Filme de Oscar: Unbroken – Angelina Jolie


Nominalizări:

Best Achievement in Cinematography
Roger Deakins
Best Achievement in Sound Mixing
Jon Taylor
Frank A. Montaño
David Lee
Best Achievement in Sound Editing
Becky Sullivan
Andrew DeCristofaro

Intrigă: povestea detenției într-un lagăr nipon din timpul celui de-al doilea război mondial a olimpicului Louie Zamperini.

Regia: senzațională! Chiar atât de bine se pricepe Angelina Jolie la regizat? Mă îndoiesc. În momentul în care ai o echipă în spate formată din frații Coen și Roger Deakins îmi vine foarte greu să cred că este doar viziunea Angelinei. Foarte greu de crezut mai ales datorită unor cadre care sunt pline de substanță (cadrul care-l filmează pe Zamperini direct în cap când trece peste o scândură în lagăr) deși sunt doar de câteva secunde. Îți trebuie ochi format, experiență, puțin geniu și foarte multă muncă ca să poți trage astfel de imagini. Filmul este plin de cadre care te năucesc, de impact, adevărate bijuterii vizuale pe care le poți recunoaște foarte ușor ca fiind în stilul fraților Coen (în colaborare cu Deakins).

Scenariu și dialoguri: filmul se inspiră din cartea Laurei Hildebrand, carte pe care nu am citit-o, dar filmul m-a făcut curios să arunc un ochi peste ea. Dialogurile sunt decente, ușor exagerate pe ici-colo în stilul patriot specific americănesc dar nu deranjant. Sunt replici deștepte care te fac să zâmbești, însă le poți număra pe degete. Scenariul este spectaculos mai ales prin prisma faptului că te gândești la o poveste adevărată. Pe măsură ce înaintezi în povestea lui Zamperini scenariul începe să se contureze ca un film documentar cu scene dramatizate de dragul publicului. Bineînțeles că momentelede eroism care-l au în prim-plan pe Zamperini te fac să ridici critic din sprâncene dar ajungi să te atașezi de el și tinzi, foarte ușor de altfel, să-i dai crezare.

Personaje: Louie Zamperini este un personaj de poveste – drept urmare Hildebrand a scris o carte despre el – cu o viață parcă ruptă din cărțile de ficțiune. Nu se poate să nu-ți placă de el, să nu-ți meargă la inimă și să nu trăiești intens alături de el evenimentele cu care l-a încercat viața. Nu neapărat un personaj memorabil al cinematografiei, cât un personaj ușor de iubit, înțeles, acceptat și păstrat în inimă acest eroic Zamperini. Pe cât de ușor îți este să-l urăști pe Bird, pe atât de ușor îți e să-l placi pe Zamperini.

Actori: mi-a plăcut mult Jack OʼConnel (Louie Zamperini) deși abia acum l-am descoperit și mi s-a părut că uneori pierde controlul personajului. L-am adăugat la lista de actori de urmărit și am selectat deja două filme în care joacă și aștept să văd ce-i poate pielea cu adevărat. L-am văzut și-n 300, dar ăla nu e film. J M-a impresionat Takamasha Ishihara în rolul lui Watanabe. Nu cred că se potrivea altcineva mai bine în rolul lui Bird decât Ishihara. Fața de copil și cruzimea care se citește în ochii lui oferă privitorului un ansamblu atât de dual încât ajungi să simți fiori pe șina spinării. E primul lui rol important al său, se pare, și se achită cu brio de sarcini. Sper să-l mai văd și-n alte filme pentru că e de urmărit puștiul!

Soundtrack: potrivit, bine organizat, interesant dar nu memorabil.

Replici cheie: Older Pete: A moment of pain, is worth a lifetime of glory.

Impresii: Unbroken mi s-a părut un film foarte bun care ar putea să înlocuiască fără nicio problemă unele filme nominalizate la secțiunea de cel mai bun film. Când spun asta mă gândesc la Immitation Game și Theory of everything, de exemplu. Nu înțeleg de ce Academia a ales să ignore acest spectacol vizual, poveste destul de sfâșietoare și înduioșătoare însoțită de un joc destul de bun al actorilor. Oare au ceva cu Angelina Jolie? Îmi pare rău pentru frații Coen, meritau mai mult pe bună dreptate.

Nota 7

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s