Interviu Firesc: Cea mai tare carte pe care nu am citit-o încă – Olguţa şi un bunic de milioane


Alex Moldovan

Zburătăcind pe facebook am ajuns din întâmplare, spun asta celor care cred în întâmplări pentru că eu unul sunt convins că destinul mai degrabă face pasienţe decât să mă ducă pe mine pe te miri ce pagini, la Olguţa şi un bunic de milioane.

Olguţa şi un bunic de milioane este o carte scrisă. Clar scrisă. Are pagină de facebook, apare pe goodreads, dar nu este încă publicată. Dar categoric este cea mai bună carte pe care Alex Moldovan a citit-o vreodată.

Cine este Alex Moldovan? Printre altele, Alex traduce la Editura Arthur pentru puştanii mai vechi (ca mine) sau mai noi (ca mulţi alţii) Percy Jackson.

Intrigat de cartea cea mai bună pe care încă nu am citit-o pentru că nu este încă publicată, am purces la o discuţie foarte de complexă şi care dă dovadă de un jurnalism coerent şi competent de l-ar fi făcut gelos şi pe Hunter S. Thompson şi l-am întrebat următoarele pe Alex Moldovan:

  • Alex, sunt convins că Olguţa şi un bunic de milioane este cartea cea mai grozavă pe care nu am citit-o vreodată. Însă ai putea să-mi dai mai multe detalii despre ea? Gen: ce o să-mi placă cel mai mult, despre ce este vorba, cine a scris-o etc. Acele lucruri pe care doar tu le poţi spune în momentul de faţă.

 

Da, ai dreptate, probabil chiar e cartea cea mai grozavă pe care nu ai citit-o încă. Iar de scris, tot aşteptând-o să apară şi ea neapărând, am scris-o eu. E o carte pentru copii, o carte de aventuri cu care am participat la concursul organizat de Editura Arthur, Trofeul Arthur, unicul de acest fel din România, o extraordinară iniţiativă de sprijinire a literaturii pentru cei mici. Cartea a fost remarcată de juriu şi aşa a început povestea ieşirii ei în lumea largă. Pe scurt, e vorba despre o fetiţă pe nume, Olguţa, care are doisprezece ani, şi care se vede pusă în faţa unor întâmplări care o scot brusc din rutina zilnică. Ea trebuie să ia nişte decizii, să se încreadă (sau nu) în nişte oameni, se va înşela şi va avea dreptate. Cam ca în viaţă 🙂 . De plăcut, o să-ţi placă, sper, chiar de Olguţa, căci e super-simpatică, de căţelul ei credincios, Farid, de întorsăturile de situaţie şi, nu în ultimul rând, de umorul eroinei.

 

  • Având în vedere că este deja un bestseller şi un magnet care atrage cititori veroşi şi plini de ambiţie şi dedicaţie, crezi că va lua şi Oscar-ul?

 

Dacă-l va lua, vreau să fie limpede n-a învăţat asta de la mine şi va trebui să-l dea înapoi. Şi să-şi ceară scuze. Nu-i frumos să iei lucruri care nu-ţi aparţin.

 

  • Pagina de facebook a Olguţei este una extrem de interesantă. Maşini puternice, steam-punk, cărţi imense, desene animate româneşti vechi, torturi, elefanţi, desene care mai de care mai frumoase. Sunt toate acestea lucrurile bunicului de milioane lăsate moştenire Olguţei sau e doar un muzeu al imaginaţiei în care cititorul o să zburde la momentul eliberării Olguţei şi bunicului în librării?

 

Orhan Pamuk, în geniul şi înţelepciunea-i desăvârşite, a înfiinţat un Muzeu al inocenţei pornind de la „realităţile trecutului”. Mai modest, eu am luat-o invers, dinspre viitor spre prezent, prezentând, practic, o carte care încă nu există. Într-un fel sau altul, aproape tot ce se întâmplă pe pagina de FB are legătură, direct sau indirect, cu cartea. E ca un pact tacit pe care l-am încheiat cu viitorii cititori, în care eu ofer indicii, iar ei creează background-ul pe care va veni cartea. Dar pentru ca tabloul să fie complet, ei vor trebui s-o şi citească, aşa că sper să apară cât mai curând. Oricum, partea cu adevărat jucăuşă de-abia acum începe şi am nişte idei pe care abia aştept să le pun în aplicare.

 

  • Alex, spune-mi sincer: Percy Jackson te-a convins să scrii Olguţa şi un bunic de milioane?

 

Mulţumesc, este o întrebare foarte bună şi chiar mă întrebam cine va avea curajul să mi-o adreseze. Răspunsul este nu.

 

  • Ştii, pe măsură ce nu-ţi citeam cartea m-a încercat o întrebare suficient de dubioasă încât să-ndrăznesc să o rostesc: de ce Olguţa şi nu Klaudia? Nu beneficiezi de variante ajutătoare.

 

Pentru k nu m-am gândit. Dar să ştii că m-am gândit la un moment dat să scriu o carte despre un băieţel pe care să-l cheme Klaus. Aveam şi un titlu de impact: „Pas cu pas” sau ceva de genul ăsta.

 

  • Fiind drept, încă, unic cititor al celui mai fenomenal bestseller ţi se oferă oportunitatea de a spune tot ce-ţi trece prin cap astfel încât să laşi cât se poate de mult mister şi semne de întrebare asupra a ceea ce vrei să nu ascunzi cu privire la ce s-a discutat până acum.

 

Nu sunt chiar singurul cititor – mai există cei din juriul Trofeului Arthur. În plus, am rugat câţiva prieteni în a căror părere am încredere s-o citească şi să-mi dea un feedback sincer. Fie chiar le-a plăcut cartea, fie au un instinct de conservare puternic – răspunsul a fost peste aşteptările mele.

Ca să redevenim serioşi, cartea e foarte bună. Am citit-o şi eu de câteva ori şi chiar mi-a plăcut. Iar eu am gusturi bune, deci e puţin probabil să mă înşel. Pentru cei curioşi să afle mai multe despre Olguţa, vizitaţi-i pagina de Facebook: vă aşteaptă. Iar celor care vor să afle mai multe despre mine, le recomand blogul meu, Bicicleta galbenă, un blog care abordează într-o manieră interactivă şi atractivă subiecte incitante cum ar fi arderea cărţilor, visele sinistre, fotbalul şi diavolul, pârşii, păturile din păr de cămilă, telefonul fără fir, porcii bătrâni, copiii grăsuţi, pisicile poliglote, ţăranii – în general, lucrurile care mă enervează. Sau nu.

 

Mulţumesc pentru interviu şi să ne vedem la sesiunile de autografe 🙂

Reclame

Un gând despre „Interviu Firesc: Cea mai tare carte pe care nu am citit-o încă – Olguţa şi un bunic de milioane

  1. Pingback: Olguța și un bunic de milioane de Alex Moldovan | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s