Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea de Mathew Burrows


Nota mea: 3 of 5 stars

Putem să ne dăm seama de ce ne oferă viitorul? Mathew Burrows și CIA-ul cred că este, într-o oarecare măsură, posibil. De aici și raporatele Tendințe Globale la care Burrows a lucrat și care fac subiectul volumului de față.

Mă așteptam ca volumul să fie puțin mai detaliat, să fie oferite mai multe cifre, statistici etc. După ce l-am citit și l-am luat din nou în mână am văzut că întregul conținut este aprobat de CIA… Ceea ce spune destul de multe despre calitatea informațiilor prezente în volum. Cu alte cuvinte avem de-a face cu o serie de opinii pe care o persoană care a avut acces la informații extrem de importante le expune publicului larg, însă fără a pune în pericol vreo instanță sau politică reală pe care statul pentru care a funcționat ar putea la un moment dat să o adopte. 

Volumul este destul de interesant, recunosc, ai impresia că stai cu Burrows la gura sobei și acesta îți spune povestiri de ale lui din tinerețe. Observațiile finale cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în 2030 sunt ținute sub control și toate au legătură cu poziția de conducător mondial pe care America trebuie în continuare să și-o asume. Burrows nu concepe lumea fără ca America să nu joace un rol de lider. Indifirent de situație, America trebuie să fie acolo. Chiar dacă tot el spune că în ziua de astăzi nu se mai poate vorbi de jucători decisivi și impunători datorită tehnologiei extrem de avansate și a telecomunicațiilor la care orice stat are în ziua de astăzi acces, America este pentru Burrows unicul și cel mai îndreptățit jucător care poate lua poziție în gestionarea megatendințelor care pot schimba lumea. Ocazional mai dă importanță și Rusiei, dar principalul adversar rămâne China. Deosebit de interesant e modul de prezentare a cursei între marile puteri care când sunt, când nu sunt, când mai pot să fie, când pot să nu mai fie.

Burrows vorbește și despre relațiile dintre China și America cu privire la dezvoltarea unor proiecte în domeniul biotehnologiei, despre cât de posibilă este o revoluție a clasei de mijloc la nivel mondial, despre cât de greu este de gestionat de către America sistemul complex și dinamic pe care-l reprezintă lumea de azi.

Burrows e cu adevărat speriat de revoluția pe care clasa de mijloc ar putea să o inițieze la un moment dat. Nu mă miră, sincer să fiu, având în vedere discursul pe care-l prezintă de-a lungul cărții, discurs care pune accent pe colaborările tehnologice și economice pe care America le are cu diferite state care urmăresc posibilitatea de a controla noua societate care are un acces extrem de facil la informații și care se poate organiza în doi timpi și trei mișcări astfel încât să inițieze mișcări sociale de anvergură care pot lua prin surprindere orice instituție de securitate. Nu degeaba americanii au colaborat cu chinezii în vederea stabilirii unei modalități de a avea acces la mail-urile cetățenilor lor…

Burrow este destul de panicard, pe bună dreptate într-o oarecare măsură, însă am impresia că nu reușește să-și dea seama că America poate să piardă podiumul pe care stau țările care dirijează anumite aspecte economice, politice și militare mai ales că în momentul de față Trump este în finala care-i poate aduce președenția SUA. La asta, Burrows, nu prea s-a gândit. Păcat. Mi-ar fi plăcut să-i știu opinia cu privire la o eventuală conducere dictatorială, barbară și parcă desprinsă din anii 1930 a unui lider american.

De ce 3 stele: per total cartea este interesantă, observațiile lui Burrows decente, limbajul utilizat este pe înțelesul oricui, iar problemele abordate pot fi înțelese de absolut orice persoană care are un minimum de cunoștințe despre politica internațională. Dezamăgirea mea a apărut datorită faptului că mă așteptam la o lucrare mai științifică.

Prezentarea editurii:

„Kronika“ este colecția în care umanitatea este reconstruită prin cărți care ne ajută să pătrundem în culisele celor mai interesante evenimente politice, sociale sau financiare de ieri şi de astăzi.“ Când Mathew Burrows a început să lucreze pentru CIA ca analist de informații, acum 25 de ani, lumea părea înghețată. Dar, odată cu globalizarea şi noile tehnologii a apărut și o lume în care schimbările sociale și politice se pot petrece într-o clipă, imprevizibilul este o temă universală, iar puterea de a anticipa devine critică. În ultimii zece ani, activitatea lui Burrows în cadrul Consiliului Național de Informații al SUA a fost axată pe ajutorul acordat Statelor Unite în combaterea necunoscutului prin redactarea raportului Tendințe globale. Folosit de Casa Albă, de Departamentele de Stat, al Apărării și al Securității Interne, acest îndreptar fundamental despre viitor înglobează cele mai noi studii și date aflate la dispoziția guvernului. Burrows, pentru prima dată, a extins și a adus la zi cel mai recent raport privind tendințele globale, transformându-l într-un volum ce prevestește mișcările tectonice care ne vor conduce către 2030. În ce direcție se îndreaptă Orientul Mijlociu, Rusia și China? Vom trăi într-o lume a proliferării nucleare? Care sunt amenințările-cheie și ocaziile cu care se vor confrunta Statele Unite? Burrows folosește concluziile raportului pentru a răspunde acestor întrebări presante și nu numai. De la realitățile urbanizării explozive și ale creșterii clasei de mijloc la nivel global, la mutarea spre est a centrului economiei mondiale și la sporirea numerică a tehnologiilor, Viitorul declasificat ne aduce aminte că fiecare aspect al vieții noastre este în continuă mișcare și că, dacă nu preluăm inițiativa pentru a dirija schimbările, rămânem la mila acestor evoluții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s