Oscar 2016 – sectiunea cel mai bun film – Brooklyn


Brooklyn – John Crowley

Best Motion Picture of the Year
Finola Dwyer
Amanda Posey
Best Performance by an Actress in a Leading Role
Saoirse Ronan
Best Writing, Adapted Screenplay
Nick Hornby

Regia: John Crowley este cunoscut pentru filmul A boy, pentru care a și primit un BAFTA în 2007. Crowley are un stil regizoral care pune accent pe emoția pe care personajele o transmit publicului. Prin prim-planuri de efect, atent construite, Crowley reușește de fiecare dată să te atașezi emoțional, nu contează că povestea filmului nu este una neapărat care să te țină în suspans sau să te facă să suspini. În Brooklyn Crowley merge pe rețeta învățată însă de data această pune accent și pe cadre largi de impact care duc întreaga epopee a tinerei Eilis la un nivel macro și se observă o ușoară tentă filosofică în jocul cu aparatul de filmat. Nu este un manifest politic, nici măcar unul ideologic, însă este o declarație de iubire pentru o anumită perioadă din istoria continentului american și al emigranților europeni care-și doreau o viață mai bună și o căutau pe tărâmul marilor făgăduințe.

 Actorii: Saoirse este cu adevărat spectaculoasă. Din punctul meu de vedere ea este cea care duce tot filmul în spate. Povestea lui Hornby este una destul de previzibilă și, îndrăznesc să spun, chiar banală, însă ochii mari și zâmbetul trist al lui Saoirse te fac să te cutremuri. 

Scenariu: bunicel. Mai bun decât multe alte scenarii pe care Pădurea Sfântă le consideră demne de a fi scoase pe piață. Nu sunt replici spectaculoase sau memorabile, stilul siropos al lui Hornby se observă și enervează de la o poștă, însă are un acel je ne sais quoi  care nu te face să te ridici de pe scaun ca să oprești filmul. 

Personaje: clișeistice dar suficient de credibile. Eilis este eroina la care orice femeie visează că este și la care orice bărbat se gândește. Bineînțeles că are parte de ghinioane ca să fie cu adevărat eroină și bineînțeles că destinul conspiră în interesul ei. Altfel nu ar fi o eroină în adevăratul sens al cuvântului.

Soundtrack: nimic memorabil.

Concluzie: un film simpatic care devine interesant datorită unei regii făcute cu cap și al jocului excelent al actriței din rolul principal.

Notă: 7.5

Anunțuri

2 gânduri despre „Oscar 2016 – sectiunea cel mai bun film – Brooklyn

    • Nu am citit cartea. Nici nu am de gand sa o fac 🙂 Nota este mai mult datorita intepretarii lui Saoirse si al regiei lui Crowley. Povestea m-a cam lasat indiferent 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s