Micuța Bijou – Patrick Modiano


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

My rating: 4 of 5 stars 

După două experiențe dezamăgitoare cu Modiano din fericire a apărut Micuța Bijou. Micuță care avea să îmbunătățească părerea mea despre proaspătul câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură.

Thérèse are impresia că o zărește la un moment dat pe mama pierdută cu mult timp în urmă în Maroc. Cu frică și emoție, tânăra începe să o urmărească pe femeie. Filajul îi oferă ocazia să cunoască oameni noi și să-și aducă aminte de trecut. Amintirile încep să devină din ce în ce mai prezente, imaginea copilei care era alintată Micuța Bijou din ce în ce mai clară, iar copilăria și evenimentele care au marcat-o atunci lasă amprente puternice în viața ei actuală. Deși începe să-și facă prieteni noi,  Thérèse începe să simtă din ce în ce mai acut lipsa părintelui și nefericirile trecutului încep să o apese. Străzile pe care trece ascund fantome, camera în care locuiește o transportă-n timp, planurile ei de viitor au mereu aceeași finalitate.  Thérèse simte nevoia de o figură maternă… singurul lucru care o mai poate salva…

De data aceasta Modiano m-a surprins într-un mod plăcut. Trebuie să recunosc că după Dora Bruder și În cafeneaua… nu l-aș fi considerat niciodată altfel decât un scriitor mediocru. Însă înainte de a-i pune o etichetă finală, m-am hotărât să aștept, totuși, cărțile sale premiate ca să văd dacă este vreo diferență.

Ei bine, da, este o mare diferență! Micuța Bijou este o mică bijuterie de carte. Nu este ceva excepțional, din punctul meu de vedere, însă are un je ne sais quoi care te face să citești cartea având piele de găină. Trebuie să recunosc că nu mă așteptam ca Modiano să reușească să construiască vreodată un personaj așa cum a construit-o pe  Thérèse… Un personaj care te bântuie de la început până la sfârșit și-ți rămâne cumva tatuat în suflet.

Scriitura este net superioară față de cele două cărți amintite mai sus. Modiano nu mai scrie un raport în care mai inserează din când în când gânduri lirice cu privire la profesia sa, ci construiește un roman, o poveste, în cel mai literar sens al cuvântului. Nu scrie alert, nu e ca și cum te-ar ține în priză, însă, prin comparație cu Dora Bruder, parcă ai vedea un film de acțiune. Micuța Bijou nu are timpi morți – acuzație pe care am putut să o aduc celorlalte două cărți care sunt mai subțiri decât aceasta – și nu are personaje schițate caricatural. Personajele sunt principale, pentru că senzația este că toți cei care apar pe lângă  Thérèse sunt importanți, sunt bine reprezentate și ai impresia, în sfârșit, că ai intrat într-o lume reală, palpabilă, iar nu într-o capsulă a timpului în care trebuie să reconstruiești din tot felul de articolașe personale viețile celor care au murit cu mult timp în urmă.

Deși  Thérèse se plimbă prin Paris și Modiano rămâne fidel obsesiei sale de a lega și reda adrese și detalii legate de construcția și arhitectura spațială și temporală a diferitelor clădiri și străduțe, de data aceasta toate amănuntele se leagă armonios de sentimentele personajului, ceea ce face ca totul să sune natural și să te apropie de Micuța Bijou.

Spre mulțumirea mea, Modiano are ceva de spus din punct de vedere literar și recunosc că nu-mi pare rău că i-am mai acordat o șansă. Aștept cu nerăbdare Strada Dughenelor Întunecoase.

De ce 4 stele: pentru că Modiano a reușit să lege sentimental un personaj de locurile prin care trece, aducând trecutul în prezent într-un mod pe care nu l-am mai văzut la un alt scriitor. Pentru prima dată înțeleg motivația juriului de la Stockholm și, deși nu-l consider încă un monstru sacru al literaturii franceze, se întrevede un talent și o capacitatea de a modela timpul într-un fel nemaiîntâlnit de către mine până acum.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s