Berserk – Part IV


Partea a treia, aici.

Banda are o încărcătură tematică destul de grea și nu la fel de evidentă ca în alte părți. Pe lângă aspectul determinismului, ajutat foarte mult de artă, își face loc tema famliei, sau mai degrabă a lipsei uneia, dar apar și niște dualități sau mai degrabă simetrii, unele destul de drăguțe. Cea mai evidentă ar fi cea dintre Guts și Griffith. Unul este carismatic, agil, suplu și grațios, celălalt este violent, frust, brutal însă având o noblețe sălbatică. Iar relația dintre cei doi e motorul din spatele întregii serii. Adâncește personajul lui Guts atunci când nu știm nimic despre el, doar că e în căutare de răzbunare, iar apoi îi oferă un contrapunct. E antagonismul destul de clasic în poveștile japoneze, doar că din cauza contextului și al umorului mult subjugat pare ceva mai original, chiar proaspăt.

Se stabilește între cei doi un raport ceva mai subtil decât cel dintre optimism și pesimism, sub diferitele forme în care este atât de des întâlnit. E conflictul dintre voință și destin, aproape la fel de liber utilizat, însă bine executat. Orice realizare a lui Guts vine prin efort și muncă asiduă, în timp ce în cazul lui Griffith prin talent natural și întradevăr, parcă prin predestinare. Iar în momentul în care Griffith devine o fință supranaturală, un zeu, responsabil de păstrarea unui plan ceresc, Guts i se împotrivește, luptând efectiv împotriva sorții și chiar înfrânt, perseverează.

Într-o oarecare măsură, multe dintre personaje își depășesc limitele umane, însă cele mai multe cedându-și voința în schimbul unui trup teribil, o metamorfoză ironică realizată prin transformarea în carne a patimilor și dorințelor cele mai ascunse. Guts de asemenea devine ceva mai mult decât un simplu om, abandonând pentru o vreme empatia și prietenia și nevoia de căldura altui suflet. Însă el nu realizează un sacrificiu, pentru că nu-și pune nici mintea nici trupul drept ofrandă. Alege doar să își suprime, până aproape de atrofiere natura socială, acceptând în schimb un sadism ce vine odată cu izolarea. Doar că această schimbare nu este ireversibilă, așa cum o demonstrează Retribution.

Ce teme mai are banda asta? De contopirea imaginarului și psihologicului cu natura și materialul parcă am zis. De faptul că religia, de orice fel, e rea și interpretează greșit dorințele unei divinități străine și posibil crude nu cred că am zis, dar nu sunt foarte multe de spus. E destul de explicit. Cam totul e explict în banda asta și nu e foarte distractiv să vorbesc despre ea.

Îmi place că deși se lasă pradă formulei unui shonen, subvertește într-o oarecare măsură clișeele genului prin ambiguitatea personajelor, chiar dacă nu e foarte bine susținută spre final. Tot pe acolo, Guts se potrivește perfect cu anumite stereotipuri de personaje secundare, e mare, e întunecat, are o proteză în locul unei mâini, cu excepția săbiei supradimensionate care aici e mult mai mult decât o alegere stilistică fiind fundamentală personajului, însă din cauza originii sale foarte atent lucrate, lucrurile au evoluat parcă natural.

În încheiere…tematic și structural, Berserk e mult mai mult o bandă shonen, doar că ceva mai adâncă și mult mai abundentă în conținut adult. Doar că nu mereu matur. Până la un anumit punct e o lectură interesantă, însă după o vreme se dărâmă sub propria povară.

Reclame

6 gânduri despre „Berserk – Part IV

  1. Cele mai bune articole despre Berserk pe care le-am citit. Bravo.
    Îmi place cum ai analizat relația dintre personaje și arta în sine. Aud că Miura are în plan încă vreo 60 de volume, deci nasol dacă deja te-ai plictisit.

  2. Nu stiu exact cine esti am dat din greseala de blogul tau, trebuie sa recunosc ca ai niste lecturi destul de interesante, i like them 😀 si asta cu berserk e cel mai cel, bafta in continuare !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s