Cavalerul celor șapte regate de George R.R. Martin


Cavalerul celor șapte regate de George R.R. Martin

My rating:  3 of 5 stars 

Înapoi în Westeros! asta mi-a fost prima reacție când am văzut volumul apărut la Nemira.

În primul trebuie să vă spun că povestirea Cavalerul Misterios a mai fost tradusă în volumul 2 din Războinicii, adică să nu fiţi luaţi prin surprindere dacă nuvela vă sună cunoscut. Oricum, volumul merită pentru că aventurile celor doi eroi sunt strânse într-un singur volum, deci avem o situaţie win-win, nu?

Cât mai e de așteptat până la următorul volum din serie Cântec de gheață și foc, nimeni nu știe, așa că, între timp te mai poți distra cu ceva gen Cavalerul celor șapte regate, sau cu serialul, sau benzile desenate etc. Ei bine, cele trei scurte nuvele care-i au ca protagoniști pe Ser Duncan Vlăjganul și pe Aegon Targaryen a.k.a. Egg sunt o întoarcere cât se poate de plăcută în „haosul” care este Westeros-ul lui Martin.

Foarte multe nu ar fi de spus despre carte. Scriitura specifică lui Martin, personaje noi, dar tipologia acestora este ușor de recunoscut, același univers violent și plin de eroism cu care ne-au obișnuit personajele pozitive din seria mare, însă mult mai puțin sex și desfătare gurmandă, asta-i cert. Umorul sarcastic nu lipsește și este la fel de savuros. Avem parte de turniruri care se întind pe zeci de pagini și care fac deliciul a două povestiri. Este și un complot politic demascat de Aegon și Ser Dunk, conform dulcelui stil consacrat deja al scriitorului american.

Faptul că Martin se întoarce cu mulți ani înainte de marea urzeală a tronurilor este foarte fain pentru, zic eu, orice fan. Adică pe unele dintre personajele despre care ai auzit doar din amintirile unuia și altuia din Westeros-ul Cântecului de gheață și foc, de data aceasta le întâlnești „față în față” și parcă ai da ochii cu vechi prieteni. Bineînțeles că dacă ești suficient de dement și ai la îndemână și un mare Atlas al Westeros-ului ai să stai cu un ochi acolo și cu unul în Cavalerul celor șapte regate verificând ocazional sensul nuvelelor. Sau poți pur și simplu să stai comod în fotoliu, cu o cafea, ceai sau bere în mână și să te aventurezi eroic în escapadele vitejilor Egg și Dunk.

De ce 3 stele: pentru că te întoarce înapoi în Westeros!

 

Prezentarea editurii:

Cu o suta de ani inainte de Urzeala Tronurilor, doi eroi neobisnuiti bantuiau prin Westeros…

Inainte de Tyrion Lannister si Podrick Payne, au fost Dunk si Egg. Sir Duncan cel Inalt, un calaver novice, dar curajos isi intrece rivalii cel putin prin statura, daca nu prin experienta. Alaturi de el se afla varianta lui in miniatura, Egg, un baiat al carui nume adevarat (ascuns de toti cei pe care-i intalnesc) este Aegon Targaryen. Desi eroi mai neverosimili nu se gasesc in tot Westerosul, cei doi au in fata lor aventuri extraordinare, in mijlocul intrigilor regale, al raufacatorilor si al celor inebuniti dupa putere.

Actiunea din cele trei nuvele care alcatuiesc Cavalerul celor Sapte Regate, adunate pentru prima oara intr-un singur volum, are loc cu un secol inainte de evenimentele din Urzeala tronurilor, in epoca in care dinastia Targaryenilor controleaza Tronul de Fier. Inca mai traiesc oameni care au vazut dragonii zburand deasupra oraselor distruse. Iar Westerosul e plin de comploturi regale, rivalitati, dar si de eroi.

 

Lasă un comentariu