Bookfest 2015 – Arthur: Insula delfinilor albaștri de Scott O’Dell


Insula Delfinilor Albaștri de Scott O’Dell

Notă: 4 din 5 stele

Editorul zice:

Rămasă singură pe o insulă pustie, Karana, o fată curajoasă dintr-un trib indian, înfruntă pericole teribile. Ea trebuie să descopere cum poate să îmblânzească natura potrivnică şi, mai presus de toate, cum să supravieţuiască. În cei optsprezece ani de izolare, prietenii ei necuvântători îi ţin loc de familie şi cu ajutorul lor află care sunt lucrurile cu adevărat importante.

Un emoţionant roman de aventuri bazat pe fapte reale, Insula Delfinilor Albaştri spune povestea unei fete care nu-şi pierde niciodată încrederea în propriile forţe.

Nu simt nevoia să fac o altă descriere a cărții în plus față de cea a editorului deși, sincer să fiu, cred că ar fi necesar să se știe că neamul Karanei a avut un conflict violent cu oameni străini care au venit pe insula lor și i-au omorât tatăl alături de toți bărbații în putere. Că locuitorii insulei s-au hotărât să părăsească insula, însă frățiorul Karanei a rămas, iar fata se aruncă de pe vapor în mare pentru că nu vrea să-l abandoneze. Însă la scurt timp, frățiorul Karanei va fi ucis de câini sălbatici, iar Karana trebuie să se descurce singură pe o insulă sălbatică.

Am citit tot felul de recenzii care ridicau în slăvi Insula Delfinilor Albaștri, cum că ar învăța fetele să-și folosească talentele în natură, cum că le arată fetelor că-s puternice, că au resurse nebănuite etc. Cu alte cuvinte, un ghem de feministe a arestat cartea câștigătoare de Newbery în cel mai arbitrar și kachebist mod cu putință. 

Nu, O’Dell nu ridică în slăvi sexul feminin, iar Karana nu supraviețuiește într-un mod spectaculos pentru că nu are cocoșel. Gagicile care citesc Insula Delfinilor Albaștri și încep să-și facă filme din astea în cap au preconcepții atât de mari și de periculoase încât le pot aduce la nu pas de internarea într-un spital de nebuni.

Elena m-a certat pentru utilizarea „cocoșelui” de mai sus și am decis să dau un citat dintr-o recenzie care m-a făcut să folosesc cuvântul respectiv:

this may be the best book for kids ever written. it teaches young girls everything they will ever need to know in their resourceful lives: how to build a fence out of whale bones, how to kill giant squids, how to alternately befriend and defend against scary wild dogs, and how to make skirts from cormorant feathers. since i got kicked out of brownies and never got to learn All The Things That Girl Scouts Learn, this book taught me how to wilderness-survive. and now i live in queens. so – not much use for it, but still a book i have such a fondness for. 

Karana putea să fie la fel de ușor și băiat. Autorul nu bate foarte multă monedă pe faptul că personajul principal este o fetiță pentru că i se pare absolut normal ca o fată să se descurce la fel de ușor pe o insulă pustie ca și un bărbat precum Robinson Crusoe. Dar în capul individelor duse cu pluta care caută discriminări cu aceeași fervoare cu care lunaticii vânează OZN-uri, iar paranoicii fanteziști văd Bigfooți în orice pădurice mai deasă, Karana poate să devină o adevărată emblemă pentru o mișcare care are o nevoie acută de simboluri și caractere puternice și reprezentative.

Insula Delfinilor Albaștri este o carte frumoasă care se poate citi, se și recomandă, în tandem cu Robinson Crusoe. Aventuroasă, sensibilă, plină de neprevăzut, volumul câștigător de Newbery este o lectură care te ține în suspans. O’Dell scrie rapid, descrierile sunt foarte fain făcute și ajungi să vezi prin ochii Karanei insula unde se luptă pentru supraviețuire, iar evenimentele pline de pericole prin care fata trece sunt adevărate momente tensionate care-ți fac inima ghem.

De ce 4 stele: pentru că este o lectură simpatică și o alternativă la Robinson Crusoe cât se poate de plăcută. Dacă pe mine m-a bucurat lecturarea cărții la 30 de ani, sunt sigur că lui Vlăduț o să-i placă la fel de mult când se va decide să o citească.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s