Serie de autor: Marvel 1602 de Neil Gaiman


Marvel 1602 de Neil Gaiman

Notă: 4 din 5 stele

Spider-Man, the X-Men, Nick Fury, Dr. Strange, Daredevil, Dr. Doom, Black Widow, Captain America și mulți alții în perioada de sfârșit a reginei Elizabeta I a Angliei.

Comploturi și jocuri politice, un artefact care poate aduce sfârșitul lumii, bătălii sângeroase și răsturnări de situație spectaculoase sunt ceea ce oferă banda desenată a lui Neil Gaiman inspirată din universul Marvel.

Nu am mai multe detalii să vă dau pentru că povestea este foarte complexă și plină de neprevăzut și nu vreau să vă răpesc din plăcerea lecturii, prin urmare am să vă spun câteva cuvinte despre cât de faină este banda și de ce merită să o citiți.

În primul rând, Gaiman și-a pus nițele imaginația la contribuție și-și bucură cititorii cu o poveste complexă în care-și găsesc locul personaje cunoscute, mai mult sau mai puțin îndrăgite, din cunoscutele benzi desenate de la Marvel.

Mi-a plăcut foarte mult că nu încearcă se reinventeze universul, dimpotrivă, rămâne în cadrul acestuia și țese o poveste ambițioasă care te ține cu sufletul la gură. Foarte interesantă mi s-a părut opțiunea scriitorului de a menține personajele cât mai umane, deși în mai toate benzile cu acest gen de supereroi, niciodată nu le vezi latura umană, la aceștia totul fiind supralicitat, încât în anumite momente ai impresia că dai ochii de caricaturi. Ei bine, Gaiman știe cum să modeleze supereroii astfel încât totul să pară cât mai credibil cu putință, mai ales că acele vremuri întunecate erau pline de tot felul de evenimente extraordinare, super puterile personajelor găsindu-și un loc cât se poate de comod în istoria umanității.

După cum mai mai spus, povestea-i faină. Foarte faină datorită complicațiilor de ordin politic pe care Gaiman le inserează. Din fericire intriga politică este construită destul de atent astfel încât să nu ai impresia că citești o povestioară în care zevzeci emotivi îmbrăcați în izmene își transformă în glazură adversarii doar pentru că pot, motivul spectacolului culinar nefiind niciodată suficient de clar.

Grafic romanul stă foarte bine.  Andy Kubert (Batman: Whatever happened to the Caped Crusader?, Wolverine: Origin) a părut pasionat de scenariu și de universul propus de Gaiman și acest lucru se vede în unele panouri care vin în întâmpinarea scriiturii și o potențează într-un mod foarte subtil, aproape simbiotic, imaginea amestecându-se armonios cu textul lăsându-ți impresia că mai degrabă vezi un film decât că citești o banda desenată.

 

De ce 4 stele: pentru că este o bandă desenată foarte faină, incitantă, care te ține cu sufletul la gură, cu o poveste complexă și răsturnări de situație entuziasmante – totul asezonat cu ilustrații cât se poate de faină și de plăcute ochiului.

 

Reclame

Un gând despre „Serie de autor: Marvel 1602 de Neil Gaiman

  1. Pingback: Retrospectivă 2016! | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s