Micuțul Nicolas în vacanță de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé


Nota mea: 5 din 5 stele

V-am mai povesti despre aventurile lui Nicolas: Micuțul Nicolas în recreație și Micuțul Nicolas.

Este destul de evident faptul că micuțul erou al lui Sempé și Goscinny îmi este foarte drag și că îi aștept aventurile cu aceeași nerăbdare cu care așteptam vacanța mare pe când eram și eu de-o seamă cu el.

Așa cum spune și titlul volumului, Nicolas pleacă în vacanță. De două ori. Prima dată cu părinții unde are parte de câteva zile cu ploi zdravene și alături de alți puști își face de cap prin hotel; unde tatăl lui Nicolas se apucă să sape găuri pe plajă și dă de bucluc; unde căpitanul care trebuia să-i ducă pe Insula Talazurilor unde a fost închis faimosul Om cu Masca de Fier mai că-și dă duhul întrucât i se face rău datorită discuțiilor pe care le are tatăl lui Nicolas cu un alt domn despre tot felul de mâncăruri.

În a doua vacanță Nicolas pleacă singur! Spre entuziasmul lui și spre – culmea! – nefericirea părinților care nu se așteptau ca puștiul să fie atât de fericit că pleacă fără ei. Nicolas se distrează de minune și are parte de tot felul de aventuri care-i vor da ocazia de a o impresiona pe Maria-Edwina care, totuși, cumva nu-l crede pe Nicolas și îi și trântește vestea că a cunoscut un oarecare Ionuț în vacanță, Ionuț despre care Nicolas decretează: Ca să nu mai zic că Ionuțul ăsta al ei e tâmpit și urât! 

Nu cred că există persoană care să nu râdă la aventurile lui Nicolas. Indiferent de vârstă. Pe lângă carisma evidentă, puștiul zurbagiu este o inepuizabilă sursă de glume și situații amuzante care mai de care mai suprinzătoare. Alături de o gașcă de neastâmpărați precum el, distracția cititorului este garantată, chit că acesta are șapte, douăzeci sau cincizeci de ani. 

Desenele sunt frumoase și ilare așa cum ne-am obișnuit și în celelalte volume, ajutând poveștile să fie și mai haioase.

V-am făcut câteva poze ca să vă vorbească cât se poate de direct și autorii cărții despre care tocmai v-am spus câteva vorbe. 🙂

De ce 5 stele: pentru că e fabulos! 

Această prezentare necesită JavaScript.

Prezentarea editurii:

Când vine vara e grozav de tot, pentru că e perioada vacanțelor. Și, pentru că e anul în care tatăl lui Nicolas decide că-și vor petrece vacanța în sudul Franței, mama face rezervare la un hotel din Bretania. N-are nimic dacă plouă, pentru că domnul Lanternoiu se oferă să-i distreze pe toți copiii cazați acolo.

Când Nicolas pleacă în tabără fără părinți e încă și mai grozav. N-are nimic că tatăl uită să-i dea și bagajul la urcarea în tren. În Tabăra de Azur își face o mulțime de prieteni noi: Gualberto – căruia îi place să doarmă, Paulică – el vrea mereu acasă la mama și la tata, și mulți alții. Fac baie în mare, merg în drumeții și la pescuit. Ce mai, e bine de tot!

Lasă un comentariu