Civil War de Mark Millar


Civil War de Mark Millar (Scenarist), Steve McNiven (Ilustrator), Dexter Vines (Ilustrator), Morry Hollowell (Ilustrator)

Notă: 4 din 5 stele

Universul Marvel se împarte în două tabere în fruntea cărora șăd încordați cu priviri de foc Căpitanul America și Iron Man.

O gașcă de puștani cu super puteri aruncă în aer niscai clădiri și omoară câțiva oameni, iar guvernul american decide că supereroii trebuie înregimentați. Tony Stark este responsabilul prinderii cu arcanul a colanților și corsetelor care stau să plesnească, însă se trezește că o serie de forțoși sunt mai catolici decât papa și decid că rolul lor nu este în armată și nici nu doresc să primească ordine politice. Căpitanul America este capul rebelilor și astfel începe unul dintre cele mai nimicitoare războaie care se pot povesti vreodată de pe teritoriul Statelor Dezbinate ale Americii.

Mark Millar are niște idei foarte faine (Superman: Red Son sau Kick-Ass) și de cele mai multe ori le pune în practică destul de bine. Din păcate nu mi-a lăsat niciodată impresia că este suficient de matur astfel încât să gestioneze personaje și acțiuni complexe. Nici în Civil War nu-i iese acest lucru, bineînțeles, rezultatul fiind câțiva supereroi care par să fie o grămadă de găini fără cap care nu prea știu ce vor și ce trebuie să facă ca să-și atingă scopul pentru care luptă. Ba o dau, ba o iau, ba sunt cu unii, ba sunt cu alții, e o degringoladă totală. Cel mai fascinant de idiot prin infantilitatea excesivă de care dă dovadă este Spider-man care aduce cu un adolescent care nu reușește să-și dea seama de preferințele sexuale după ce a fost violent sărutat și pipăit într-o toaletă publică de un bărbat.

Banda este plină de acțiune și adrenalină. Simți testorenul cum dă să-ți iasă prin pori. Mai, mai că-ți vine să-ți umfli mușchii pe sub tricou și să te-ncorzi în oglindă țintind un ochi nimicitor către reflexia care se scapă pe ea de frică. De aici și sloganul cu Tu de partea cui ești? 

Serios vorbind, banda îi faină. Panourile sunt pline de culoare și cât trebuie de expresive pentru o bandă de acest tip, paginile curg rapid și, culmea, după ce o termini o mai iei încă o dată la răsfoit ca să te mai bucuri de ceea ce ai văzut. Dacă ai banda la îndemână, crede-mă că ai să te uiți pe ea de fiecare dată când ai ocazia și ai să ajungi să o știi pe de rost.

Grafic mi-a plăcut foarte mult. Deși este mult prea întunecata pentru gustul meu, alegerea ilustratorilor este una menită să sublinieze atmosfera tensionată care trenează asupra eroilor Marvel. Te trezești că stai cu ochii la câțiva centimetri de carte ca să descifrezi imaginile și detaliile care parcă ți se ascund tocmai ca să nu pătrunzi misterul războiului civil. Putea să fie mai sângeros? Putea. Și ar fi trebuit să fi fost mai sângeros pentru că, nu-i așa, vorbim despre un adevărat război civil în care toate forțele sunt aruncate în luptă. Dincolo de această ușoară cumințenie de care se face vinovată echipa din spatele Civil War-ului, nu prea am nimic să le reproșez. Mi-au oferit câteva zeci de minute destul de plăcute de distracție și relaxare.

IMG_0117

De ce 4 stele: pentru că e action packed de la cap la coadă și pentru că satisface plăcerea bolnavă de a-i vedea pe supereroii Marvel luându-și-o în barbă grupa mare.

Volumule se poate cumpăra de pe lexshop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s