Războiul bătrânilor de John Scalzi


Războiul bătrânilor de John Scalzi

My rating:  5 of 5 stars 

Prezentarea editurii:

Primul volum din seria Razboiul batranilor.

In ziua in care a implinit 75 de ani, John Perry a facut doua lucruri. Mai intai a vizitat mormantul sotiei, apoi s-a inrolat in armata.

Vestea buna este ca oamenii au cucerit in sfarsit stelele. Vestea proasta este ca planetele potrivite pentru a fi locuite sunt putine si rasele de extraterestri cu care ne luptam pentru ele sunt numeroase. Asa ca luptam. Pentru a apara Pamantul si pentru a cuceri noi teritorii in spatiu. Departe de casa, razboiul continua de zeci de ani si Fortele Coloniale de Aparare cauta intotdeauna noi recruti.

Toata lumea stie ca atunci cand ajungi la varsta pensionarii te poti inrola in FCA. Ei nu cauta tineri, ci vor oameni cu toata experienta si cu toate cunostintele acumulate intr-o viata. Odata inrolat, esti luat de pe Pamant si nu te mai poti intoarce niciodata. Vei lupta doi ani pe front. Și, daca supravietuiesti, esti recompensat cu o casa a ta, pe una din planetele colonii greu castigate.

John Perry profita de oferta si pleaca la razboi, fara sa aiba nici cea mai mica idee despre ce il asteapta acolo. Pentru ca adevarata lupta, la ani-lumina de casa, cat si transformarea prin care va trece sunt mult mai grele si mai ciudate decat orice si-ar fi imaginat.

Aș vrea să fiu John Perry. Atât de mult mi-a plăcut personajul, ca să vă dați seama astfel și cât de mult mi-a plăcut cartea, încât mai că l-am luat drept role model pentru cel care am să fiu când voi avea şi eu 75 de ani (smiley face). Cred că de la Infanteria Stelară a lui Heinlein nu am mai fost atât de prins de o carte în care se dădeau aprigi lupte interplanetare.

Din punct de vedere al scriiturii, Scalzi are o viteză de a povesti care te face să te foiești în fotoliu pe măsură ce înaintezi în lectură.  Te ține constant în suspans și nu-ți vine să lași cartea din mână nici măcar pentru o secundă, umbli cu ea prin casă și-ți faci treburile citind pentru că e mult prea interesant ce se întâmplă-n carte ca să o lași deoparte.

Dincolo de aventuroasa experiență a lui Perry mai sunt, totuși, anumite elemente care fac din Războiul bătrânilor cu adevărat o capodoperă. Sub firul narativ principal, Scalzi construiește câteva rase pe care le și dezvoltă puțin în paginile romanului, rase care sunt cireașa de pe tortul care este primul volum din serie. M-aș avânta să vă povestesc despre ele însă nu prea știu cum să o fac astfel încât să nu vă răpesc surprizele care vă așteaptă astfel că mă voi opri, deși tare mă mănâncă degetele să vă spun cum văd eu filosofia rasei Consu. În subsolul romanului şi al poveştii se pot percepe o serie de subtilităţi subversive aş spune politice şi economice la adresa marilor puteri şi organizaţii mai mult sau mai puţin guvernamentale care decid soarta omenirii existând ca stat în stat şi având acces la o multitudine de informaţii pe care nu le împărtăşesc omenirii din motive militare. Ei, nu e chiar atât de fiction ce spune Scalzi, nu?

Bun, avem scriitură rapidă și plină de adrenalină. Avem specii interesante care te pun pe gânduri. Ce-i mai poate lipsi unui roman SF ca să fie cu adevărat o capodoperă? Un personaj deosebit de carismatic și tehnologie fascinantă și care să pară la îndemână. Le avem și pe astea! BrainPal este un gadget cât se poate atractiv, sincer să vă spun pe mine chiar m-a surprins și sedus acest mod de interacționare. Chiar dacă Perry l-a denumit Găoază pe mine nu m-ar deranja să-l testez pe propria piele și, culmea, BrainPal nici nu pare să fie o idee atât de deplasată având în vedere ce planuri şi idei se testează şi vehiculează în zilele noastre.

John Perry este acel gen de personaj de care te atașezi pentru că dincolo de eroismul standard și clișeistic are umor. Umor cât trebuie, unde trebuie, umor adunat în pielea unui bad-ass așa cum se cuvine. Perry e genul de moșneag pe care ești dispus să-l asculți ore întregi pentru că știe cum și ce să povestească fără să te plictisească. Or, numai pentru atât Perry devine plăcut.

Concluzia? Războiul Bătrânilor e fain, foarte fain. Chiar dacă evoluția poveștii e destul de standard, Scalzi reușește să ducă genul acesta de roman la următorul nivel și să construiască o carte care are toate șansele să devină nemuritoare și să fie reprezentativă pentru gen – și asta nu o spun aiurea-n tramvai, nu uitați că este votată printre primele 100 de serii de cititorii NPR.

De ce 5 stele: pentru că există unele cărți atât de fascinante încât te fac să-ți dorești să trăiești în lumea lor. Volumul lui Scalzi este una dintre ele.

6 gânduri despre „Războiul bătrânilor de John Scalzi

    • Eu din pacate nu am nicio informatie cu privire la data cand o sa apara volumul 2. Sper ca o sa fie pana la sfarsitul anului. Daca ar fi sa ne luam repere trilogia Furnicilor este posibil sa avem trilogia incheiata undeva in februarie, desi eu imi doresc ca pana la sfarsitul anului sa le avem pe toate, cadou de Craciun 🙂
      Daca am informatii, revin cu un comentariu

  1. A fost foarte captivanta cartea, atat primul cat si al doilea volum. Limbajul amuzant, scenele SF si interactionarea personajelor, ne pregatesc pentru un univers nu prea prietenos, unde oricine si orice poate sa „ne” ucida. Foarte buna recenzia, incerc sa fac si eu recenzii la carti dar imi e cam greu fara sa nu dau prea multe spoilere. Puteti sa aruncati o privire la recenzia primelor doua volume pe blogul meu http://caliphsobeautyblog.com/ro/razboiul-batranilor-vol-1-vol-2-review-2/

  2. Pingback: Brigăzile fantomă de John Scalzi |

  3. Pingback: Razboiul Batranilor | Info Cartea

Lasă un comentariu