Fata cu toate darurile de M. R. Carey


Fata cu toate darurile de M. R. Carey

Nota mea: 3 din 5 stele

Eu îl știu pe Carey datorită faptului că mai citesc benzi desenate, Carey lucrând atât cu Marvel cât și cu DC, unele dintre scenariile sale fiind chiar destul de reușite. I-am citit cartea și mi-a plăcut. Culmea, se pare că tranziția de la scenarii pentru benzi desenate către proză în toată regula, nu e atât de dificilă.

Melanie este o fată specială. Deși este legată zilnic de un scaun ce aduce a cămaşă de forță sub atenta supraveghere a Sergentului Parks și face același drum în aceeași clasă alături de aceeași colegi care se află în aceeași situație ca și ea, Melanie nu simte nevoia să muște așa cum o fac colegii săi. Domnișoara Justineau, profesoare Melaniei, o adoră și o alintă spunându-i că e un mic geniu. Lui Melanie nu i se pare că este foarte diferită față de ceilalți copii din clasă, însă în momentul în care se trezește în libertate datorită unui atac asupra școlii unde se află Melanie, iar mirosul de sânge și carne umană îi invadează nările, fata va trebui să aleagă între a da curs pornirii animalice de a mușca din beregata domnișoarei Justineau sau să se abțină datorită dragostei pe care i-o poartă. 

Romanul este unul ușurel, se citește repede, este distractiv, nu-ți pune neuronii la încercare. Carey se descurcă la scris proză de cursă lungă, cu umorul stă binișor, ca și construcție romanul nu suferă foarte mult, deși în unele puncte deznodămintele parcă-s scoase din benzile desenate pe care Carey le-a citit sau scris, iar personajele nu sunt altceva decât eternele clișee cu care cultura pop americană ne-a obișnuit de atâtea decenii.

Cartea o să placă mai ales unor tocilari ca mine care-și vor aduce aminte de jocuri precum Resident Evil și The Last of Us, din care sunt sigur că Mike Carey s-a inspirat, sau banda desenată care a devenit și serial de succes, The Walking Dead. Sunt anumite scene care parcă-s copiate din TLU sau RE, iar din The Walking Dead sunt luate tipologiile personajelor mature și anumite situații critice cu care aceștia se confruntă fiind obligați să ia decizii extrem de dificile din punct de vedere moral. 

Per total Mike Carey oferă o aventură simpatică, plină de adrenalină care nu te plictisește și care te face să dai pagină după pagină.

De ce 3 stele: pentru că este o poveste drăguță care mi-a adus aminte de foarte multe jocuri, filme și benzi desenate pe care le-am citit de-a lungul existenței mele de om incapabil să se maturizeze.

Prezentarea editurii:

Plin de emotie si captivant de la prima pagina pana la final, Fata cu toate darurile este cel mai puternic thriller distopic pe care il veti citi anul acesta.

Melanie este o fata foarte speciala. Dr. Caldwell o numeste „micul nostru geniu“.

In fiecare dimineata, Melanie asteapta cuminte in propria celula sa fie luata si dusa la clasa ei. Atunci cand Sergentul Parks vine dupa ea, arma lui este intotdeauna incarcata si indreptata spre ea cat timp doi dintre oamenii lui o imobilizeaza intr-un scaun special. Ea nu crede ca oamenii o plac prea mult. Glumeste cu ei ca nu ii musca, dar ei nu rad deloc.

Melanie iubeste scoala. Adora sa invete despre adunari si silabe si despre lumea care exista in afara clasei si a celulelor in care traiesc copiii. Cateodata ea ii povesteste invatatoarei favorite toate visurile pe care le are pentru cand va creste mare si va explora lumea. Melanie nu stie de ce asta o intristeaza atat de mult pe domnisoara Justineau.

 

„Cel mai bun roman pe care l-am citit tot anul. Un thriller distopic cu o inima reala, sangeranda. Recomand. Recomand. Recomand.“

Maggie Stiefvater

 

„Daca cititi un singur roman anul acesta, sa fie Fata cu toate darurile, e fantastic!“

Martina Cole

3 gânduri despre „Fata cu toate darurile de M. R. Carey

  1. Pingback: Retrospectivă 2016! | Colț Firesc de refugiu

Lasă un comentariu