O istorie secretă a Ţării Vampirilor (Vol. 1) Cartea Pricoliciului de Adina Popescu


O istorie secretă a Ţării Vampirilor (Vol. 1) Cartea Pricoliciului de Adina Popescu

My rating:  4 of 5 stars 

 

Trofeul Arthur începe încetul cu încetul să fie garantul calității pentru literatura românească pentru copii. Volumul Adinei Popescu stă mărturie că respectivul trofeu chiar caută literatură care să rămână în istoria literaturii neaoșe.

Romanul se învârte în jurul a două personaje: Pricoliciul și Domnul Ar (Ar vine de la Archibald). Pricoliciul o pornește de nebun în lume pentru că simte că-l așteaptă Sfârșitul, atât pe el cât și pe celelalte personaje de basm și pleacă în lumea largă nu neapărat ca să-și caute salvarea cât să-și înțeleagă rostul în magia basmului. Domnul Ar este un trimis al Conglomeratului Țărilor cu Roșii Palide care are rolul de a depista și raporta neregulile în basmele pe care le întâlnește. Toate personajele de basm îl numesc Călătorul și-i găsesc un rol extrem de important în lumea lor, însă domnul Ar nu este atât de convins că are stofă de erou așa cum lasă aceștia să se înțeleagă. Povestea Pricoliciului este atât de veche încât nici măcar domnul Ar mai că nu-l recunoaște, iar Corectorii nu-l au în catalogul lor de ființe fantastice ceea ce-l ajută pe Pricolici să scape de ochii urduroși ai acestora. Cei doi se întâlnesc, însă drumurile lor se despart din cauza unui zmeu tirist care-l agață la chei pe bietul Pricolici. Deși despărțiți, ei se vor căuta unul pe celălalt, deoarece simt că fiecare face parte din povestea celuilalt.

Pe scurt și extrem de simplist cam despre asta este vorba. Povestea oricum o să o descoperiți voi, eu nu scriu articole aici ca să povestesc cărțile ci ca să-i fac pe cei care mă vizitează să citească sau nu o carte pe care am citit-o. Din start, și după notă vă puteți da seama că această Carte a Pricoliciului merită cel puțin răsfoită.

Sincer să vă spun, am înaintat destul de anevoios în acest prim volum al trilogiei Adinei Popescu. Prea multe informații, prea multe personaje care-mi erau necunoscute, prea multe fire narative care se dezvoltau și nu păreau să ducă spre o finalitate. Însă, în timp, am început să mă obișnuiesc cu scriitura și am ajuns să descopăr unul dintre cele mai complexe romane româneşti de după revoluţie citite de mine în ultimul timp. Ceea ce face Adina Popescu este să construiască un univers incredibil de complicat și imens în care personaje uitate și neștiute se amestecă cu lumea reală, totul frumos organizat într-o narațiune care ascunde teme care se pot recunoaște și lega de evenimente reale din viața contemporană a României. Nu e greu să descoperi figuri reale printre personajele Adinei Popescu și să recunoști anumite tare ale poporului român în acțiunile personajelor sau in evenimentele prin care trec domnul Ar și Pricoliciul.

Umorul autoarei este inteligent și fin, dese mesaje subliminale strecurându-se în fraze și momente din aventurile personajelor care-ți ies în cale. Dincolo de absurdul în care Adina Popescu decide să-și pună eroii, se simte o foarte mare grijă și atenție la construcția acestora, precum și o abordare cât se poate de serioasă a psihologiei lor – uriașul care a ajuns șofer de tir are o anumită senzație de ratare pe care oricare dintre noi o resimte la un moment dat în viață, faptul că el nu-și mai găsește povestea m-a dus cu gândul la cineva care și-a pierdut busola într-un job de conjunctură și este măcinat de o depresie cruntă care-l împinge implacabil către un sfârșit tragic.

Poți să stai cu volumul Adinei Popescu în brațe și să dezvolți teorii și povești aleatorii timp îndelungat, acesta fiind un alt motiv pentru care cartea scriitoarei este fabuloasă. Universul autoarei permite dezvoltarea a mii, zeci de mii de pagini care pot să fie umplute atât de creatoarea sa cât și de absolut orice alt cititor suficient de pasionat și talentat și fascinat la rându-i de ceea ce are în fața ochilor.

De ce 4 stele: pentru că este un demers istovitor pentru autor însă cât se poate de incitant și captivant pentru cititor. O trilogie care se anunță complexă și chiar decisivă pentru ceea ce înseamnă genul fantasy pentru literatura fantasy românească și tind să cred că are mari șanse să ajungă un etalon pentru mulți dintre scriitori neaoși atât prin tipul de construcție a romanului cât și prin modul de a trata și interacționa cu personajele.

Prezentare editurii:

Cartea Pricoliciului este cel dintâi volum al trilogiei fantastice O istorie secretă a Ţării Vampirilor, o serie ce îşi propune să salveze mituri şi personaje sortite să dispară, dacă nu sunt povestite.

Uitaţi de toată lumea, Greuceanu, Pipăruş-Petru, Sfânta Miercuri, Ileana Cosânzeana sau Zmeul Tase au o viaţă banală care numai de basm nu este. În Ţara Vampirilor, vampirii sunt scoşi în afara legii, Împăraţii confundă prezentul cu trecutul, iar Preşedintele e speriat de o carte cu pagini albe care-i ameninţă viitorul.

Într-o lume în care se face contrabandă cu Apă Vie şi nu mai există fericire până la adânci bătrâneţi, Pricoliciul a uitat cine este. Nevoit să-şi părăsească grota, porneşte la drum şi ajunge să fie implicat în poveştile altora – iar în cele din urmă descoperă că nu poate scăpa de Sfârşit decât dacă înţelege în ce măsură se întreţese povestea lui cu iţele Basmului.

Vor urma: 

Cartea Fetiţei Vampir 

Cartea Călătorului

Un gând despre „O istorie secretă a Ţării Vampirilor (Vol. 1) Cartea Pricoliciului de Adina Popescu

  1. Pingback: Retrospectiva 2015! | Colț Firesc de refugiu

Lasă un comentariu