Elizabeth a dispărut de Emma Healey


Elizabeth a dispărut de Emma Healey

Nota mea: 3 din 5 stele

Premiul Costa pentru mine este o necunoscută, însă dacă și celelalte cărți premiate sunt apropiate de calitatea romanului de debut al Emmei Healey, atunci este un premiu literar pe care am să încerc să-l urmăresc, cu atât mai mult cu cât am pe listă și Viață după viață care a primit de asemenea acest premiu.

Maud are 82 de ani și suferă de demență senilă. Viața ei este construită din bilețele pe care și le scrie singură sau care sunt lăsate de infirmiera și de fiica ei. În viața lui Maud, clipa este cea care contează, întrucât dacă nu o înregistrează pentru a o raporta lui Maud cea de mai târziu, momentul prin care tocmai a trecut este sortit uitării. Trecând prin multitudinea de bilețele, Maud începe să bănuiască că s-a întâmplat ceva cu prietena ei, Elizabeth, însă nimeni nu o ajută cu nici o informație. Astfel, bătrâna începe o muncă detectivistică care o va ajuta să înțeleagă dispariția surorii ei, Sukey, dispariție care s-a petrecut în 1946. Maud pornește o anchetă care o va purta din prezent în trecut și care-i va oferi o descoperire tulburătoare…

Pentru un roman de debut, Elizabeth a dispărut e destul de bun. Dacă luăm în calcul și complexitatea poveștii și a structurii psihologice dificile pe care Healey a propus-o personajului principal, atunci romanul chiar e bunicel. Thriller, dramă psihologică, roman polițist, puțin horror, toate fac din romanul lui Healey o ciorbă interesantă și sățioasă.

Recunosc că subiectul bolilor de acest fel îmi este necunoscut. Nu am citit nici o carte până acum despre un astfel de subiect, am văzut și eu Still Alice, mi-a plăcut, cred că este făcut bine și povestea e foarte bine pusă în practică de o Julianne Moore într-o mare formă. Dar de citit, nu am citit nimic.

Prin urmare pentru mine cartea a fost ok, cred că reușește să surprindă destul de bine angoasele unui om care se luptă cu o astfel de boală, mai ales că ești obligat să trăiești citind bilețele pe care tot tu le-ai scris, să accepți fără întrebări interdicțiile pe care le găsești pe tot felul de aparate electrocasnice și mâncăruri etc. Maud îmi pare veridică în exprimările trăirilor ei. 

Din punctul de vedere al construcției romanului este adevărat că pe alocuri este destul de dificil de urmărit avînd două fire narative, Maud cea din tinerețe care încearcă să dea de urma surorii dispărute și Maud cea din prezent care o caută pe Elizabeth, uneori te simți și tu la fel de pierdut ca și Maud și simți nevoia să te întorci o pagină sau două ca să nu pierzi firul. Dar și asta mi s-a părut interesant și sper că autoarea a dorit ca cititorul să încerce alături de personaj măcar puțin chinurile unei astfel de boli.

Scriitura nu este spectaculoasă, dar nici nu chinuie, se vede că s-au urmat cursuri de scriere creativă ca la majoritatea scriitorilor care s-au decis să scrie în urma unor astfel de cursuri, însă nu deranjează foarte tare.

Ideea e interesantă, personajul e bine construit și conturat, narațiunea, deși uneori se poticnește pe alocuri, este destul de cursivă și alertă oferind cititorului momente de acalmie urmate de ruperi de ritm care nu-l lasă să lâncească. 

De ce 3 stele: deoarece este un roman de debut care anunță un posibil scriitor interesant, un autor curajos care a atacat încă de la începutul carierei sale un subiect dificil cu un personaj complex și care reușește să ducă la bun sfârșit sarcina pe care și-a luat-o.

Prezentarea editurii:

 Roman de suspans și psihologic sofisticat și, în același timp, meditație sfâșietor de onestă asupra memoriei, identității și îmbătrânirii, Elizabeth a dispărut spune povestea lui Maud, o femeie în vârstă care se luptă cu ravagiile demenței senile și care începe o căutare disperată pentru a-și găsi cea mai bună prietenă, Elizabeth, despre care crede că a dispărut. Demersul ei în căutarea adevărului o va purta înapoi zeci de ani și va avea consecințe cutremurătoare.

     Nimeni nu o crede însă pe Maud – nici fiica ei, Helen, nici îngrijitoarele ei, nici poliția, nici, mai ales, temperamentalul fiu al lui Elizabeth, Peter. Înarmată cu notițe scrise de mână pe care și le lasă singură și cu un sentiment copleșitor că Elizabeth are nevoie de ajutorul ei, Maud este hotărâtă să descopere adevărul și să-și salveze prietena iubită.

     Dar indiciile pe care le descoperă par să o conducă tot mai departe în propriu-i trecut, la o altă dispariție rămasă nerezolvată – cea a surorii ei, Sukey, survenită la scurt timp după al Doilea Război Mondial.

     În timp ce amintirile vii ale tragediei care a avut loc cu mai mult de cincizeci de ani în urmă o copleșesc, Maud găsește o nouă motivație în căutarea ei. Ar putea misterul dispariției lui Sukey să fie cheia pentru a o găsi pe Elizabeth?

„O poveste captivantă de viață. O istorie extraordinară despre o tragedie obișnuită.” – Independent

„… o scriitură detectivistică palpitantă și, în același timp, o descriere zguduitoare a suferinței mentale. Și totuși mai expresivă și mai amuzantă decât te-ai aștepta.” – Observer

„Un roman de debut fascinant.” – New York Times

Lasă un comentariu