Filme de Oscar: Nightcrawler – Dan Gilroy


Nominalizări:

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen
Dan Gilroy

Intrigă: un tânăr pierde-vară care-și asigură traiul furând fier vechi ajunge să filmeze crime și tragedii rutiere pe care le vinde pe bani grei posturilor TV. Însă Lou Bloom începe să se implice din ce în ce mai mult în filmarea scenelor și să intervină asupra lor pentru a avea imaginile perfecte.

Regia: interesantă. Cumva Gilroy parcă a intrat și el în pielea personajului și a pătruns în lumea pe care o redă în film și ajunge să filmeze, programat, de parcă ar face un film de mâna a doua. Cred că este un experiment deosebit de interesant care și astfel ar trebui văzut. Cadrele haotice se împletesc natural cu cele statice, camerele suprinzând tot timpul detalii care par a fi neimportante sau secundare. O regie bine făcută care merita mai mult de la Academie.

Scenariu și dialoguri: scenariul este bine făcut și deosebit de sumbru. A reușit să surprindă, poate să și amplifice puțin, vulgaritatea și decadența televiziunilor americane și a vulpoilor care se hrănesc cu tragediile umane. Dialogurile sunt inteligente, bine închegate și mereu surprinzătoare.

Personaje: Lou Bloom este unul dintre cele mai bine făcute personaje pe care le-am văzut anul ăsta printre nominalizările Academiei. Inteligent și sociopat Bloom se înscrie în top 10 cele mai deranjante personaje de film alături de Travis Bickle și Norman Bates.

Actori: Jake Gylenhall este memorabil! Joacă atât de bine rolul lui Bloom încât nu m-ar mira dacă lumea s-ar feri de el când l-ar vedea pe stradă. Perfect se acordă cu personajul, până-n cele mai mici detalii. Probabil că i-a plăcut foarte mult rolul pentru că a reușit să-l facă atât de vivant și de real de parcă ar fi fost parte integrantă din el însuși. Pe măsură ce-l vedeam pe Gylenhall jucând mă gândeam la Heath Ledger și Joker-ul lui.

Soundtrack: rezonabil. Totuși nu m-a făcut să vreau să-l ascult separat.

Replici cheie: Detective Fronteiri: You filmed him dying.

Lou Bloom: That’s my job, that’s what I do, I’d like to think if you’re seeing me you’re having the worst day of your life.

 

Impresii: De ce nu a avut Nightcrawler parte de o nominalizare la cel mai bun film al anului? Cred că lumea pe care Gilroy o expune audienței este atât de înficoșător de reală încât Academia a încercat să ignore filmul lui Gilroy cât a putut. Nu l-au putut ignora pe Gilroy și pentru că nu prea au avut de unde alege anul ăsta. Obscenitatea lumii televiziunilor de știri este greu de digerat mai ales când este zugrăvită atât de bine și fără nicio reținere de Gilroy. Or, acest aspect trebuie ascuns sub preș cât se poate de mult pentru a nu face prea multe probleme știriștilor și colaboratorilor lor.

Nota 9

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s