectaculoase sau poate că doar m-am obișnuit eu cu ideea, cert este că sunt o surpriză de fiecare dată când apar și te fac să zăbovești câteva minute bune asupra lor.

Riggs. așa cum am mai spus, scrie bine și acest lucru se vede și-n Orașul Pustiu. Încetul cu încetul își face un stil al său care place și prinde. Dacă a prins la un cititor de 30 de ani, sigur succesul este mult mai mare la tinerii adolescenți.

Înainte să-mi justific nota trebuie să vă atrag atenția asupra faptului că noua colecție Young Art s-a îmbrăcat în straie noi. Pe lângă calitatea ridicată cu care ne-a obișnuit deja editura, pe coperta patru avem parte de trei căsuțe colorate care explică în doi timpi și trei mișcări despre statutul cărții (bestseller, fenomen internațional etc), vârsta recomandată a cititorului și punctele forte ale volumului (page turner, fantasy, romance). O găselniță pe care o consider excelentă și care se potrivește perfect cu ceea ce caută un cititor când intră într-o librărie,

De ce 4 stele: pentru că te prinde, pentru că este alertă, pentru că este scrisă bine și pentru că nu ai cum să nu te îndrăgostești de copii deosebiți.

Prezentare editurii:

3 septembrie 1940 este ziua în care zece copii deosebiţi încearcă să se salveze de o armată de monştri. Miss Peregrine este singura care îi poate ajuta, dar ea este captivă în corpul unei păsări. Extraordinara aventură începută în volumul anterior din seria Miss Peregrine continuă într-o călătorie plină de neprevăzut pentru Jacob Portman şi noii săi prieteni. Fără altă soluţie, copiii pornesc către Londra, oraşul în care s-ar putea afla singura lor salvare, sperând să găsească acolo leacul care să o vindece pe Miss Peregrine. Pe străzile distruse, cu ferestrele clădirilor întunecate ca nişte ochi fără vedere, pericolul pândeşte la fiecare colţ. 

Ca un adevărat magician, Ransom Riggs se foloseşte şi de această dată de fotografii vechi, care completează şi pun în valoare fascinanta poveste a copiilor deosebiţi.

„Noii cititori ai acestei serii vor descoperi Oraşul pustiu cu bucurie. Pentru fanii primului volum va fi o comoară. Există un singur neajuns: aşteptarea cu sufletul la gură a celui de-al treilea volum pentru a afla ce se va alege de Jacob şi prietenii lui deosebiţi.“

School Library Journal 

Un gând despre „Orașul Pustiu (Miss Peregrine #2) de Ransom Riggs

Lasă un comentariu