Numără stelele – Lois Lowry


Numără stelele de Lois Lowry

Notă: 2 din 5 stele

Darul lui Jonas inițial m-a enervat pentru ca mai apoi, după ce mi-am schimbat modul de raportare la carte, să o apreciez. În Numără stelele, însă, această schimbare nu s-a mai produs.

 

  1. Copenhaga. Ocupație nazistă. Annemarie și Kristi Johansen – două surori. Lipsuri. Foamete. Ellen Rosen – evreică. Bună prietenă cu cele două surori. Se ordonă deportarea evreilor. Rezistența daneză ajută evreii să fugă în Suedia. Annemarie devine eroină participând activ la fuga prietenei sale.

 

Nu știu de ce a luat Newbery Medal cartea asta. Ba mint, știu. Literatura despre Holocaust va avea tot timpul un atu față de orice roman care are o temă diferită.

 

Am citit multe cărți premiate cu Newbery și știu cărți excepționale care justifică prestigiozitatea premiului. Însă, uneori, juriul o mai dă în bară. Până și juriul de la Stockholm o mai dă pe alături pentru că, nu-i așa, politica e o parte importantă a literaturii și mai premiază câte un activist care nu-i un scriitor memorabil deşi merită Nobelul pentru că a scris în vreme de regim politic supărat pe libertatea de exprimare, indiferent de calitatea acesteia.

 

M-a plictisit îngrozitor cartea lui Lowry. Scrisă greoi, cu exprimări forțate, o melancolie forțată și pe care nu reușește nicicum să o pună în gura personajelor pentru a o transmite direct cititorului. Un lirism de-o calitate îndoielnică, face ca Numără stelele să fie, nici mai mult, nici mai puțin decât o cărțulie care bagatelizează, până la urmă, amploarea terorii și a nebuniei care a însemnat deportarea spre exterminare a evreilor.

 

Exagerarea trăsăturilor soldaților germani poate să fie justificată dacă vrei să scrii un basm, însă în momentul în care opui acestor monștrii o fetiță care le ține piept cu inocența specifică vârstei, se duce naibii tentativa ta de a arăta grozăvia situației doar hiperbolizând personajele negative. Nu știu de ce nu i-a spus nimeni lui Lowry că, dacă exagerezi anumite caractere riști să dai într-un spectacol de vodevil. Totul este exagerat (intenționat fac această repetiție pentru a sublinia cât de enervantă a fost lectura) la Lowry în povestea de față. Frumusețea morală a personajelor pozitive, curajul acestora, urâțenia morală și fizică a personajelor negative, totul este pus în contrapunct. Mi-a adus aminte de povestirile de propagandă nazistă care zugrăveau evreii drept canibali și degrabă vărsători de sânge de copil german – răsturnarea paradigmei, zici, pentru sublinierea demenței naziste? Mda, poate pentru cei mai slabi de înger. De ce nu a crezut Lowry mai mult în inteligența tinerilor cititori? Sau poate că este ea de vină?

 

Nu știu cum ar putea sensibiliza această carte. Deși are potențial, scena cu înmormântarea care pregătește fuga evreilor putea să fie extrem de zguduitoare, Numără stelele rămâne o povestioară spusă la gura sobei de o bunică ușor amnezică care vrea să-și păstreze nepoții treji până la venirea părinților pentru a-i culca. Dacă era scrisă de frații Grimm, poate că-mi plăcea mai mult. Așa, dat fiind că este o poveste inspirată din realitate și care trebuia să mă emoționeze, m-a lăsat complet indiferent.

 

De ce 2 stele: ar fi primit 1 stea dacă nu era scena înmormântării pe care am pomenit-o mai sus. Acesta este și singurul motiv pentru care cartea ar merita citită deși și sunt exagerări care-ți insultă inteligența. Nu dau exemple pentru a nu strica surpriza cititorului, dar celor care au citit le spun că este vorba despre mama care explică de ce e sicriul închis – pentru un neamț cu o inteligență atât de malefic ascuțită, pasul înapoi e cel puțin pueril.

Anunțuri

Un gând despre „Numără stelele – Lois Lowry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s