Bookfest 2015 Paladin: Fata înecându-se de Caitlín R. Kiernan


Fata înecându-se de Caitlín R. Kiernan

Notă: 3 din 5 stele

Imp e schizofrenică. Bunica și mama ei au fost la fel. E conștientă că e schizofrenică și apelează cu încredere la psihologul ei. Însă, într-o noapte o întâlnește pe stradă pe Eva Canning. Goală. Înfrigurată. Pierdută. Imp o ia la ea acasă. Și când se uită mai atent la ea i se pare că seamănă cu fata din tabloul care-i bântuie amintirile din copilărie: Fată înecându-se. Încetul cu încetul Imp pierde contactul cu realitatea și lumea obscură, dementă și înfiorătoare a poveștilor din Evul Mediu și imaginația unui pictor preiau controlul asupra tinerei.

Kiernan scrie cel puțin interesant. Nu am putut să nu observ o ușoară fascinație față de Joyce, poate pentru că e irlandeză?. Nu e ușor să fii obsedat de Joyce, e infinit mai greu să vrei să fii ca el. Kiernan încearcă. Pe alocuri îi reușește deși stilul lui Joyce nu prea poate să se potrivească unei narațiuni care are cap și coadă ca la carte. De aceea Kiernan fracturează povestirea creând un haos bine organizat în care-și aruncă personajul.

Din păcate nu a reușit să mă convingă de schizofrenia lui Imp. Mai degrabă m-a lăsat să cred că Imp este o scriitoare aspirantă care profită de aventurile extravagante prin care a trecut ca să pună pe hârtie un tom în care horror-ul se amestecă cu fantasy-ul. De ce nu convinge? Pentru că volumul este mult prea bine organizată. Pentru că totul se leagă, deși impresia care se dorește să se lase este că nimic nu ar trebuie să se lege, și pentru că Imp este filosoafă, poetă, liricomană, fascinată de combinații complicate de cuvinte menite să dezvolte discuții după ce sunt citite, nu să-l facă pe cel ce citește să înțeleagă personajul. S-ar putea să existe o scuză cum că volumul de față nu ar fi menit să fie dat spre citire cuiva vreodată și este, de fapt, un jurnal. Însă cine-și exprimă cu atâta patos și lirism trăirile, cu atâta detașare și profesionalism crizele extreme prin care trece dacă ar fi pentru el însuși? Ei bine, eu nu reușesc să cred personajul Imp. Faine ocolișuri, dar nu prea eficiente.

Ok, scriitura nu e proastă, doar că ratează de puțin tonul și genul povestirii. Forță și talent are Kiernan cât cuprinde. Doar că și-a propus puțin cam prea mult pentru volumul de față.

Imp este un personaj ciudat, controversat, cult, pierdut între realitate și fantezie, un personaj cum marea literatură este obișnuită să adăpostească. Însă nu e credibilă întrutotul. Nu am reușit să înțeleg nici acele adnotări în care apare vocea lui Imp (India Morgan Phelps numele real al personajului este vocea rațiunii, cea care scrie cartea, de fapt) și o îndeamnă pe India să nu mai mintă și să scrie, să continue să scrie. Nu am realizat ca vreodată Imp să fie alta decât India pentru ca astfel Imp cel ce ajută la scris să-și justifice intervențiile.

Povestea este încâlcită rău de tot și nu mai știi când este realitate, când nebunie, când fantezie, când vis, când imaginația lui Imp, când amintiri. Variantele sunt interesante, sunt fain de citit și suprinzătoare. Nu-ți dau fiori de groază dar te lasă cu un ușor disconfort mental după ce le citești. De aici și marele talent al lui Kiernan: capacitatea de a te pune în situații nu foarte confortabile când îi citești proza.

De ce 3 stele: pentru că deși textul oferă satisfacție cititorului, povestea este atât de încârligată și trunchiată încât mai că-ți trebuie notițe ca să-nțelegi care mai e treaba. Păcat, Kiernan are talent și are o forță scriitoricească cum rar întâlnești. O fi de vină berea irlandeză tare. 

2 gânduri despre „Bookfest 2015 Paladin: Fata înecându-se de Caitlín R. Kiernan

  1. Pingback: Prin blogosfera literară (22 – 28 iunie 2015) | Recenzii filme si carti

  2. Pingback: ,,Fată înecându-se” de Caitlin R. Kiernan | Pasiunile mele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s