Filme de Oscar: Selma – Ava DuVernay


Nominalizări:

Best Motion Picture of the Year
Christian Colson
Oprah Winfrey
Dede Gardner
Jeremy Kleiner
Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song
Common (as Lonnie Lynn)
John Legend (as John Stephens)

For the song „Glory”

Intrigă: Martin Luther King organizează în 1965 un marș al comunității de culoare din Selma către Montgomery menit să ajute campania pentru drepturi egale la vot a persoanelor de culoare din America.

Regia: Ava DuVernay este o necunoscută pentru mine. Habar nu am ce alte filme a făcut, când, cum și de ce s-a apucat de regie. Dacă te uiți pe imdb.com se pare că Ava are ceva experiență, însă nimic notabil, nimic ieșit din comun. Nici regia pe care o oferă filmului de față nu este extraordinară. Dar este cât se poate de corectă și făcută așa cum scrie la școala americană de film. Nu avea cum să nu fie luată în seamă de Academie, mai ales când ai o astfel de poveste la mijloc și când ai la dispoziție locații care te pot ajuta la filmarea unor cadre cu puternice încărcături emoționale. Așadar, regia nu e spectaculoasă doar extrem de corectă politic – exact cât trebuie de cuminte ca să evite scandalul și patetismul.

Scenariu și dialoguri: în regulă. Senzația lăsată este că nu e nimic în plus, totul este cât se poate de corect adaptat din realitate, fără tragedii inutile, patetism, eroism de doi lei etc. Nu știu filmul adevărat al evenimentelor dar scenariul mi-a lăsat impresia că a respectat cât se poate de mult și de bine realitatea istorică. Dialogurile sunt bine făcute, se potrivesc fiecărui personaj, nu apar hiatusuri în logica lor și nici nu sunt absurde, așa cum se întâmplă-n unele filme de gen doar pentru că scenaristul trebuie să justifice cumva cursul evenimentelor și o face, de obicei, punându-și personajele să vorbească tâmpenii.

Personaje: de la Martin Luther King până la președintele Johnson, toate personajele sunt puternice și de impact. Nu prea s-a avut de lucru având în vedere că toate personajele implicate în eveniment sunt importante, iar istoria le-a consemnat existența în detaliu.

Actori: buni. Toți își fac treaba surprinzător de bine. Până și Oprah Winfrey cade și stă la bătaie cu talent. M-a lăsat cu impresia că absolut toți actorii joacă cu dedicație de parcă vor să impregneze în mintea celui ce vizionează momentul de cumpănă al marșului de la Selma.

Soundtrack: fain. Dar trebuie să-ți placă „muzica neagră” altfel nu rezonezi deloc cu ea. Muzica este perfect plasată și crește intensitatea emoțională a imaginilor.

Replici cheie: – After Bloody Sunday, a protestor demands that Andrew Young (a member of King’s SCLC) tell him where the church is hiding its guns. Young talks him down. „You can’t win that way,” he says. „I’m not talking about the Bible, I’m talking facts. Cold, hard facts.” – replica cu Biblia aparține unui preot.

Impresii: filmul este unul corect de la cap la coadă. Nu e spectaculos e doar bine făcut și exact cât trebuie de cuminte. Nu e de memorat, nu e de păstrat în videotecă, nu e de revăzut, dar nu e nici banal. Un alt film despre istoria negrilor din America și despre lupta lor pentru libertate care, probabil, o să fie văzut la lansare și atât.

Nota 7

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s