Modiano/Sempe VS Jeff Kenney sau Caterina Categoric VS Greg Heffley


 

Vorba vine VS. Nu e niciun versus pentru că sunt la categorii diferite. E ca și cum l-ai pune pe Doroftei să boxeze cu Valuev.

Jurnalul unui puști – vol. 9 

Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Jurnalul unui puşti. La drum lung (Vol. 9) de Jeff Kinney
My rating: 3 of 5 stars 

Sunt fan al seriei și aștept cu înfrigurare noile volume.

Cum a apărut volumul 9, cum am pus mâna pe el, vă dați seama.

Greg, de data asta, merge într-un road-trip cu familia. Normal că nimic nu iese cum trebuie, atât pentru că drumul este „calculat” conform unei reviste pentru familii normale, cât și pentru că nimeni în afară de mamă nu-și dorește această călătorie. Aventurile sunt haioase, întâmplările la limita penibilului, persoanejele care apar sunt simpatice, iar desenele, ca de obicei, savuroase. Categoric un nou volum care-și va face fanii fericiți!

Ceva se întâmplă cu Kenney. Parcă nu e mai la fel de amuzant. Nu a dat cu mucii-n fasole, dar parcă-i lipsește acea savoare de la început. Parcă nu mai e la fel de atent. Poate scrie sub presiunea editorilor, poate are probleme în familie. Sau poate s-a plictistit. Nu știu, dar Kenney s-a schimbat… a pierdut ceva pe drum.

Bineînțeles că fanii vor cumpăra cartea, bineînțeles că volumul merită și o să fie citit, chiar dacă Kenney nu mai este la fel de spectaculos ca la început.

De ce 3 stele: pentru că au fost prea faine primele volume, pentru că Jeff Kenney a pățit ceva, pentru că puștiul Greg face ce face și tot plăcut rămâne.

 

Caterina Categoric

 

Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

 

Caterina Categoric de Modiano/Sempe
My rating: 3 of 5 stars 

Am fost curios să văd cum arată o carte pentru copii scrisă de Modiano mai ales după ce am avut contact cu trei cărți de ale sale. Nici surprins, nici dezamăgit. Modiano s-a achitat rezonabil de sarcină.

Caterina este o fetiță care trăiește cu tatăl ei. Mama e plecată în America. Tatăl are o afacere dubioasă: cumpără și vinde cutii cu tot felul de lucruri. Fetița poartă ochelari. Ca și tatăl ei. În momentul  în care își scot ochelarii de pe ochi se și rup de lumea reală și nu mai aud, nici nu mai văd, nimic. Caterina începe să ia ore de dans. Acolo o cunoaște pe Odile. Care o să o invite pe ea și pe tatăl ei la ea acasă la o petrecere. Petrecere care va schimba cât se poate de caterogic viața Caterinei Categoric.

Sempe este, ca de obicei, extraordinar. Desenele lui sunt superbe și te poți trezi că te uiți de minute bune la desenele sale. Te aruncă-n reverii cu zâmbetul pe buze.

Modiano construiește un text și o poveste pe care nu știu, sincer, ce copil ar putea să o înțeleagă și ce adult ar fi dispus să o considere suficient de serioasă încât să stea să se gândească la mesaj.  E scrisă bine povestirea însă riscă să pice undeva pe un teren arid și să nu-și găsească cititorii.

Pe mine nici nu m-a extaziat dar nici nu m-a lăsat indiferent. Echilibru total. Deși, trebuie să recunosc, sunt câteva elemente destul de interesante pe care Modiano le inserează în text. Însă, dată fiind natura cărții, nu-mi permit să intru în detalii cu privire la filosofia pe care autorul o presară în povestire.

După o discuție critică serioasă cu Elena am decretat că textul merită 3 stele și desenele lui Sempe, 4 stele. Pentru că sunt un malefic, am dat volumului 3 stele:

De ce 3 stele: pentru că textul nu pare să fie foarte hotărât cărei vârste vrea să se adreseze și, zic eu, pune editorii într-o încurcătură care s-ar putea să-i coste.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s