Filme de Oscar: American Sniper – Clint Eastwood


Nominalizări: 

Best Motion Picture of the Year
Clint Eastwood
Robert Lorenz
Andrew Lazar
Bradley Cooper
Peter Morgan
Best Performance by an Actor in a Leading Role
Bradley Cooper
Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published
Jason Hall
Best Achievement in Editing
Joel Cox
Gary Roach
Best Achievement in Sound Mixing
John T. Reitz
Gregg Rudloff
Walt Martin
Best Achievement in Sound Editing
Alan Robert Murray
Bub Asman

Intrigă: Chris Kyle e un băiețaș de la țară care a fost învățat că trebuie să-și apere țara. Se înscrie în marină și ajunge unul dintre cei mai buni lunetiști din istoria recentă a armatei americane. Războiul pune stăpânire pe el și întoarcerea acasă și adaptarea la lumea normală se dovedesc foarte dificile.

Regia: Clint Eastwood a învățat meserie de când s-a apucat de regie. Nu cred că este vreun film de-al lui care să nu fie decent în ceea ce privește mânuirea camerei și organizarea actorilor astfel încât totul să meargă strună. American Sniper este bine regizat, echipa ținută sub control își face treaba ca la carte, Eastwood ținând frâiele cu hotărâre, motiv pentru care a și făcut ca filmul să primească atâtea nominalizări la Oscar. Însă nu face nimic spectaculos. Își face meseria și atât.

Scenariu și dialoguri: Atât povestea cât și dialogurile sunt slabe. Nu am putut să-nțeleg cum lunetistul Chris nu trage mai întâi în femeia care dă mina antitanc copilului și de ce așteaptă ca puștiul să o ia și mai apoi să-l împuște mortal. Ulterior împușcă și femeia. De ce nu a rănit copilul, totuși? Shoot to kill, înțeleg politica, dar… Mai este o fază în care Chris reacționează la o bormașină dintr-un atelier pentru că-și aduce aminte de zgomotul pe care același instrument l-a făcut pe când era în război și a fost folosit pentru a ucide un copil. Dar, conform poveștii, Chris nu era de față la respectiva execuție… Am subliniat doar două momente care mi-au părut stupide din scenariu, două scăpări evidente care fac ca filmul să pară o idioțenie. Dialogurile sunt penibile, situațiile de criză care sunt menite a amplifica atmosfera războiului și impactul pe care acesta îl are asupra familiilor soldaților sunt cretine, de asemenea (cine-și sună în timpul misiunii soția însărcinată acasă de pe front?).

Personaje: Chris (Bradely Cooper) este un țărănoi american. Cam la fel ca și cei de la noi de pe tarlale, doar că poartă pălărie de cowboy, merge la rodeo și are telefoane mega-șmechere care-i dau voie să ţină legătura cu nevasta care se află pe un alt continent. Singurul personaj care are parte de atenție pare a fi, parcă, din benzi desenate. Slab construit psihologic, Chris pare a fi un animal care încearcă să înțeleagă de ce are ieșiri violente și agresive pe când toți cei din jurul lui par a fi civilizați. Umanitatea care ar trebui să-l reprezinte apare mai mult ca un efort al lumii înconjurătoare, nu ca o calitate a sa.

Actori: Bradley Cooper mi-a părut întotdeauna un actor mediocru. La fel și acum. Pur și simplu nu reușește să scoată nimic de la mine când îl văd pe ecran. O stană de piatră sau Bradley Cooper în rolul ei, același lucru. Restul actorilor sunt mediocri.

Soundtrack: standard. Armonizat cu ceea ce se întâmplă pe ecran. Trebuie să pompeze adrenalină în privitor și o face.

Replici cheie:

Navy Doctor: Would you be surprised if I told you that Navy has credited you with… over 160 kills?

Chris Kyle: [Hums]

Navy Doctor: Do you ever think that… you might have seen things or… done some things over there that you wish you hadn’t?

Chris Kyle: Oh, that’s not me. No.

Navy Doctor: What’s not you?

Chris Kyle: I was just protecting my guys, they were trying to kill… our soldiers and I… I’m willing to meet my Creator and answer for every shot that I took.

Chris Kyle: The thing that… haunts me are all the guys that I couldn’t save.

Chris Kyle: Now I’m willing and able to… be there but I’m not, I’m here I quit.

Navy Doctor: You can walk down any hall in this hospital. Looks like plenty soldiers need saving.

Chris Kyle: [Hums]

Navy Doctor: You want to take a walk?

Chris Kyle: Sure.”

Marc Lee: You got some kind of saviour complex?

Chris Kyle: No. I just want to get the bad guys, but if I can’t see them I can’t shoot them.”

Impresii: Filmul se bazează pe cartea scrisă de Chris Kyle. Nu știu cât de bine respectă litera cărții și nici nu mă interesează, sincer, pentru că nu am de gând să o citesc. Cred că Eastwood a vrut, de fapt, să ofere un omagiu lui Kyle care a fost ucis în februarie 2013 pe când încerca să ajute un alt veteran să-și revină din șocul războiului și să se adapteze în societate. Însă nu m-a impresionat. Poate impresiona povestea de viață și ghinionul de a muri împușcat acasă de un nebun, dar cinematografic filmul este slab și merită uitat. O să și fie uitat de oricine altcineva în afară de americani. Într-un final, filmul rămâne un film cu un puternic iz propagandistic și nimic mai mult.

Nota: 5

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s