Bookfest 2015 Grupul Editorial Art: Lecții de dans pentru vârstnici și avansați – Bohumil Hrabal


Lecții de dans pentru vârstnici și avansați de Bohumil Hrabal

Notă: 4 din 5 stele

 

Gata, mă declar învins. Bohumil Hrabal m-a vrăjit fără niciun drept de apel cu acest volumaș. Și când te gândești că nici nu am citit încă L-am servit pe regele Angliei

În Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, Bohumil Hrabal are chef de joacă.

Pe când eram în facultate și făceam drumul Timișoara-Suceava cu așa-zisul tren al foamei, nu o dată am avut ocazia să ascult câte un bătrân care se apuca să-mi povestească viața lui. Povestea dintr-o suflare de parcă i-ar fi fost frică că ajungem la destinație și nu apucă să-și termine povestea sau, mai rău, moartea îl va opri.

Bohumil Hrabal își alege un astfel de personaj, un bătrânel care o dă înainte cu aventurile sale din tinerețe. Fie că povestește despre aventuri amoroase, fie despre fabricarea berii sau despre viața din imperiul austro-ungar, bătrânul are o vervă și un debit de parcă a strâns tot aerul din lume în plămâni și-și spune toată viața dintr-o suflare de parcă ar fi ultima. Exact ca bătrânii pe care îi întâlneam eu în tren.

Mucalit, inteligent, cunoscător, înțelept, bătrânul lui Hrabal este un one-man-show desăvârșit. Știe foarte multe pentru că a trecut prin multe, pentru că a învățat din ele, pentru că a venit momentul să învețe și pe alții ce înseamnă viața.

Volumul lui Hrabal este de un umor debordant și seducător. Nu cred că există cititor care să citească Lecțiile și să nu se îndrăgostească de carte și de personajul său.

Volumașul e subțirel însă dens și foarte bine comprimat. Detaliile din viața personajului fac deliciul lecturii și oferă o adevărată delectare literară. 

Cred că este o lectură perfectă pentru orice stare sufletească, orice spațiu, orice perioadă din zi sau an. 

Vă dau câteva citate ca să vă fac poftă:

„să fii căsătorit e ca și cum ai târî toată viața o vacă pe o fâșie subțire de gheață”

„Kaura, stătea lângă gară și noapte fura, iar ziua repara pantofi, avea o nevastă nemțoaică și asta nu era în stare să fure nimic, așa că, de rușine, s-a spânzurat de o grindă în pod”

„când am observat o evreică frumoasă, cu un nas ca un cârlig de vagon, care stătea pe marginea drumului și aștepta să răsară prima stea de sâmbătă, și pentru că nu purta chiloți, am rămas cu ochii lipiți de locul unde și lui Goethe îi plăcea să se uite înainte să se apuce de scris

„când Marion, magicianul și hipnotizatorul a venit la noi în oraș, a trebuit să-și ștampileze singur actele, pentru că imediat ce-a intrat în birou, funcționarii au început să fugă care-ncotro, de teamă să nu fie hipnotizați”

„e interesant cum tinerii poeți se gândesc la moarte, în timp ce bătrânii se gândesc la fete”

„un preot a ajuns la tribunal pentru că surorile Ulman n-au știut ce este Sfânta Treime și atunci el le-a obligat să se așeze cu fundul gol pe plita încinsă, nefericitele nu s-au mai căsătorit niciodată, nimeni nu voia să aibă de-a face cu ele, vă dați seama, niște fete care nu știau ce este Sfânta Treime, nu că ar ști cineva, dar oamenii trebuie să pară că știu”

”Socrate și Cristos n-au scris nici măcar un rînd, și învățăturile lor încă sunt respectate, în timp ce alții cu cît publică mai multe cărți cu atît sunt mai puțin citiți, poți să zici că e răzbunarea istoriei.„

De ce 4 stele: pentru că este amuzant, inteligent, plin de lucruri interesante și de o vervă vecină cu nebunia care cuprinde omul băut când este în preajma unui partener plăcut de conversație.

3 gânduri despre „Bookfest 2015 Grupul Editorial Art: Lecții de dans pentru vârstnici și avansați – Bohumil Hrabal

  1. Pingback: ,,Lecții de dans pentru vârstnici și avansați” de Bohumil Hrabal | Pasiunile mele

  2. Pingback: Bambini di Praga de Bohumil Hrabal | Colț Firesc de refugiu

  3. Pingback: Serie de autor: Vremurile bune de altădată de Bohumil Hrabal | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s