Mr. Mercedes de Stephen King


MR. Mercedes de Stephen King

My rating:  4 of 5 stars 

Good ol’ Stephen King!

Un dement la volanul unui Mercedes intră în șomerii care stau adunați în fața unui târg de  joburi și trece prin ei ca prin brânză.

Bill Hodges este un detectiv pensionar care se joacă cu Smith & Wesson-ul său urmărind reality show-uri de doi lei și gândindu-se la sinucidere când criminalul cu Mercedes îi trimite o scrisoare și îi povestește ce a făcut.

Brady Hartsfield e cel care s-a urcat la volanul mașinii și a ucis șomerii. După care și-a perfecționat modul de a ucide și a împins-o la sinucidere pe posesoarea Mercedes-ului, Olivia Trelawney. Și acum îl vânează pe Bill Hodges.

Însă Bill tocmai ce și-a descoperit un nou motiv ca să mai trăiască… Măcar puțin…

Am tot fost dezamăgit de ultimele romane ale lui Stephen King şi l-am acuzat de plafonare. Din fericire, King mai are vână încă şi mai poate surprinde chiar şi fani vechi de-ai săi.

Ce şi-a propus King în Mr. Mercedes este destul de riscant. Povestea se dezvoltă în două planuri, cu două personaje care evoluează către deznodământ aproape în paralel: de o parte criminalul, de cealaltă detectivul care încearcă să-l prindă. Însă reuşeşte să creeze o atmosferă atât de tesionată încât simți că te sufoci dacă nu dai următoarea pagină ca să vezi ce se întâmplă.

Mai degrabă un roman poliţist decât o poveste horror sau un thriller paranormal, Mr. Mercedes mi-a adus aminte de povestirea care a dat naştere filmului de neuitat Shawshank Redemption. Nu te trec fiori de groază, însă simți o presiune constantă care tot creşte pe măsură ce înaintezi în poveste.

Jocul de-a şoarecele şi pisica pe care-l joacă cele două personaje este asul din mâneca autorului american. Schimbul de roluri – vânat/vânător – constant dintre cei doi, deşi dezvăluie destul de multe cititorului, nu spune niciodată suficient cât să te facă să nu dai cu emoție următoarea pagină.

De data aceasta King evită timpii morți, timpi pe care eu i-am tot acuzat în ultimele sale romane, Mr. Mercedes creşte cu repeziciune şi constant exact ca turometrul unei maşini conduse de un şofer ce nu are timp de pierdut.

Din punctul meu de vedere personajele create de King de data aceasta nu sunt memorabile aşa cum au reuşit să fie în alte romane sau povestiri – oricum şi asta este o problemă pe care King o acuză de ceva timp. Faptul că este un fin observator al firii umane este recunoscut. Dacă nu avea acest talent nu ar fi reuşit niciodată să înspăimânte cititorii aşa cum o face. Ei bine, de data aceasta King marşează exact pe acest talent şi feliează cu o deosebită dexteritate atât mintea polițistului pensionar cât şi pe cea a criminalului. Pe măsură ce narațiunea se dezvoltă, nicio trăire a personajelor nu rămâne ascunsă oferind cititorului o stranie senzație de voyeurism.

Am devorat volumul în doar câteva zile şi trebuie să vă atenționez că vă puteți trezi că nu ati mai lăsat cartea din mână nici ca să mergeti la baie sau să faceti de mâncare. Da, cam atât de tensionată este povestirea lui King.

De ce 4 stele: pentru că e acel King care ştie cum se țese o poveste deşteaptă, cu o scriitură de calitate, tenebroasă şi palpitantă, totul asezonat cu o fină analiză psihologică care este sarea şi piperul romanului.

Prezentare editurii:

Prima parte din seria Bill Hodges.

Castigator al premiului Edgar Award 2015

In orele friguroase ale diminetii, sute de someri disperati se aseaza la coada unui targ de joburi intr-un oras din Midwest. Din senin, soferul unui Mercedes furat sparge multimea si ii calca cu masina pe oamenii nevinovati care asteptau la portile targului, apoi da cu spatele si ii ataca din nou pe cei ramasi in picioare. Opt oameni sunt ucisi si alti cinsprezece sunt raniti. Ucigasul fuge de la locul faptei.

Dupa cateva luni de la incident, intr-o alta parte a orasului, Bill Hodges, un politist pensionat, este inca bantuit de aceasta crima neelucidata. Intr-o zi, o seriescrisoare anonima primita de la cel care revendica atacul il scoate pe Hodges din depresie si apatie in momentul in care ameninta cu o noua agresiune si mai violenta. Bill Hodges nu mai are timp de pierdut si trebuie sa porneasca pe urmele ucigasului pentru a preveni moartea a mii de oameni nevinovati.

In noul sau roman, maestrul thrillerului, Stephen King, ne arata mecanismele infricosatoare din mintea rece a unui criminal lipsit de emotie, o lectura pe care nu o veti uita prea curand.

 

Lasă un comentariu