Războiul sexelor de Robin Baker


Războiul sexelor. Infidelitate, conflicte sexuale și alte lupte din dormitor de Robin Baker

My rating:  3 of 5 stars 

Cartea lui Robin Baker s-a bucurat de o recepție excelentă din partea publicului deși au fost voci care au denigrat-o și care s-au făcut foc și pară la concluziile finale pe care Baker le trage în Războiul sexelor: homosexualii se pregătesc, de fapt, pentru a fi heterosexuali, corpurile femeilor vor să fie în secret violate, iar prostituția este practicată doar pentru a crește șansele femeilor de a rămâne însărcinate.

Ei, păi cum să nu ajungi autor de bestseller în momentul în care arunci astfel de bombe, nu?

Marele păcat al lucrării lui Baker este că cere să fie crezut pe cuvânt și nu aduce dovezi în favoarea teoriilor sale. Este adevărat că, dacă te apuci să faci ceva săpături, găsești teoriile pe care autorul le redă foarte relaxat și ca din pușcă însă asta nu face ca volumul lui Baker să ajungă unul cu adevărat serios tocmai pentru că-i lipsește acest atribut special al lucrărilor de specialitate: trimiterile directe la teste, cine, când și cum a făcut testele și studiile științifice, ce lucrări de specialitate sau cazuri speciale au fost citate sau au inspirat capitolul respectiv. 

Dincolo de aceste probleme cu care m-am confruntat, Baker reușește, în rest, să construiască un volum interesant, picant exact cât trebuie pentru o carte care vorbește despre sex și cu detalii științifice explicative care pot surprinde, dar și ajuta cititorul în a înțelege filosofia corpului în ceea ce privește relațiile sexuale. 

Fiecare capitol începe cu o scurtă povestioară picantă, așa cum am spus și mai sus, după care urmează discursul științific care explică academic ceea ce tocmai s-a întâmplat. Uneori poate părea ilar, alteori înspâimântător, cert este că Baker nu o face pe mironosița și nu dă nici un pas înapoi de la convingerile sale cu privire la rolul organelor sexuale în relațiile interumane. Credințele lui Baker cu privire la sexualitate sunt evidente și autorul lasă impresia că are o personalitate puternică și agresivă, în stare să facă spume la gură când izbește cu pumnul în masă ca să verse băuturile comesenilor pentru a-și susține punctul de vedere. Nimic rău în asta doar că uneori este mai bine să te relaxezi puțin pentru a deveni și mai convingător, ca să nu mai spun că dacă și aduci argumente care sunt susținute de diferite lucrări sau articole de specialitate, greu mai poți pierde războiul dilematicilor.

Nu am de gând să mă lansez în discuții de genul unde mi se pare că Baker greșește și de ce sau unde ar trebui să insiste mai mult pentru că nu tratează suficient de profund problema etc. Nu am de gând să fac asta deoarece cartea este interesantă, amuzantă, picantă (ador acest epitet pentru că se potrivește de minune cu volumul) și pentru că sunt sigur că poate ajuta foarte multă lume să vadă puțin dincolo de densa perdea morală care încă ascunde sexualitatea. Volumul lui Baker este un manual de sexualitate pentru adulți, unul decent care reușește să nu se scalde prea mult în ape tulburi și să ofere informații interesante și utile adulților pentru a-i ajuta să înțeleagă că sexul e nițel mai complex decât pare la prima vedere.

De ce 3 stele: putea să fie de 5 stele dacă autorul nu era atât de hotărât să poarte în aproape fiecare pagină pe care a scris-o o vendetă cu un rival mai mult sau mai puțin imaginar. O carte utilă, interesantă și binevenită pe care o recomand tuturor adulților care au întrebări cu privire la sexualitate.

Prezentarea editurii:

Sexualitatea umană ascunde adevăruri șocante. V-ați gândit vreodată că sexul oral este o modalitate prin care partenerii își pot estima reciproc sănătatea, dar și un mijloc de a detecta eventualele infidelități? Că forma penisului și mișcarea de du-te-vino în timpul unui act sexual au ca scop îndepărtarea din vagin a spermatozoizilor îmbătrâniți sau a celor provenind de la alt bărbat? Că bărbații se masturbează ca să regleze numărul și calitatea spermatozoizilor, în timp ce femeile o fac ca să-și pregătească vaginul pentru un nou raport sexual, dar și ca să combată infecțiile? Că orgasmul în timpul unui act sexual ajută o femeie să rămână însărcinată? Că mucusul cervical „inteligent“ încurajează unii spermatozoizi, dar îi blochează pe alții?

Bazată pe descoperiri științifice recente și pe mulți ani de studii de biologie, cartea își propune să elucideze misterul comportamentelor noastre sexuale, deseori greu de înțeles. Procesul evoluției a programat bărbații să cucerească femeile, în timp ce femeile, la nivel subconștient, caută cel mai bun material genetic de la potențialii parteneri sexuali, declanșând un adevărat război al spermatozoizilor. Toate atitudinile, emoțiile și reacțiile noastre sexuale depind de acest război.

Un altfel de manual de educație sexuală!

 

Lasă un comentariu