Viața domnului Lequat de Nicolas Cavaillès


My rating: 2 of 5 stars

Habar nu am ce am citit, sincer să fiu. Nu am reușit să înțeleg ce a vrut autorul să transmită în această scurtă nuvelă. Nu am priceput personajul care este mai mult decât fad, modul ușor haotic de construcție a nuvelei, scopul final și mesajul povestirii.

Scriitura este fracturată și suferă acut de postmodernism rebel. Cel puțin așa-mi pare mie. Aș vrea să scot ceva util, plăcut, interesant din volumaș dar nu găsesc nimic. E plictisitor, bine că nu are decât vreo 70 de pagini pentru că altminteri nu cred că aș fi putut să termin cartea.

În căutarea a ceea ce este Lequat probabil că autorul ar putea explica astfel încât să fie pe înţelesul cititorului de rând. În schimb scriitorul se avântă într-o serie de exprimări şi evenimente care mai degrabă te îndepărtează de ceea ce se doreşte a fi transmis. Despre ce este vorba în volum se poate observa mai jos în prezentarea editurii. Nu am de gând să dezvolt foarte mult pentru că nu este nimic de dezvoltat. Sunt curios de recenziile care sigur vor aparea prin reviste de specialitate și care vor ridica în slăvi nuvela lui Cavaillès, însă eu nu am reușit să găsesc filonul de aur care să mă facă să mă bucur de lectură.

De ce 2 stele: i-aș fi dat 1 stea dacă nu ar fi fost câteva fragmente care au sunat bine și care au fost interesante. Având în vedere faptul că povestirea nu are decât câteva zeci de pagini, ponderea fragmentelor ok este în regulă, per total. Însă mult prea puțin ca să mă facă să rezonez și mult prea puțin pentru a rămâne cu impresia că am petrecut un timp de calitate.

Prezentarea editurii:

Odată cu reînceperea prigoanei împotriva hughenoţilor, François Leguat (1683–1735), gentilom din Bresse, e silit să-şi părăsească, la peste cincizeci de ani, pământurile natale şi să pornească într-un nesfârşit exil ce-l va purta din Olanda în insulele din Oceanul Indian, de aici înapoi în Olanda şi, în sfârşit, în Anglia. Nicolas Cavaillès se apleacă asupra vieţii acestui concetăţean al său, povestind, pe urmele relatărilor sale, aventura pelerinajului către peisaje exotice din insule edenice, aflate aparent departe de tulburările veacului. Numai aparent însă, căci veşnica intoleranţă şi bunul-plac al stăpânilor readuc întotdeauna în prim-plan violenţa nedomolită a istoriei. Iată de ce sensul aventurii lui Leguat îi apare în cele din urmă lui Cavaillès a fi o lungă căutare spirituală, o călătorie ocolitoare către sine însuşi.

Reclame

2 gânduri despre „Viața domnului Lequat de Nicolas Cavaillès

  1. Pingback: Prin blogosfera literară (14 – 20 decembrie 2015) | Recenzii filme si carti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s