Killogia Deadpool #2: Deadpool Killustrated


Deadpool Killustrated de Cullen Bunn (Scenariu și text) și Matteo Lolli (Ilustrator)

My rating:  4 of 5 stars 

După ce a măcelărit universul Marvel, credeați că Deadpool se va opri? Dar de unde! Deadpool e un psihopat cu o misiune clară: să distrugă lumea ficțională în care a aflat că există ca să pună capăt o dată pentru totdeauna tuturor poveștilor și personajelor care bântuie prin ele.

De la Cei Trei Mușchetari și Tom Sawyer la Scrooge și Sherlock Holmes, Deadpool o pune de o grătăreală bățoasă așa cum vezi doar în fața blocului când îi vreme faină afară și vecinii pun mortăciuni la sfârâit în damf de bere. Personajele literaturii clasice sunt înșirate pe frigăruia din mâna rânjitului Deadpool unul după altul într-o ordine total aleatorie, dar savuros de violentă și sângeroasă. Un masacru cum rar îți este dat să vezi și din care show-urile culinare ar trebuie să se inspire ca să poată atinge audiența pe care o visează – asta doar dacă nu iau decizia de a-și pune concurenții să facă sex printre tigăi… humm…

Îi mai fain Deadpool al lui Bunn de data asta? Este. E mai organizat în nebunia lui și se vede că are o misiune spre deosebire de prima parte a trilogiei. E mai amuzant? Nu. E la fel de insipid ca și în primul volum. Bunn se pare că nu reușește nicicum să-și dea seama de izvorul de demență care i-a încăput pe mână și încearcă glumițe care sună a pârțuri anemice trase în cada plină cu apă. Dar scenariul, scenariul este mai fain? Da, e mult mai interesant decât primul. Și sensibil mai agresiv. Asta și datorită lui Lolli care are ceva experiență cu Deadpool și care a explorat cât se poate de bine scenele de luptă dintre mortăciunea mascată și eroii literaturii noastre cea de toate zilele.

Ilustrațiile mi-au plăcut foarte mult. Nici pe departe nu este vorba despre vreo sensibilitate aparte, ba dimpotrivă, putem vorbi despre o debilitate aparte care trebuie să facă parte din universul lui Deadpool pentru că Deadpool este nebunia în cea mai pură exprimare posibilă. E nebunie curată! Dacă primul volum era ceva în genul unui film de Tarantino în care Tarantino a fost brusc apucat de o incredibilă pudibonderie, ei bine, Killustrated este un Tarantino care a luat-o rău de tot pe arătură după o supradoză de substanțe psihotrope care-l fac să sape adânc în imaginația bolnavă de care se face vinovat.

 

Ce are special Deadpool de data asta? Cretinismul situațiilor în care se regăsește și modul adeseori idiot de a pune BOLD pe cuvântul SFÂRȘIT care presupune automat calea de ieșire din universul fanteziei în care te aruncă o carte. Deadpool pare să fie acel gen de școlar care a luat-o aiurea prin cartier după ce și-a făcut creierii vraiște cu lecturile obligatorii de la bacalaureat.

Aș mai scrie pentru simplul motiv că aș vrea să pun mai multe poze din volum în articol ca să vă arăt cât de fain e deși, sincer să fiu, am cam rămas fără cuvinte. Nu-mi mai vine nici o comparație în cap, nici o exagerare, nici o cretinătate de spus, plus că îmi este frică că dacă exagerez prea mult cu cât îi de faină împuțiciunea în colanți mă pot trezi cu ea peste mine. Așadar dragilor, vă las și-i ofer lui Deadpool șansa să vă îndemne rânjind, din spatele unui cerc perfect și întunecat în mijlocul căruia se poate observa oportunitatea de luminare a capului din interior, să-i cumpărați cartea.

De ce 4 stele: pentru că-i faină! Nu am fost suficient de clar mai sus!?!?!?

PS: avem o problemă cu traducerea. E destul de slăbuță și pe alocuri enervantă dar volumul merită cumpărat datorită efortului colectiv de a aduce această trilogie în limba română. Totuși, pentru a te bucura de textul pe alocuri bunicel al lui Bunn și ca să pricepi și povestea care este în spatele acțiunilor lui Deadpool, n-ar strica să citești și volumul în original.

Volumul se poate cumpăra de pe lexshop.ro 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s