Alif Nevăzutul de G. Willow Wilson


My rating: 3 of 5 stars

Nu premiile luate sau renumele nominalizărilor m-au atras la Alif Nevăzutul, ci tema cărții în primul rând.

Adică: un stat totalitar de prin Orientul Mijlociu în care un tânăr hacker își face de cap până când intră în vizorul statului și se pare că avem de-a face și cu un artefact fantastic de sorginte magică care poate să fie decisiv în confruntarea dintre hacker și stat. Cum să nu fii curios de poveste și de ce urmează să se întâmple?

Ei bine, povestea promite multe, însă oferă foarte puține. Alif, tânărul hacker care este și personaj principal, este extrem de slab cu duhul. Și cu duhul din lampă și cu duhul din căpșorul său, adicătelea pare adeseori puțin nărod. Ceea ce s-ar putea scuza pentru că este un alienat care nu cunoaște decât o realitate, respectiv realitatea virtuală care știm cu toții că, până la proba contrarie, nu prea are mult de-a face cu realitatea vieții de zi cu zi și nu este realitatea reală (sic!).

Alif este îndrăgostit de Intisar, o tânără domniță aristocrată cu care împarte câteva nopți fierbinți de amor, dar care-i dă papucii pentru că a fost promisă unui nene foarte puternic cu ceva job super șmecher la Stat. Ca orice femeie care se respectă și care este conștientă că nu are decât o viață și (vorba se continua altfel dar eu mă abțin în cazul de față) o singură frumusețe care de obicei se observă când femeia e încă tânără, decide să abandoneze amorul lui Alif și să se așeze frumos la palatul ei. Alif o ia aiurea prin deșert, vorba vine, și prin cartiere rău famate și decide să facă un super program care să o identifice pe Intisar și să o împiedice să-i mai scrie vreun mail. Bineînțeles că se putea bloca pe el, dar preferă să o blocheze pe Intisiar și să o spioneze cu un soft care identifică utilizatorul ca și caracter – eeeeei, asta da realizare tehnologică! Softul inventat de Alif devine o unealtă extrem de periculoasă în mâinile serviciilor de securitate ale statului care încep să vâneze hackerii unul după altul și ajung, bineînețeles și la Alif. În momentul în care o carte care cică deține puteri magice extraordinare ajunge la Alif de la Intisar, toate lucrurile o iau razna definitiv și Alif ajunge să penduleze între realități și să dea ochii cu tot felul de ființe și tărâmuri fantastice. Lupta dintre bine și rău nu a fost niciodată atât de tehnică și plină de magie în același timp!

Problema este că scriitura este destul de greoaie și dezlânată. Așa cum observa și Liviu parcă ai de a face mai degrabă cu panouri de benzi desenate uneori decât cu o proză. Unele secțiuni mi-au adus aminte de Neuromantul lui Gibson, mai ales de discuțiile dintre hackeri și de modul în care este expusă lumea celor ce sălășluiesc printre biți, însă cam aici se oprește fascinația. Romanul curge greu, povestea se dezvoltă anevoios și plictisește fără niciun rost. Parcă autorul nu este hotărât ce să facă mai departe și nu o dată am avut senzația că decide următorul pas în evoluția personajelor pentru că i-a venit brusc o altă idee despre cum să dezvolte povestea în continuare.

Personajele sunt destul de banale – cu excepția lui Vikram. Vikram Vampirul este un personaj fantastic care face deliciul cărții. Mucalit, inteligent și cât trebuie de parșiv ca să nu fie personaj negativ, Vikram este, după mine, singurul personaj mai acătării. Alif e bezmetic și fără personalitate, Dina are potențial dar este când la o extremă, când la alta și nu prea reușești să-ți dai seama cum este ea de fapt. Restul personajelor se pierd în ceața poveștii și niciunul nu sare în ochi.

Volumul merită citit și sunt sigur că-și poate găsi fanii săi, dar pe mine nu m-a entuziasmat din cauza scriiturii fracturate și a personajelor superficial construite și care nu-ți lasă loc de a empatiza cu ele.

De ce 3 stele: avem potențial, lipsește execuția care să te facă să te îndrăgostești de lumea și personajele lui Wilson.

Altă recenzie:

Liviu

Prezentarea editurii:

Într-un stat totalitar din Orientul Mijlociu, un tânăr hacker face tot posibilul să-şi protejeze clienţii – disidenţi, islamişti, proscrişi şi alte grupări supravegheate de lege – de Mâna Statului. Îşi spune Alif şi e îndrăgostit de o femeie din rândul aristocraţiei care îl părăseşte pentru un prinţ bogat, ales de familie. Din acest punct, viaţa lui Alif ia o turnură cu totul neaşteptată. Fiinţe supranaturale desprinse din negura timpurilor, o carte magică ce ascunde sensuri pe care oamenii nu le pot pătrunde, duşmani de temut de care Alif trebuie să se ascundă şi de care trebuie să-şi apere prietenii, toate acestea dau peste cap lumea până atunci banală a tânărului erou, aruncându-l într-o nebuloasă din care cu greu găseşte calea către linişte.

„O poveste plină de imaginaţie… Wilson ţese cu măiestrie o poveste captivantă în care îmbină lumea tehnologizată a prezentului cu folclorul şi religia Orientului Mijlociu. Pentru cititorii amatori de aventură şi aflaţi în căutarea unei poveşti originale acest excelent roman sparge tiparele genului cu aceeaşi uşurinţă cu care personajele sar dintr-o realitate în alta.”

Library Journal

 

Un gând despre „Alif Nevăzutul de G. Willow Wilson

  1. Pingback: Alif Nevăzutul de G. Willow Wilson | Ziarul Profit

Lasă un comentariu