Istoria lui Răzvan de Horia Corcheș


Istoria lui Răzvan de Horia Corcheș

My rating:  3 of 5 stars 

M-am uitat peste cărțile pe care le-am citit în 2015 și am descoperit două pe care nu le-am recenzat. Una este Istoria lui Răzvan de Horia Corcheș și a doua este seria Sandman de Neil Gaiman.

Răzvan trăiește într-un viitor ultratehnologizat și intră în contact cu câteva caiete de-ale bunicului său printre care și cel de istorie. Deși în școală nu se mai folosesc tipărituri, Răzvan se descurcă cu anticele obiecte și se apucă să le studieze. În momentul în care nițel sânge de la o rană de la un deget se atinge de cerneala din caietul bunicului de istorie, se creează un fel de portal care-l transportă pe puști în diferite perioade din istorie și ajunge să cunoască direct domnitorii români. 

Romanul este construit pe două planuri: aventurile lui Răzvan din prezentul în care el se află și cele din călătoriile pe care le face în timp, toate fiind redate sub forma unei corespondențe pe care tânărul o are cu un prieten, Sergiu. Corespondența este corectată de un grup de profesori care intervin pe alocuri.

Narațiunea este destul de alertă și amuzantă. Din punctul meu de vedere nu cred că nu are cum să nu placă tinerilor care încep să studieze istoria neamului românesc mai ales că vine cu o prezentare atât de atractivă și aventuroasă. Călătoriile în timp ale puștiului sunt însoțite de detalii istorice care sunt prezentatea sub forma de notițe luate de bunic, informațiile fiind inserate astfel încât m-ar mira dacă cititorul nu și le-ar însuși măcar parțial. Desenele lui Alexandru Ciubotariu sunt excelente și condimentează perfect povestea. 

Nu știu dacă poate să fie folosită într-adevăr drept material didactic dar, cert este că Istoria lui Răzvan este o cale de urmat atât de către profesori cât și de părinți spre a face istoria mai atractivă tinerilor învățăcei. 

De ce 3 stele: pentru că este o alternativă vivace și atrenantă la modul banal și standardizat în care se învață istoria. Un roman de aventuri amuzant și alert dedicat tuturor puștilor care și-au descoperit apetitul pentru studiul istoriei.

Prezentarea editurii:

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă ai putea trece granițele timpului?
Dacă ai putea călători în trecut, dacă ai putea întâlni eroi sau oameni simpli din alte vremuri, ce i-ai întreba? Ce ai vrea să afli de la ei? 
Ai vrea să te învețe cum să câștigi mereu competițiile cu colegii tăi? Sau ai vrea, mai degrabă, să-ți dezvăluie secretele magice ale iubirii?
Ai vrea să-ți ofere putere, inteligență, viclenie? Sau, poate, înțelepciune?
Și, dacă ai putea învăța din trecut, cum crezi că ar arăta viitorul tău? 

2 gânduri despre „Istoria lui Răzvan de Horia Corcheș

  1. Pingback: Istoria Lui Razvan - Horia Corches - Info Cartea

Lasă un comentariu