Noi vorbim, nu gândim: nouă colecție de perle românești – Radu Parachivescu


Noi vorbim, nu gândim: nouă colecție de perle românești de Radu Paraschivescu

Notă: 3 din 5 stele

Radu Paraschivescu strikes back! O nouă culegere de perle s-a lansat la Bookfest și este sa-vu-roa-să!

 

Ce aș putea să scriu ca să vă conving să cumpărați cartea lui Paraschivescu? Chiar discutam cu Elena despre articolul în cauză și i-am spus că aș încerca o analiză sociologică a indivizilor care mutilează limba română la televizor și care sunt luați drept model de către o țară întreagă. Elena mi-a replicat că nimeni nu-mi va citit articolul și cu atât mai puțin va da click pe poza cărții ca să o cumpere. Pe nimeni nu interesează de ce au ajuns tot felul de necunoscuți semianalfabeți la televizor și care este efectul acestor indivizi asupra tinerilor.  M-am văzut nevoit să-i dau dreptate și am renunțat la toate ideile pe care le aveam în minte și care trebuiau să se oglindească în articolul dedicat cărții Noi vorbim, nu gândim.

 

Dar să mă întorc la carte. În primul rând mi se pare cel mai bine ales titlu dintre toate cărțile cu perle. La fel și coperta este cât se poate de grăitoare și spune exact ce trebuie despre personajele adunate în paginile sale.

 

Așa cum ne-a obișnuit, Radu Paraschivescu îi ia în colimator pe artiștii cu versuri înfiorător de idioate, pe politicienii care se întrec în aberații, pe jucătorii și antrenorii de fotbal care încearcă să-și găsească cuvintele debusolați fiind de faptul că cineva le vorbește fără să înjure, de comentatorii care se pierd în vârtejul acțiunilor pe care trebuie să le explice cât se poate de doct spărgătorului de semințe ce se uită la televizor până la tot felul de neica-nimeni care se trezesc vedete la ceas de seară a rațiunii și bunului simț la emisiuni ce put a dezastru ecologic.

 

Am să vă las în compania câtorva citate pescuite din volum, acestea fiind punctul final de atracție care ar trebui să vă convingă să citiți noua culegere semnată de Radu Paraschivescu:

 

 

„Toto Tamuz este cu 10 centimetri mai lent decât adversarii” – Costi Mocanu

 „În 2009 când am pierdut alegerile, Victor Ponta mi-a spus că trebuie să-mi asum înfrângerea și am fost exclus din partid. Acum Ponta a pierdut alegerile și tot eu am fost exclus din partid” – Mircea Geoană

 „Un pas în fund este un şut înainte“ – Nicolae Guţă

 „Câtuşi de puţin contează oricât de mult, asta întotdeauna“ – Ioan Ghişe

 „Cadavrul unei bătrâne, care a plecat de acasă în decembrie, a fost găsit în Canalul Dunăre-Marea Neagră“ – Antena 3

 „Sunt Florin Mihoc și Bogdan Tomulică și vă mulțumesc pentru atenție” – Florin Mihoc

Mi-am dat seama că s-ar putea porni foarte ușor o vânătoare de vrăjitoare după ce citești culegerea de perle pentru că te gândești, dacă ești un om cu toate mințile adunate și aranjate într-un mod cât de cât coerent, că indivizii care aberează și sunt strânși precum oile de Paraschivescu în volumul său, îți pot afecta progeniturile. Adevărat, nu? Că doar inepții ăștia de-s citați tot au făcut o școală și apar la televizor pentru că au bani sau măcar ceva special. Cum să fac să-mi protejez copiii? În niciun caz încercând să-i ferești de astfel de specimene. Arată-i-le, după care pune-l să se uite în oglindă dacă nu crezi că tu poți să fii luat drept model. Și bate-ți capul și fă-ți rost de timp ca să te asiguri că are parte de educația de acasă care este atât de necesară dacă vrei ca plodul să nu o ia razna pe câmpii când scapă de sub aripa ta. Nu-l proteja, dar poți să-i acoperi capul de grindină și să-i arăți zevzecii care-și pierd dinții încercând să prindă „fulgii de zăpadă”.

 

Sperând că nu am fost mult prea ermetic și că mesajul a ajuns către voi, vă las cu domnul Paraschivescu și a sa deosebit de tristo-amuzantă culegere de perle.

 

De ce 3 stele: pentru că te face să râzi și, în același timp, te face mai conștient de rolul tău în educația copiilor tăi. Se pare că natura ne tot dă semne, ar fi păcat să o ignorăm, că nu ne putem baza 100% pe școală și societate și că ar trebui să mai pună și părinții umărul la educația pruncilor.

Reclame

3 gânduri despre „Noi vorbim, nu gândim: nouă colecție de perle românești – Radu Parachivescu

  1. Pingback: Bookfest 2015: Plan de lectură | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s