8pt: Exilul de Rafael Albuquerque, Mike Johnson


 

8pt: Exilul de Rafael Albuquerque, Mike Johnson

My rating:  5 of 5 stars 

Un crononaut, Joshua, se trezește singur într-o dimensiune deloc ospitalieră denumită Meld. Fără memorie și fără echipa care l-a trimis acolo, Joshua este pe cont propriu și trebuie să-și dea seama ce caută în Meld. O voce necunoscută îl direcționează și află încetul cu încetul că misiunea lui este asasinarea Suliței, un lider care se pare că pune în pericol dimensiunea din care Joshua a venit. Însă misiunea lui Joshua este mult mai complexă de atât, deoarece mai întâi trebuie să rămână în viață și să afle unde este ținta sa și cine este Sulița.

În primul rând, vă rog să nu citiți nici prezentarea standard a benzii desenate de față de pe orice site de vânzare o găsiți pentru că nu o să vă atragă atenția și o să pierdeți una dintre cele mai faine traduceri care s-au făcut în ultimul timp. Nu doar că nu spune nimic despre bandă, dar mai și vorbește despre o serie de autori care nu prea au cum să fie cunoscuți de publicul românesc pentru că nimeni nu le importă benzile! Cu alte cuvinte, dacă dai jos ilegal sau îți cumperi din afară benzile lui Albuquerque și Johnson, deja ai și Ei8ht pentru că e bandă foarte faină! Altfel, habar nu ai de autori, iar niște căutări pe net nu te prea pot lămuri cu privire la cine sunt aceștia.

Pe bune acum, nu scrii un articolaș pe un blog, așa cum fac eu, și nu te adresezi unui public foarte mic, așa cum fac tot eu, ci ai acces la ditamai distribuția în magazine unde oricine îți poate cumpăra produsul, dar tu nu vrei să-l vinzi, pentru că prezentarea nu face pe nimeni curios de el! Personal am recomandat 8pt-ul prietenilor care au început să cumpere benzi desenate de când au început să fie traduse, pentru că nu le-a atras și nu le-a spus absolut nimic prezentarea volumului! Și uite așa o bandă foarte faină poate să nu prindă la public și să pierzi o grămadă de bani! E atât de simplu.

Din păcate cei de la EAT Comics nu știu să-și prezinte absolut deloc această traducere. Din păcate nici seriile Predator și Alien pe care le scot nu sunt organizate astfel încât să le aducă mai mulți bani.Pe bune, trebuie să aștept trei luni ca să citesc numărul 2 din Prometheus? Păi? În fine, nu despre asta vreau să vă vorbesc în acest articol, ci despre cât de faină este banda desenată tradusă de EAT Comics: 8pt.

În primul rând povestea este bestială! Nu doar că te ține cu sufletul la gură dar personajele și punctele cheie din narațiune te fac să-ți dai palme peste frunte și să rostești: Oau, ce tare, nu mă așteptam la asta! E ca și cum ai citi un thriller sci-fi de calitate! Fără nici un pic de exagere, cred că această serie ar avea mult mai mult succes, dacă ar fi ecranizată, chiar mai mult decât Mad Max-ul cu care este comparată. 

Da, este o bandă desenată care poate să prindă, și bag mâna-n foc că o să o facă, la absolut orice cititor de science-fiction pentru că este o poveste SF foarte interesantă și fain gândită. 

Grafica este superbă! Desenele și modul așezare a panourilor îți taie răsuflarea! Citești și te uiți la imagini și te trezește că stai pierdut minute în șir reluând panourile cu un zâmbet satisfăcut. Da, asta înseamnă entertainment de calitate! Asta înseamnă o bandă desenată main-stream care să te surprindă, să-ți placă și să te facă să vrei mai mult. Cu astfel de benzi se poate educa publicul și atrage către gen. Pur și simplu nu văd de ce cititorii obișnuiți să citească doar proză sau publicul care vizionează filme nu ar citi o astfel de povestioară care te ține într-un suspans teribil și constant, totul frumos organizat și prezentat într-o execuție grafică de excepție.

De ce 5 stele: pentru că este o bandă desenată spectaculoasă, un adevărat ambasador al genului.

Un gând despre „8pt: Exilul de Rafael Albuquerque, Mike Johnson

  1. Pingback: Retrospectivă 2016! | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s