Micuţul Nicolas vine să-i fericească pe cititorii Jurnalului unui puşti!


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

My rating: 5 of 5 stars

Goscinny este unul dintre scriitorii mei favoriți dintotdeauna!

Încă mă mai chinui să-mi fac rost de ediția completă a Asterix-ului. Iznogoud am câteva numere și le vânez pe restul ca pe pâinea caldă. Din Les Dingodossiers am 4 volume, ediții vechi, cred că-mi mai lipsesc 3 sau 4 volume ca să am edițiile complete. Am toate aventurile lui Iznogoud, Lucky Luke și Asterix în format electronic dar nu se compară cu tipăriturile. Nu e aceeași senzație și plăcere. Pentru că sunt fan tipărituri, vă dați seama de bucuria care m-a încercat când am văzut că Le Petit Nicolas a început să fie tradus și la noi!

Nicolas e un puștan care are o viață normală. Joacă fotbal, fuge de la școală, sparge vaze-n casă, se bate cu colegii. Și are o mulțime de colegi de clasă care sunt și ei pe primul loc la năzbâtii. Micul Nicolas este un volumaș despre aventurile pe care copilăria le oferă puștilor prea plini de energie, năzdrăvăniile pe care aceștia le încearcă și încurcăturile în care intră.

Umorul lui Goscinny cred că este cunoscut de toată lumea, mai ales de cei de-o vârstă cu mine. Aventurile lui Nicolas nu mi-au căzut în mână, nu am citit niciodată nimic în care să apară Nicolas și nu am văzut nici filmele cu el. Întâmplarea a făcut să văd Goscinny pe copertă, cartea zărind-o la librăria Bastilia din București și mi s-a pus pata pe ea. Trebuie să o citesc!

Da, e idilică viața puștanilor care-l înconjoară pe Nicolas, dar cui îi pasă? Eu nu-mi aduc aminte să fi văzut răutate în lume pe când aveam 7 sau 8 ani. Eram toți în lumea noastră, inocentă, plină de posibil, trăiam cu succes și efectiv sloganul celor de la Nike. Or Goscinny exact asta vrea să redea: fascinanta și ireala lume imposibilă a vieții de copil.

N-ai cum să nu-l îndrăgești pe Nicolas! Eu când naiv, când inteligent, când zăpăcit, când prudent, când pus pe șotii, când fin observator al prietenilor săi.

Desenele lui Sempe sun old-school, cunoscătorii ştiu ce vreau să spun, completând perfect textul lui Goscinny. Te trezeşti că stai şi te uiţi la desene încercând să observi fiecare personaj ce năzbâtie face, cu ce se îndeletniceşte şi încerci să faci puzzle-ul pe care Sempe îl creează împreună cu Goscinny. Universul Micuţului Nicolas e bogat, e amuzant, e viu, e fascinant pentru că cei doi artişti se înţeleg foarte bine şi conlucrează perfect în interesul personajelor şi al cititorului.

Dacă eu mă bucur de aventurile unui nou puştan sunt sigur că puştanii adevăraţi sunt mult mai fericiţi decât mine, mai ales că au ce să citească pe lângă Jurnalul unui puşti al lui Kinney. La fel de amuzant, în altă tonalitate şi stil, bineînţeles, puştiul lui Goscinny este savuros şi întregeşte tabloul aventurilor, dilemelor şi problemelor puştilor şi a copilăriei uitate de adulţi şi din plin trăite de copii.

Ce să mai, din punctul meu de vedere cred că Micuţul Nicolas va merge umăr la umăr cu Greg Heffley şi vor face să râdă zeci de cititori mai mici sau mai mari.

De ce 5 stele: pentru că Goscinny te transportă-n trecutul plin de viață și fără de griji al copilăriei, un drum pe care arareori avem ocazia să-l facem cu zâmbetul pe buze. Râsul curat, fără obligații și amintirea aventurilor și a pocinoagelor din copilărie este neprețuit.

2 gânduri despre „Micuţul Nicolas vine să-i fericească pe cititorii Jurnalului unui puşti!

  1. Pingback: Micuțul Nicolas în recreație de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé | Colț Firesc de refugiu

  2. Pingback: Micuțul Nicolas în vacanță de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s