Filme de Oscar: Mr. Turner – Mike Leigh


Nominalizări:

Best Achievement in Cinematography
Dick Pope
Best Achievement in Production Design
Suzie Davies
Charlotte Watts
Best Achievement in Costume Design
Jacqueline Durran
Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score
Gary Yershon

Intrigă: viața pictorului britanic J.M.W. Turner.

Regia: ca să-ți dai seama de ce spectacol de imagine urmează să vezi sunt suficiente primele câteva zeci de secunde cu cele două femei care se apropie de cameră, iar în spate un apus de soare străjuiește misterios o moară pe un câmp tăiat de un râu mic și liniștit. Mike Leigh a făcut de-a lungul carierei filme care-ți rămân lipite de suflet. Secrets and lies, Happy-go-Lucky sau Another Year sunt doar câteva exemple. Însă în Mr. Turner Leigh se întrece pe sine. Îți trebuie o sensibilitate anume ca să faci un film despre viața unui pictor precum excentricul Turner, iar Leigh se pricepe de minune să prindă privitorul în mrejele magiei picturii cu o ușurință extraordinară. Leigh nu plimbă camera ca să filmeze ci o lasă să curgă, să se prelingă, să sărute decorurile, personajele și picturile pe care le prinde pe peliculă. Un spectacol deosebit și emoționant care se poate savura cu adevărat în intimitate.

Scenariu și dialoguri: Turner și replicile lui fac totul. Bineînțeles că lumea secolului XIX este cel puțin ciudată, iar asta se simte adesea din dialoguri. Modul de a vorbi, de a jigni, glumi, discuta sunt experiențe cât se poate de plăcute și interesante. Scenariul nu știu dacă se abate sau nu de la povestea reală, dar contează că este bine scris, cursiv și elegant ca o pictură de Turner.

Personaje: excentricul pictor este cu adevărat un personaj de film și de poveste. Aventurile lui sunt savuroase și îl fac foarte ușor plăcut. Meschin, sarcastic, răutăcios și egoist cu cei apropiați, Turner are anumite laturi sensibile pe care doar foarte puțini reușesc să le vadă. Și asta-l face și mai extraordinar și mai plăcut. Cele două femei din viața lui Turner merită o privire mai atentă de asemenea. Hannah Dnaby și Sophie Booth sunt două personaje foarte diferite care se luptă pentru inima lui Turner și ale căror povești se cer urmărite cu atenție.

Actori: Timothy Spall mi-a plăcut foarte mult. Se vede că se simte în largul lui și reușește să facă un Turner atât de viu de parcă el însuși ar fi o reîncarnare a pictorului. Dorothy Atkinson a jucat, de asemenea, foarte bine acordându-se perfect cu Marion Bailey.

Soundtrack: intens și emoționant.

Replici cheie: J.M.W. Turner: The sun is God! Ha ha ha!

Impresii: Mr. Turner este o altă nedreptate pe care Academia o face anul ăsta. Filmul mi s-a părut extraordinar și merita din plin o nominalizare la cel mai bun film al anului. Pe de o parte îmi pare rău, pe de alta mă bucură pentru că sunt sigur că cinefilii ca mine se vor bucura de acest film spectaculos și fără ca el să fie premiat cu o statuetă cheală. Și sunt sigur că-l vor primi în videotecă cu proxima ocazie.

Nota 8

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s