3 cărţi de la Publica


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Jeff Bezos şi epoca Amazon de Brad Stone
My rating: 3 of 5 stars 

Jeff Bezos şi epoca Amazon a fost mişto. Ocupându-mă constant de cărţi mi-am zis că nu pot rata o carte despre afaceri cu şi despre cărţi. Şi nu despre orice business, ci despre cel care a schimbat complet ideea de magazin online, dar şi ideea mai îndărătnică, de lectură dintr-o carte de hârtie.

Jeff Bezos a fost un vizionar, dar şi un mare ratangiu. A cumpărat afaceri prospere, dar şi viitoare eşecuri. A crezut în vânzarea de jucării, haine, cuţite, aparatură, software, telefoane etc. etc. etc. şi a câştigat suficient cât să poată pierde la o investiţie neinspirată –  şi au fost suficiente şi din acestea.

Brad Stone pare că i-a suflat în ceafă în fiecare moment lui Bezos, pentru că ştie multe – îi ştie colaboratorii, duşmanii, îi ştie reacţiile, supărările şi momentele de extaz. Ştie cum şi-a construit afacerea şi mă  bucur că ne-a spus şi nouă.

De ce 3 stele: Cartea nu are cel mai bun ritm şi nici nu te lasă cu gura căscată.

Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

 

Întoarcerea în micul regat de Michael Moritz
My rating: 2 of 5 stars 

Asta nu mi-a plăcut deloc. Plictisitoare, prost scrisă, neinteresantă, un colaj de calităţi de care ar fi trebuit să fug mâncând pământul.

Autorul, un jurnalist care în altă viată şi-ar fi dorit să fie André Gide, spune istoria înfiinţării companiei Apple până în momentul în care lucrurile încep să devină interesante. Nu am aflat nimic de aici nici despre Jobs, nici despre Apple. O să încerc biografia autorizată şi apariţia nouă – Apple după Steve Jobs – poate voi avea mai mult noroc.

De ce 2 stele – pentru că s-a străduit, totuşi, să facă muncă de cercetare.

 

 

Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

 

Pierderea virginităţii : Autobiografia de Richard Branson
My rating: 3 of 5 stars 

Pierderea virginităţii, am luat-o pentru ca știam prea puține despre Branson şi despre imperiul Virgin – deși Virgin mi-a bântuit copilăria, de la jocurile pe care le-a produs, până la casetele extrem de scumpe pe care le găseam prin cine știe ce magazin dubios, casete care aveau coperți luuuuungi pe care le puneam pe perete ca pe postere. O carte de dimensiuni  respectabile, veţi spune. Aşa este, dar îmi amintesc că am citit-o mai degrabă decât pe o cărţulie cu care îmi făceam de lucru la vremea aceea şi care s-a dovedit mai lungă decât o zi de post: Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă.

La Branson am văzut ce înseamnă inteligenţa, şansa, entuziasmul şi naturaleţea. Am înţeles cum pot toate acestea să construiască o afacere care să depăşească orice limite spaţiale sau temporale. A pornit închiriind un spaţiu deasupra unui magazin de pantofi pentru care nu plătea chirie pe motiv că va creşte vânzarea magazinului de dedesubt cu traficul nou creat – nu a fost aşa. Şi-a deschis un magazin de muzică în care tinerii stăteau pe jos, fumau şi ascultau. Uşor-usor a crescut vânzarea prin poştă, s-au dezvoltat alte magazine, a apărut un studio de înregistrări şi practic până la deschiderea Virgin Airlines nu a mai rămanea decât un pas. Nu de puţine ori a fost în pragul falimentului, dar salvarea a venit din partea unor Mike Oldfield, Sex Pistols, Culture Club sau Phil Collins.

Nu mi-a plăcut atât povestea afacerii cât imaginea lumii „muzicale“ a anilorʼ70-ʼ80 şi a lumii excentrice care a apărut mai apoi. Branson e, fără îndoială, un personaj.

De ce 3 stele: pentru că, pe ici pe colo, mai minte şi autorul, lucru altminteri de aşteptat într-o autobiografie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s