Ferbonia de Ioana Nicolaie


My rating:  3 of 5 stars

Ferbonia: o lume prietenoasă și colorată cu năzăreli, unde prima regulă este: „Nu trece nepăsător pe lângă celălalt.”

Fil şi Luvia trebuie să dezlege misterul unor depozite ce apar în instalațiile Ferboniei. Îşi riscă în mai multe rânduri viaţa, descoperă fapte greu imaginabile şi îşi dau seama că unul dintre Profesori nu este ce pare a fi. Ajutaţi de micul Piper, animalul care-i îndrumă când lucrurile îşi ies din ţâţâni, cei doi trebuie să-şi salveze lumea și să stea în calea celui mai mare cutremur ce-a zguduit vreodată Ferbonia.

Datorită unor autori precum Florin Bican și Adina Popescu și datorită  unei edituri Arthur hotărâte să promoveze și să crească literatură neaoșă pentru copii, interesul meu pentru Ferbonia era la cote maxime.

Din păcate entuziasmul meu s-a topit pe măsură ce înaintam în lectură, întrucât am trăit senzația că mă afund într-un text mult prea complex și greu de urmărit. Textul dens și cu foarte multe detalii care pe alocuri par inutile și care împovărează narațiunea în loc să o lase să curgă lin, așa cum se și întâmplă adeseori, transformă Ferbonia într-o cursă de anduranță în locul unei croaziere de plăcere.

Mi-a plăcut foarte mult universul steam-punk imaginat de Ioana Nicolaie și ilustrat de Anca Smarandache. Ilustrațiile sunt extraordinare, Vlăduț fiind fascinat de ele, deși nu am putut să-i citesc pentru că nu avea răbdare să parcurg tot textul, mai degrabă povesteam împreună ceea ce vedeam și ne făceam propriile noastre povestiri plecând de la imagini. Un exercițiu de altfel benefic și plăcut pe care-l recomand tuturor părinților.

Dincolo de universul steam-punk care-i cât se poate de incitant, textul este greoi. Foarte greu am citit cartea deși nu este foarte voluminoasă și pe alocuri zbori alături de narațiunea rapidă și plăcută. Pe alocuri am simțit chiar ușoare influențe cărtăresciene, poate e doar o impresie, însă nu o dată m-am trezit săltând prin casă cu cartea în mână până la Elena citindu-i câteva propoziții care-mi aduceau aminte de frazarea în stilul lui Mircea Cărtărescu.

Năzărelile sună bine, chiar foarte bine, însă locul lor în lumea Ferboniei nu mi-a fost foarte clar. Pot să înțeleg nevoia de năzăreli în lumea distopică construită pe caste a Ferboniei, însă undeva firul se rupe și nu se mai înnoadă. Este nevoia de a materializa ceea ce naște imaginația sau se caută crearea unei realități virtuale? Culmea, astfel de întrebări într-o carte de copii? Ei bine, da, povestea Ferboniei nu este atât de simplă precum pare la prima vedere, prin urmare, nu știu cu ce poveste am avut de-a face, până la urmă, și cui îi este adresată. M-am simțit vizat dar m-am pierdut pe parcurs.

Nu știu, sincer să fiu, câtă răbdare vor avea copiii de 7-12 ani să citească până la sfârșit volumul dacă eu am dus o luptă destul de dificilă cu el, speranța mea legându-se de faptul că poate am pierdut o parte din trăirea magiei acestui gen de cărți datorită monotoniei de zi cu zi a vieții de om matur și pretențiilor cu care pornesc când citesc o carte.

De ce 3 stele: pentru că ilustrațiile mi-au oferit șansa de a inventa povești alături de Vlăduț.

Prezentarea editurii:

„O năzăreală perfect şlefuită despre salvarea Ferboniei. O poveste pentru care a meritat să îndur toate chinurile.“
Darisa, câştigătoarea Campionatului de Năzăreli

„Un super roman poliţist. Hârhâr! Noroc cu Fil, care s-a dovedit plin de curaj, dar şi cu mintea brici a Luviei. Au folosit până la urmă toate indiciile pe care le-am dat.“
Piper, fals animal de companie

„Şi eu care l-am socotit mereu un ratat! Cum de un zero la imaginaţie ca Fil a strâns într-o singură ramă atâtea poveşti minunate?“
Profesorul Vises

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s