Hiroshima de John Hersey


My rating: 3 of 5 stars

Cutremurător volum…

Hersey adună în Hiroshima experiențele prin care au trecut câteva persoane care au reușit să supraviețuiască diavolescului atac atomic. 

Oameni simpli care s-au trezit aruncați în iad în doar câteva secunde rememorează pentru jurnalistul câștigător de Pulitzer momentele ireale de groază care i-au marcat pe viață. Un oraș a fost adus la stadiu de ruine, de istorie, de deșert în câteva zeci de secunde. Poveștile supraviețuitorilor sunt de-a dreptul șocante și parcă auzi infernul prin care au trecut pe măsură ce citești.

Nu are rost să intru în detaliile înfiorătoare care se găsesc în carte pentru că le va descoperi fiecare cititor în parte. Ceea ce vreau să vă spun este că acest volum merită și trebuie citit de orice persoană care știe să citească, iar cei care nu știu, trebuie să le fie citită pentru că astfel de atrocități nu trebuie să se mai repete vreodată.

Nu mai contează că japonezii au făcut ce au făcut la Nanking, că armata imperială a fost crudă la rându-i și crimele pe care le-a făcut pe unde au trecut sunt și ele demne de cărți de ficțiune, nicidecum nu au ce căuta în realitate, nu mai contează ce au făcut o turmă de demenți în momentul în care vezi prin ce au trecut niște civili amărâți care-și vedeau de viața lor banală și anostă și se trezesc deodată aruncați în focurile gheenei, un foc în care numai ei nu trebuiau să ardă. Nu are rost să intru în detalii cu privire la miile de copii care și-au găsti sfârșitul acasă, în școli, în spitale, în spații de joacă… concluzia se trage de la sine: războiul se duce doar pe câmpul de luptă și nu are ce căuta în casele civililor… Sper că omenirea a învățat asta deși evenimentele din ultima vreme demonstrează contrariul.

Volumul de față conține și câteva pagini dedicate vieții de după atacul atomic și cititorul poate să înțeleagă mai bine ce efect poate să aibă un astfel de eveniment asupra unui om chiar dacă a rămas în viață. Uneori, adeseori, supraviețuitorii ajung să-și dorească să fi murit și ei atunci…

De ce 3 stele: pentru că este o mărturie tulburătoare și cutremurătoare despre cât de crudă poate să fie o mână de oameni care deține prea multă putere. Mărturii care sunt menite să rămână în memoria colectivă a omenirii și care nu trebuie vreodată uitate…

Prezentarea editurii:

Pe 6 august 1945, Hiroshima a fost distrusa de prima bomba atomica aruncata vreodata asupra unui oras. Cartea de fata, capodopera jurnalistica a lui John Hersey, povesteste ce s-a intamplat in ziua aceea. Prezentat prin intermediul amintirilor supravietuitorilor, documentul acesta nemuritor, intens si plin de compasiune, a devenit un clasic „care rascoleste constiinta omenirii”. (The New York Times)

Dupa aproape patru decenii de la publicarea acestei carti celebre, John Hersey s-a intors in Hiroshima, cautandu-i pe cei ale caror istorii le relatase. Cele aflate despre ei formeaza acum capitolul final, miscator si elocvent, al cartii Hiroshima.

„Nimic din ceea ce poate fi spus despre cartea aceasta nu egaleaza ceea ce spune cartea insasi. Ea vorbeste pentru sine si, intr-un chip de neuitat, pentru omenire.”

– The New York Times

„Una dintre marile carti clasice despre razboi.”

– New Republic

Lasă un comentariu