Mințile lui Billy Milligan de Daniel Keyes


My rating: 4 of 5 stars

 

Daniel Keyes scrie povestea lui Billy Milligan, un violator care a scăpat necondamnat datorită unui controversat diagnostic care-l declara inapt pentru a fi judecat și trimis la închisoare deoarece suferă de personalitate multiplă. Mai exact, 24 de persoane identificate sălășluiesc în corpul care poartă numele de William Milligan.

După ce Milligan este internat la spitalul Athena, Daniel Keyes este scriitorul care a fost acceptat de pacient pentru a-i scrie povestea vieții. Milligan suferă de personalitate multiplă. A făcut trei violuri și mai multe jafuri, a vândut droguri și este recunoscut pentru caracterul său antisocial și agresiv. Însă susține că nu le-a făcut el și că nu-și aduce aminte nimic din cele întâmplate. Keyes îl intervievează și la lumină iese Profesorul, personalitate lui Milligan care reușește să strângă toate amintirile celorlalte personalități și astfel ia naștere cartea de față – o carte năucitoare care te lasă mască, o carte despre o boală psihică la care știința încă nu are răspunsuri ferme, o carte despre viața unui om care nu-și mai stăpânește nici corpul, nici mintea.

Lucrarea dedicată vieții lui Milligan ar putea să fie mai ușor de digerat dacă nu ar fi fost scrisa după un caz real, adică dacă nu ar fi un studiu de caz despre o situație cât se poate de concretă. Dat fiind faptul că toate evenimentele pe care le găsim în volum s-au întâmplat aievea, că Milligan chiar a existat și a murit în decembrie 2014 de cancer la vârsta de 59 de ani, că sunt documente care atestă problemele sale psihice, cartea de față devine o experiență pe care cititorul cu greu o va uita.

Keyes a avut o răbdare fenomenală și a dedicat multe ore acestui caz ca să poate construi viața lui Milligan. Documentele pe care le pomenește autorul de-a lungul cărții sunt edificatoare pentru munca depusă de acesta pentru a forma puzzle-ul care este viața și mintea lui Milligan și pentru a-l prezenta lumii într-un mod cât mai onest. Recunosc că am citit cartea și mi s-a făcut pielea de găină adeseori.

În corpul lui Milligan coexistă 24 de personalități – toate sunt trecute în revistă la începutul cărții – și fiecare are povestea sa, felul său de a trăi, de a se raporta la ceilalți, de a-și câștiga traiul. Cele mai importante dintre acestea sunt: – William Stanley Milligan este personalitatea de bază, cel recunoscut mai târziu drept Billy cel nefuzionat; – Ragen este purtătorul urii. Este iugoslav și este responsabil cu apărarea celorlalți. Este și singurul care are voie să umble cu arme de foc și preia controlul când Billy este la închisoare; – Arthur este englez, autodidact în fizică și chimie, rațional, lipsit de emoții, citește și vorbește curent limba arabă; – Allen are 18 ani este escroc și manipulator; – Tommy este maestrul evadărilor; – David este un puști de 8 ani și este păstrătorul durerii și Christene care are 3 ani. Toți, mai puțin Ragen, pictează. Printre dezirabili mai sunt Christopher, fratele lui Christene, și  Adalana care este lesbiană.

Acestea sunt personalitățile care au voie să iasă la suprafață constant, însă mai este un grup de indezirabili, respectiv personalități care au demonstrat că nu sunt de încredere și au făcut mai mult rău.

Profesorul este personalitatea care a reușit să contopească majoritatea personaităților și care a vorbit cu Daniel Keyes.

Cartea este foarte interesantă, atât ca și document și studiu de caz cât și ca roman. Keyes reușește să scrie încă o carte deosebit de interesantă care te ține cu sufletul la gură.

De ce 4 stele: pentru că este bine scris, bine documentat cu o temă interesantă și care te pune pe gânduri. O carte care cred că poate să fie interesantă pentru absolut orice gen de cititor.

Mai multe detalii despre Billy Milligan aici

Prezentarea editurii:

În toamna anului 1977, William Stanley Milligan, în vârstă de 22 ani e arestat în urma săvârșirii celor trei violuri care au dat peste cap viața campusului Universității de Stat din Ohio. Invocând incapacitatea mintală datorată tulburării de personalitate multiplă de care suferă, Milligan devine prima persoană din istoria Statelor Unite declarată nevinovată ca rezultat al unei astfel de apărari, în ciuda delictelor grave pentru care fusese acuzat. Intens mediatizat, cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni. 

Daniel Keyes spune povestea adevărată a lui Billy Milligan și a celor douăzeci și patru de personalități care îl alcătuiesc. Ambițioasa și complicata misiune a scriitorului are drept rezultat o carte unică, captivantă și cutremurătoare. 

„Doar timpul ne va spune dacă Milligan a păcălit societatea sau este una dintre cele mai nefericite victime ale sale… Poate că a venit acel timp.” – Daniel Keyes

„Dramatizarea unei hoinăreli în mintea lui Billy este o lectură sfâșietoare și irezistibilă. Are forța și puterea de convingere a adevărului.” – Village Voice, Literary Supplement

„… un thriller psihologic fascinant.” – Publishers Weekly

Un gând despre „Mințile lui Billy Milligan de Daniel Keyes

Lasă un comentariu