Fax from Sarajevo de Joe Kubert


Fax from Sarajevo de Joe Kubert

Notă: 5 din 5 stele

În 1945 s-a spus Niciodată să nu se mai repete. În 1992 însă istoria părea că se repetă. O metropolă europeană era supusă unui asediu crud în care civili erau înfometați și-și pierdeau viața în propriile case. Ervin Rustemagic este un om de afaceri care-l cunoștea pe Joe Kubert și cu care schimba faxuri în vederea eliberării familie sale din orașul asediat de focuri de artilerie violente.

Joe Kubert strânge schimbul de faxuri în volumul de față și reconstruiește grafic povestea dramatică a lui Rustemagic inserând și pozele făcute de un tânăr fotograf Karim Zaimović care și-a pierdut viața în explozia unei grenade, reușind să propună cititorului o narațiune vizuală fabuloasă care-ți va ridica părul pe ceafă.

Din punct de vedere grafic Kubert impresionează și sensibilizează cititorul, transportând-ul în haosul care a fost în Sarajevo-ul bombardat de Radovan Karadzic și generalul Ratko Mladic care, pe lângă asediul de la Sarajevo, are trecut în palmares și masacrul de la Srebenica. Volumul se citește greu, se digeră greu deoarece se cere analizat în profunzime. Rustemagic a fost unul dintre cei prinși în asediu care aveau resurse să poată scăpa, un om care avea cunoștințe și relații care-i puteau salva familia de la moarte și care a întâmpinat foarte multe probleme până să reușească să scape. A fost chiar la un pas de a fi împușcat împreună cu întreaga familie în una din tentativele sale de a evadare din Sarajevo. Din fericire banii și cunoștințele l-au salvat. Câte familii, însă, fără banii și influența lui Rustemagic au murit? Câte familii au trăit teroarea pe care familia lui Rustemagic a resimțit-o și nu au avut nici măcar cea mai mică șansă de a spera măcar la viață sau la oportunitatea de a părăsi iadul din Sarajevo?

Da, povestea din Fax from Sarajevo este o poveste despre un om norocos, despre salvarea și despre speranța pe care oamenii care se bucură de o anumită condiție socială și financiară o pot nutri. Pe care doar ei o pot nutri. Nu este vorba despre oameni banali. Oamenii simpli mor pe străzile din Sarajevo. Oamenii banali caută cadavre printre dărâmături ca să-și reîntregească familia pentru o scurtă perioadă de timp. 

Hotărârea lui Rustemagic de a evada este vecină cu nebunia. Drumurile pe care le face cu mașina ascuns de tirurile armatei sârbe doar de benzi desenate și trecând în viteză prin spatele unei baricade formate din mașini par rupte din filmele post-apocaliptice. După cum chiar el spunea, Mad Max a devenit realitatea în Sarajevo. Observațiile și gândurile lui Rustemagic ar putea să fie la loc de cinste în scenariile peliculelor de gen, șocul apare în mintea cititorului datorită faptului că Rustemagic trăiește o realitate, nicidecum o fantezie. Nu este un film de acțiune, nu este o poveste SF despre sfârșitul lumii. Este lupta adevărată a unui om pentru supraviețuirea familiei sale.

Aproape 14 000 de oameni și-au pierdut viața în asediul care a durat 4 ani. Aproximativ 5 500 de civili au murit. Înainte de asediu, Sarajevo era locuit de jumătate de milion de suflete. 

Studiile istorice ne pot lămuri cu privire la motivele asediului, ne pot da cifre cu privire la morți, răniți, clădiri distruse, durata războiului etc. Însă aceleași studii nu reușesc să redea aproape deloc impactul acestui flagel asupra populației civile așa cum reușește să o facă Kubert în volumul de față.

Kubert (un desenator care a colaborat cu Marvel și DC Comics fiind recunoscut de fani mai ales datorită seriei Tarzan sau Hawkman sau a colaborării sale cu Stan Lee) devine vocea unei generații care a suferit și murit la sfârșit de secol XX după ce Europa a trecut printr-un război care a anulat demnitatea umană. Nu cred că este adecvat să se compare volumul lui Kubert cu Maus-ul lui Spiegelman deoarece cartea lui Kubert pare mai degrabă să fie un reportaj de război cu puternice implicații artistice. Kubert nu încearcă să sensibilizeze, ci doar să redea cu maximum de onestitate Iadul care se credea stins pentru totdeauna în 1945.

Categoric Fax from Sarajevo face parte din cele 100 de benzi desenate pe care trebuie să le citești într-o viață.

De ce 5 stele: deoarece este o filă de istorie scrisă și desenată despre oameni obișnuiți pentru oameni obișnuiți, pentru oamenii de azi și de mâine, o poveste care are  unic rol de a e convinge că astfel de momente nu mai trebuie să se repete în istorie. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s