Bookfest 2015 Nemira: Lumea de gheață și foc – George R.R. Martin


Lumea de gheață și foc de George RR Martin, Elio M. Garcia jr. și Linda Antonsson

Notă: 5 din 5 stele

Am așteptat cu înfrigurare apariția volumului și urmăream cu nesaț posturile pe facebook ale editurii Nemira cu câte o poză pentru a ațâța și mai tare curiozitatea și pofta de Lume de gheață și de foc.

Cum a ajuns pe rafturile librăriei Cartea de nisip, am și pus mâna pe ea și cum a adormit Vlăduț m-am afundat în lumea Westeros-ului.

Pentru fanii seriei Cântec de gheață și foc, maesterul Yandel și studiul său asupra istoriei Westeros-ului nu sunt un secret, acesta fiind des pomenit în paginile volumelor lui Martin. Ei bine, asta este Lumea de gheață și foc: chiar cartea pe care a scris-o Yandel și despre care personajele din Urzeala tronurilor tot vorbesc.

Structurată ca o carte serioasă de istorie, Lumea de gheață și foc este un ghid perfect atât pentru fanii cărților cât și pentru cei ai serialului.

Volumul se deschide cu Istoria Străveche unde aflăm mai multe despre Primii Oameni, despre Oamenii Verzi, Copiii și Părinții Pădurii, Copacii Inimii, Uriași, ascensiunea Valyriei etc.

Capitolul următor este dedicat Domniei Dragonilor și sunt trecuți în revistă toți regii Targaryeni cu scurte biografii care mai de care mai interesante și care lămuresc destul de multe treburi din ițele încurcate ale lumii politice din Cântec de gheață și foc.

După Căderea Dragonilor, sunt trecute în revistă cele Șapte Regate, fiecare dintre acestea având parte de o dezvoltare a istoriei personale pe măsură. De la Winterfell la Zid, de la Ținuturile Riverane și Vale la Insulele de Fier și Ținuturile Vestice, de la Reach la Ținuturile Furtunii și Dorne, nimic nu este lăsat deoparte și lumea Westeros-ului se formează sub ochii cititorului din ce în ce mai clar.

Ultimul mare capitol este dedicat ținuturilor care se află dincolo de Regatul Apusului și în care Daenerys Targaryen a bântuit pentru a-și strânge armata cu care plănuiește să reia în stăpânire Tronul de fier.

Pe scurt, Lumea de gheață și foc este o carte care nu are voie să lipsească din biblioteca niciunui fan care se respectă, indiferent de-i fanul cărților sau doar al serialului! Înțeleg rostul cărților de acest gen pentru că dețin, printe altele, o enciclopedie exhautivă, ca să zic așa, a Lumii Disc a lui Terry Pratchett și trebuie să recunosc că, pe lângă faptul că arată extraordinar de frumos din punct de vedere grafic, volumul m-a ajutat să contorizez multitudinea de personaje care au apărut în cărțile din seria Discworld.

Având în vedere că Westeros-ul este măcinat de intrigi politice cu adânci implicații istorice care pot scăpa cititorului, Lumea de gheață și foc este mai mult decât binevenită pentru cititorii care doresc o privire de ansamblu asupra universului din Urzeala tronurilor. Plus că este o lectură perfectă în așteptarea următorului volum din serie.

Grafic, volumul este o încântare! Nu o dată m-am trezit holbându-mă la un desen neputând să dau pagina doar pentru că eram surprins de imaginea din fața ochilor.

De ce 5 stele: pentru că este o adevărată încântare atât din punct de vedere al lecturii cât și al graficii! Nu cred că e vreun fan GOT care să nu vrea cartea asta la el acasă!

Un gând despre „Bookfest 2015 Nemira: Lumea de gheață și foc – George R.R. Martin

  1. Pingback: Retrospectiva 2015! | Colț Firesc de refugiu

Lasă un comentariu