O tură zdravănă de filme din 2013


Pentru că nu prea am văzut filme în 2014, m-am hotărât ca la început de an, cam așa și este obiceiul la mine de fapt, să mă pun la curent cu cinematografia contemporană. Zis și făcut. M-am uitat peste ce aveam pe calculator, peste lista de filme trecute la „de văzut” de pe imdb și am dat drumul la un maraton.

Pentru că nu vreau să mă lansez în detalii legate de filmele văzute am să trec rapid în revistă și am să punctez cât se poate de pe scurt ce mi-a plăcut și ce nu la filmele pe care le-am văzut recent.

The wind rises – Hayao Miyazaki

Gen: animație

Intrigă: o biografie animată a creatorului japonez de avioane de luptă din al doilea război mondial, Jiro Horikoshi.

De ce m-am uitat la el: pentru că sunt fan Miyazaki. I-am văzut toate filmele și, din punctul meu de vedere, este cel mai inteligent, sensibil și bun desenator și animator contemporan.

Ce mi-a plăcut: Miyazaki are filme de animație extraordinare care-ți taie respirația. The wind rises are parte și el de un desen spectaculos, de panorame pe care-ți vine să le faci tablouri și să le pui pe perete.

Ce nu mi-a plăcut: povestea. Deși trebuia să fie despre cum a dezvoltat Jiro avioane, cel puțin așa am avut eu impresia, povestea sfârșește într-o poveste de dragoste care se amestecă cu munca lui Jiro și, în curând, totul ajunge suficient de neclar cât să nu mai poți urmări cum trebuie niciuna dintre acțiuni. La Miyazaki nu prea vezi hiatusuri în poveste, însă de data asta nu am înțeles cum și de ce a promovat, de fapt, Jiro pentru că înainte să promoveze nu a făcut nimic spectaculos… Mi-a plăcut foarte mult cum a dezvoltat Miyazaki relația dintre Jiro și Caproni (un constructor italian de avioane) și cum cei doi vorbeau despre cum văd ei utilitatea avioanelor precum și cum vor arăta în viitor. Foarte interesante întâlnirile dintre cei precum și mesajul pe care Miyazaki îl transmite cu această ocazie: visele pot deveni realitate dacă vrei să crezi în ele suficient de puternic.

Recomand: Categoric da! Oricui vrea să vadă o animație de calitate și fără clișee obositoare.

Nota: 7

 

Delivery man – Ken Scott

Gen: comedie, dramă.

Intrigă: Un individ a făcut în tinerețe numeroase donații de spermă astfel încât se trezește cu 533 de copii din care 142 vor să-l cunoască.

De ce m-am uitat la el: pentru că-mi place Vince Vaughn și pentru că eram curios să văd cât de mult se apropie de filmul Starbucks.

Ce mi-a plăcut: nimic.

Ce nu mi-a plăcut: Totul. Prea multe clișee, prea forțat personajul principal, poveste care lâncezește pe la mijlocul filmului, iar sfârșitul este atât de melodramatic, încât te poate face să vrei să te uiți la telenovele că-s mai realiste.

Actorii: Vince Vaughn e acolo pentru că trebuia să fie cineva. Oricine altcineva ar fi fost, la fel de jalnic ar fi prestat. Nu am observat pe nimeni altcineva.

Regia: nimic spectaculos. O echipă de filmare care trebuie să facă un film.

Recomand: nope.

Nota: 4

 

 

 

Don Jon – Joseph Gordon-Levitt

Gen: dramă

Intrigă: un cocalar american (guido) dependent de pornografie încearcă să-și facă o relație de dragoste în afara calculatorului.

De ce m-am uitat la el: pentru că-mi place Levitt și eram curios de ce poate ca regizor și scenarist.

Ce mi-a plăcut: mi-a plăcut povestea, deși nu sunt pasionat de cocalarii americani. Mi-a plăcut cum Levitt a portretizat personajul și relația sa cu femeile, familia și prietenii, precum și viața de guido. Cred că i-a reușit acest prim efort de scenarist și regizor.

Ce nu mi-a plăcut: modul în care Levitt se hotărâște să termine filmul. Putea să încheie poveste cu ceva cadre înainte de discursul lui Jon și putea, pe alocuri, să renunțe la câteva cadre care , în loc să sublinieze personajul, îl fac fad și necredibil.

Actorii: Levitt știe meserie, și-a înțeles bine personajul, a știut ce are de făcut și a făcut bine. Scarlett e acolo, arată bine și atât trebuie să facă ca să fie ok. Postura de pițipoancă o prinde perfect. Julianne Moore își arată experiența și respectă cuvântul regizorului. Nu se dă în stambă dar nici nu rupe gura târgului.

Regia: ce surpriză! Levitt parcă a studiat și cinematografia europeană ca să facă filmul ăsta! Cadre statice bine așezate în film, repetiții care aduc a lait-motiv pentru a înțelege mai bine monotonia vieții de guido și a dependentului (de orice gen o fi el), imagini rapide, agresive, care forțează cinefilul să intre în poveste. O regie tânără, viguroasă, surprinzătoare care mi-a arătat că Levitt a învățat ceva din munca de actor.

Recomand: da! Oricui vrea să vadă o dramă bine închegată pigmentată ici-colo cu glumițe decente.

Nota: 7

Reality – Matteo Garrone

Gen: dramă, comedie

Intrigă: un buticar participă la preselecția pentru Big Brother. Deși respins, acesta pierde contactul cu realitate și crede că va urma, totuși, să facă parte dintre cei închiși în casă.

De ce m-am uitat la el: datorită nominalizarii la Palme d’Or și pentru că-mi place Garrone.

Ce mi-a plăcut: lumea italiană zugrăvită de Garrone.

Ce nu mi-a plăcut: evoluția poveștii. Garrone sunt sigur că a observat hiatusurile și nu înțeleg de ce nu a mers mai mult pe demența personajului. Putea să fie un film mult mai intens.

Actorii: Arena joacă bine, decent. Nu cunosc restul actorilor, parcă au fost adunați de pe stradă, dar mi-au lăsat o senzație plăcută de veridicitate.

Regia: Garrone știe meserie și o aplică și-n Reality cu destul succes. Actorii își fac treaba, cadrele sunt bine făcute, camera este vie și Italia se simte pe ecran.

Recomand: nu prea. Ceea ce trebuia să fie un film spectaculos cu o temă cel puțin interesantă a sfârșit precum o pizza fleșcăită livrată prea târziu.

Nota: 5

 

Omar – Hany Abu-Assad

Gen: dramă, thriller

Intrigă: un tânăr palestinian este de acord să lucreze ca și informator pentru israelieni ca să-și vadă iubita.

De ce m-am uitat la el: datorită nominalizarii la Oscar.

Ce mi-a plăcut: povestea, personajele, regia, absolut totul. Deznodământul surprinde și te lasă mască.

Ce nu mi-a plăcut: sunt anumite evenimente care se întâmplă mult prea hazardat și câteva relații care nu sunt explicate suficient.

Actorii: Mi-au plăcut toți, fără excepție. Poate am fost eu prea sensibil datorită atmosferei create de regizor, dar chiar mi-au părut excelenți.

Regia: camerele se plimbă perfect! Cele care se află în mișcare păstrează emoția vie, cele statice etalează cu prețiozitate paleta de sentimente care îi încearcă pe participanții la poveste. Un thriller intens care ascunde un mesaj politic și social lumii care insistă să rupă viețile celor ce trăiesc în Israel și Palestina, excelent redat de regizorul Abu-Assad.

Recomand: categoric! Este un film care merită văzut și cugetat asupra mesajului pe care-l transmite.

Nota: 8

 

The Rocket – Kim Mordaunt

Gen: dramă

Intrigă: un puștan despre care se crede că aduce ghinion încearcă să câștige un concurs de lansare de rachete aducătoare de ploaie ca să spargă blestemul.

De ce m-am uitat la el: m-a atras trailer-ul, povestea și cultura.

Ce mi-a plăcut: puștanul Ahlo și aventurile lui.

Ce nu mi-a plăcut: nu pot să spun că m-a deranjat ceva în mod special la film. Dacă nu s-a legat ceva, am trecut cu privirea și m-am bucurat de ceea ce văd.

Actorii: Mi-au plăcut mai ales puștanii și pe cel care joacă rolul lui Purple.

Regia: simplistă dar perfect aleasă pentru acest gen de film. Sunt anumite cadre care-ți taie respirația, iar camerele care-și urmăresc personajele îți dau impresia de fantome ale strămoșilor care-și caută urmașii pentru a-i păzi de rău.

Recomand: da! Absolut oricui îi plac filmele mai puțin cunoscute și din afara spațiului european și american și care vor să vadă o poveste sensibilă despre puterea speranței.

Nota: 7

 

Big bad wolves – Aharon Keshales, Navot Papushado

Gen: thriller

Intrigă: un polițist și un tată cășunează pe un profesor de studii religioase că el e autorul unei serii de crime care au drept victime fetițe.

De ce m-am uitat la el: din cauza lui Tarantino care recomandă filmul.

Ce mi-a plăcut: absurditatea poveștii și mesajul social și politic subliminal pe care-l transmite filmul.

Ce nu mi-a plăcut: prea lungită a fost povestea și cam exagerată la sfârșit. Pot să-nțeleg absurdul pe care au vrut să-l prezinte dar când atinge cote de idioțenie își pierde din seriozitate.

Actorii: aceptabili și potriviți.

Regia: nu e spectaculoasă dar bine făcută. Imaginile sunt puternice, vivante, suficient de agresive cât să-ți facă părul măciucă.

Recomand: da! Fanilor Tarantino și celor cărora le plac filmele violente și absurde.

Nota: 7

 

The Butler – Lee Daniels

Gen: biografie

Intrigă: viața majordomului de la Casa Albă, Cecil Gaines.

De ce m-am uitat la el: din cauza nominalizării la BAFTA.

Ce mi-a plăcut: nu pot să spun că mi-a plăcut ceva în mod deosebit – un film decent, ușurel cu mesajele specifice cinematografiei americane de culoare contemporane.

Ce nu mi-a plăcut: faptul că nu a fost biografic întrutotul corect și exagerat pe alocuri.

Actorii: buni. Oprah parcă putea să zică pas și să lase pe altcineva.

Regia: bine închegată, inteligentă și foarte organizată. Clasa marca Holywood se simte de la început până la sfârșit.

Recomand: da și nu. Doar împătimiților de filme de gen. Ca și film, per total, este unul mediocru.

Nota: 6

 

Mandela: long road to freedom – Justin Chadwick

Gen: biografie

Intrigă: viața lui Nelson Mandela.

De ce m-am uitat la el: nominalizarea la Oscar.

Ce mi-a plăcut: cum a prins viață personajul Mandela, cum a fost redată Africa de Sud, redarea unor elemente culturale definitorii în evoluția lui Mandela.

Ce nu mi-a plăcut: exagerat pe alocuri și cam prea melodramatic. Exagerarea personalității lui Mandela și câteva scăpări de ordin istoric.

Actorii: atât Idris Elba cât și Naomie Harris joacă foarte bine. A fost un rol foarte greu pentru Elba (Mandela) pe care eu zic că l-a jucat foarte bine. Dacă se compară apariția televizată reală a lui Mandela cu jocul lui Elba se poate sesiza calitatea jocului acestuia.

Regia: bună, pe alocuri sclipitoară, mai ales în momentele de tensiune, suprinzătoare pentru că Chadwick mi-a lăsat impresia de regizor submediocru. Totuși nu e suficient de bine făcută cap-coadă ca să intre în tagma capodoperelor.

Recomand: da. Filmul merită văzut atât datorită personajului interesant cât și a ceea ce reușește să facă Chadwick.

Nota: 7

Prisoners – Denis Villeneuve

Gen: thriller

Intrigă: un tată căruia cineva îi răpește fata o ia razna suficient de tare cât să răpească un suspect și să-l sechestreze pentru a afla unde i-a ascuns fiica.

De ce m-am uitat la el: nominalizarea la Oscar.

Ce mi-a plăcut: tensiune grea, apăsătoare care se simte pe tot parcursul filmului. Personajele par reale, iar drama pe care o trăiesc îți dă fiori.

Ce nu mi-a plăcut: hiatusuri în evoluția poveștii. Nu am înțeles cum e posibil ca nepotul mătușii să dispară pentru câteva zile și mătușa să nu facă absolut nimic – nu pot spune mai multe, cei ce au văzut filmul știu despre ce vorbesc.

Actorii: unul și unul! Toți au jucat excelent, cu un plus la Gylenhaal, Jackman parcă nu era hotărât uneori de să-și scoată cuțitele dintre degete sau să-nceapă să cânte.

Regia: bună. Fără floricele, exact ce trebuie pentru un astfel de film. Excelentă atmosfera pe care Villeneuve reușește să o creeze și un mare plus pentru modul în care a reușit să-și coordoneze actorii.

Recomand: da. Un thriller bun, către foarte bun, care nu te va lăsa indiferent. Atmosfera creată de Villeneuve și isteria personajelor care te va face să simți fiori reci pe șira spinării merită văzută.

Nota: 8

 

The Iceman – Ariel Vromen

Gen: thriller, biografie

Intrigă: viața lui Richard Kuklinski, un criminal plătit și familist convins.

De ce m-am uitat la el: m-a atras personajul.

Ce mi-a plăcut: capacitatea lui Kuklinskit de a-și ascunde demența în sânul familiei.

Ce nu mi-a plăcut: nu m-a deranjat aproape nimic la acest film, deși poate că a fost cam exagerată prezentarea ca familist a lui Kuklinski.

Actorii: Michael Shannon e perfect iar Liotta se achită destul de bine de sarcini. Winona Ryder se vede și ea pe acolo dar nimic spectaculos din partea ei.

Regia: decentă. Nu rupe gura târgului, se adaptează cerințelor filmului.

Recomand: da. Un personaj interesant cu o poveste pe măsură.

Nota:7

 

Out of the furnace – Scott Cooper

Gen: thriller, dramă

Intrigă: un tânăr recidivist se decide să ia legea în propriile mâini și să răzbune moartea fratelui său.

De ce m-am uitat la el: din cauza lui Scott Cooper și a filmului Crazy Heart.

Ce mi-a plăcut: atmosfera de oraș american împietrit în timp și realismul crud.

Ce nu mi-a plăcut: scena forțată care declanșează intriga.

Actorii: Christian Bale e unul dintre actorii mei favoriți alături de Harrelson. Amândoi joacă bine și oferă culoare personajelor cărora le dau viață.

Regia: bună, foarte bună pe alocuri, mare păcat de absurdul intrigii și de unele momente care sunt atât de trase de păr încât ajung să tragă-n jos un film care, altminteri, este destul de bun.

Recomand: da. O privire în lumea redneck-ului și a Americii cea fără de sclipici în care legea încă se mai face cu arma-n mână ca-n vestul sălbatic.

Nota:6

The place beyond the pines – Derek Cianfrance

Gen: thriller, dramă

Intrigă: un cascador care se apucă de spargeri pentru a-și întreține familia este împușcat de un tânăr polițist ambițios. Pentru că păcatele părinților le plătesc copii, poveste continuă cu pruncii celor doi pomeniți mai sus care se împrietenesc și reînnoadă firul blestemat al relației dintre polițist și cascador.

De ce m-am uitat la el: datorită lui Drive.

Ce mi-a plăcut: povestea, atmosfera, personajele, răsturnările de situație, evoluția intrigii.

Ce nu mi-a plăcut: deznodământul mi s-a părut cam forțat și pe alocuri povestea este ilogică.

Actorii: Gosling a prins gustul pentru astfel de personaje și se vede. Cooper face act de prezență.

Regia: deosebită în momentele de criză. Actori bine ținuți în frâu și cadre foarte bine trase când sunt atinse puncte culminante.

Recomand: da. O dramă care poate porni discuții și interpretări filosofice. Un film intens, dramatic și spectaculos prin mesajul pe care-l transmite.

Nota: 7

Mai sunt trei filme pe care le-am văzut dar despre care nu am să vorbesc decât pe foarte scurt:

Anchorman 2: o comedie stupidă, care are parte de actori unul și unul care-și fac treaba cu plăcere, cu glume tâmpițele dar amuzante, o parodie fără pretenții care se poate savura într-un weekend – nota 6.

The secret life of Walter Mitty: eu credeam că ocazional Ben Stiller nu știe să joace dar, se pare, că nu se pricepe nici la regie și nici la scris scenarii. O poveste melodramatică, clișeistică și plină de stupidități specific americane. Deși am sperat la ceva în genul filmului The science of Sleep, am avut parte de o aberație despre revista Life și cum ar trebui apreciat locul de muncă, angajații, întâlnirile cu oamenii față-n față, nu online, cât de ușor este să ne depășim condiția, indiferent care este ea, și cum tot răul este spre inevitabilul bine – nota 4.

The selfish giant: un film drăguț despre doi puștani care vor să facă bani strângând fier vechi pentru un individ certat cu legea. Filmul este fain, puștanii simpatici iar povestea îți merge la inimă (filmul inspirat dintr-o povestire de-a lui Oscar Wilde). Atmosfera filmului este foarte atent creată și mai-mai că-ți vine să sari în căruță alături de cei doi protagoniști. Regizorul acordă o atenție deosebită detaliilor și este o adevărată plăcere să-l urmărești – nota 7.

Reclame

9 gânduri despre „O tură zdravănă de filme din 2013

 1. Da, intr-adevar, animatiile lui Miyazaki sunt superbe! The Wind Rises nu l-am vazut inca, mai ales din cauza povestii, dar daca il recomanzi, atunci cu siguranta trebuie sa-i dau o sansa. Si apropo, mie personal mi-a placut foarte mult The Secret Life of Walter Mitty: m-am concentrat mai mult pe actorie si pe absurditatea situatiilor in care se afla personajele, decat pe poveste. Oricum, mi-a placut mai mult de nota 4. Sa zicem, un 7. 😀

  • The Wind Rises chiar merita vazut chiar daca povestea este usor altfel decat cele cu care ne-a obisnuit Miyazaki.

   The Secret Life mi-a placut foarte mult cum a inceput insa cand am vazut ce turnura ia m-a dezamagit total. Plus ca au inceput mai apoi sa curga cliseele iar drama pe care o presupunea viata lui secreta s-a transformat intr-o drama superficiala, iar conflictele aparute in film mi-au parut puerile. Plus ca, asa cum am zis, ma asteptam la ceva gen La Science des Reves, nu stiu de ce… 🙂

 2. Daca îți plac animațile asiatice, îți recomand Fullmetal Alchemist Brotherhood. Nu-i un film ci un serial (are în jur de 60 de episoade, a câte 20-25 minute fiecare episod). E un serial fașcinant, aș putea spune.
  Propune o lume puțin cam neobișnuită. O lume care este guvernată de legile alchimiei, în care apară concepte ca Homunculus, Adevăr, Schimb Echivalent, Transformare alchimică, Piatră filosofală. Pe scurt, concretizează în jurul unui fir narativ marile concepte și teze pe care le-au susținut alchimiști din Evul Mediu.
  Pe fundalul idei ăsteia este prezentată povestea a doi frați, care încearcă să o readucă pe mama lor la viață. Evident, eșuează dar mai multe o sa aflii dacă o sa te uiți la serial :D..
  Aici ai un scurt video cu serialul de mai sus. L-am ales în așa fel încât să nu iei spoilere majore :)) :

 3. Marchize, eu zic ca nu ai vazut filmul asta cand erai intr-o dispozitie potrivita. Poate te-ai asteptat si sa fie ceva mai fantastic, ca Spirited Away, si te-a dezamagit. Imi mentin parerea, The Wind Rises este capodopera vietii sale. Este un film extraordinar de subtil si sensibil si care necesita, cum spuneam, o dispozitie speciala pentru a-i intelege mesajul. Poate il mai vezi odata, candva, si il vezi cu ochi de adult, nu de copil 🙂

  • Este posibil KJ. Am sa ma mai uit la el pentru ca o data la o anumita perioada de timp ma uit din nou la filmele lui. Poate atunci am sa-l vad altfel. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s