Colecția ”Relații ceho-române în bandă desenată” – Karel Liman #arhitect şi Dolky-n trei straie


Karel Liman #arhitect

Karel Liman #arhitect de Maria Surducan
My rating: 4 of 5 stars 

Pe Maria Surducan am „cunoscut-o” datorită lui Prâslea și nu am avut o recenzie foarte măgulitoare la adresa romanului grafic. Karel Liman #arhitect este cu totul și cu totul altceva.

Despre ce este vorba: O tânără vizitează Peleșul, Pelișorul și Castelul Bran și postează pe facebook impresii și poze din timpul vizitei. Prietenii comentează și oferă informații importante cu privire la istoria, arhitectura și viața arhitectului care a proiectat amintitile castele.

Subiectul este arhitectul ceh Karel Liman și munca sa depusă în serviciul coroanei regale române. Din mâinile și mintea lui Liman au iești trei minuni arhitecturale: Peleș, Pelișor și Castelul Bran.  Colecția ”Relații ceho-române în bandă desenată” oferă prin intermediul volumului gândit și desenat de Maria Surducan o adevărată odă în banda desenată memoriei arhitectului.

Biografie și nu prea, Karel Liman #arhitect este un melanj perfect între ghidul turistic standard pe care-l poți lua de la colț de stradă, o fițuică în care sunt trecute câteva detalii disparate despre arhitectul Karel Liman și o ficțiune adaptată perfect la cerințele contemporaneității. Rezultatul este o fascinantă banda desenată care te lasă cu gura căscată!

Scenariul e drăguț, nu e o capodoperă, dar este inovator și interesant. Comentariile publicate de prieteni sunt mult prea oficiale și cu prea multe informații extrem de detaliate ceea ce deranjează puțin pentru că nu sună veridic. Omagiul adus lui Karel Liman la sfârșitul volumului, însă, este de o frumusețe și de o sensibilitate deosebite. Atât din punct de vedere grafic cât și scenaristic.

Desenele sunt pur și simplu fenomenale! Am stat cu ochii-n paginile cărții și mă uitam pierdut la detaliile minuscule pe care Maria le-a desenat cu migală! Panourile sunt de o bogăție extraordinară care te surprind și te fac să uiți că ai în față o bandă desenată și ajungi să crezi că te uiți, de fapt, la un ghid turistic plind cu poze. Fenomenal rezultat! Superbă execuție!

Probabil că stilul acesta ușor copiativ nu este foarte gustat în domeniu și nu se bucură de foarte mult respect, dar mie mi-a plăcut foarte mult cu atât mai mult cu cât a părut a fi o muncă imensă în spatele respectivelor panouri.

Mi-a plăcut mult Karel Liman #arhitect și, uite-așa, așteptările mele de la Maria Surducan au început să crească și mai mult.

O altă recenzie aici:

webcomics.ro

Dolky-n trei straie

Dolky-n trei straie de Ileana Surducan şi Petra Dobruska
My rating: 4 of 5 stars 

Despre ce este vorba: un road-trip prin satele cehești din Banat.

Ei bine, ideea nu este extraordinară. Ușor banală. Deci, singura șansă pe care o mai are romanul este ca experiențele celor două tinere care s-au încins la construcția lui să aibă parte de subiecte cât se poate de interesante. Din fericire acest lucru se întâmplă datorită locuitorilor pe care i-au întâlnit și pe care i-au adăpostit printre paginile volumui.

Pe când citeam cartea mi-am adus și eu aminte de oamenii de la mine din zonă. Oameni simpli care nu vedeau diferențele de rasă, nație și cultură așa cum noi, cei de la oraș, le vedem și le percepem. Ei nu prea au astfel de prejudecăți pentru că în comunitățile mici, de obicei, fiecare om își are atât de bine și de clar rânduit locul încât fără el comunitatea este posibil să se ducă de râpă sau să piardă foarte mulți membri. În momentul în care cineva din afară intervine în comunitate și seamănă vrajbă, aceasta se poate aprinde rapid ca o mână de paie înmuiate în benzină și la fel de repede se poate și stinge. Asta au surprins și cele două autoare a volumului Dolky-n trei straie: simplitatea nevoilor și respectul pentru ceilalți: este suficient ca o mână de străini să-și poată întemeia familii care să trăiască timp de generații pe pâmânt românesc fără probleme.

Din punct de vedere grafic cartea nu m-a impresionat. Este desenată ușor naiv, ceea ce nu e deranjant, dar nici nu m-a făcut să ador cartea.

Povestea simplă, este cursivă și are mare noroc pentru că oamenii care se adăpostesc printre pagini au povești interesante și te atașezi într-o oarecare măsură de ei și mai că-ți vine să vrei să-i cunoști.

Dolky-n trei straie este un volum simpatic care-și merită locul în colecție.

La încheierea articolului dedicat și ultimelor două volume ale colecției aș vrea să atrag atenția asupra valorii și muncii din spatele cărților publicate și să adaug că, zic eu, această serie merită toată atenția publicului și ar merita să fie cumpărată astfel încât tirajul de câteva sute de bucăți să fie forțat să crească la câteva mii de exemplare. Da, cred cu tărie că este o colecție care merită să fie prezentă în foarte, foarte multe biblioteci.

Un gând despre „Colecția ”Relații ceho-române în bandă desenată” – Karel Liman #arhitect şi Dolky-n trei straie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s