Trenul către Moș Crăciunul din noi: Expresul Polar – Chris Van Allsburg


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Expresul Polar de Chris Van Allsburg
My rating: 5 of 5 stars

Pe când eram mic mă certam cu toți colegii sau prietenii mei care nu mai credeau în Moș Crăciun. Eram un fel de nătângul clasei. Nu am încetat niciodată, de fapt, să cred în Moș Crăciun. Probabil că nici nu o voi face.

Pentru mine Moșul nu a fost un mister. Atât de puternic am crezut în el încât nu am avut foarte multe întrebări. Totuși, agasat de copii, îmi testam familia în serile de Ajun.  Îi strângeam pe toți în bucătărie și-l așteptam pe Moș. Care venea de fiecare dată. Și de fiecare dată împodobea el bradul. Și pornea instalația. Și așeza frumos cadourile sub brad.

Îmi aduc aminte că, la un moment dat, după ce i-am strâns și-nchis pe toți în bucătărie, am tras cu ochiul pe gaura cheii în camera unde trebuia să fie bradul de Crăciun. Și mi s-a părut că am văzut o siluetă care a dat de câteva ori din mână și a lăsat o urmă de lumină strălucitoare care se stingea în întuneric picurând steluțe. Și, deodată, bradul s-a aprins! M-am tras înapoi speriat. Am stat câteva minute cu cei mari uitându-se mirați la mine. Am șoptit: A venit Moșul… Cei mari s-au uitat la mine și mi-au zis să mă duc să văd că ei nu cred. Nu aveam curaj… Până la urmă cineva a deschis ușa și… bradul înalt strălucea puternic și-mprăștia miros de cetină. Cadourile mă așteptau zâmbind. Globurile roșeau de emoție. Crengile stăteau plecate în întâmpinarea mea. A fost un Crăciun care mi-a lăsat o amintire foarte frumoasă.

Imagine: weloveyouso.com

Îmi aduc aminte cum stăteam sub brad, la lumina instalației, cu miros de lemn ars în sobă și cetină și răsină în nări, și-mi citeam cărțile și-mi ascultam CD-urile sau casetele primite. Stăteam nopțile tolănit sub brad și mă culcam abia către dimineață. Erau nopțile cele mai frumoase din viața mea. Așteptam un an întreg ca să citesc sub brad.

Toate amintirile de mai sus m-au năpădit pe când îi citeam lui Vlăduț Expresul Polar. O să vină și vremea lui când o să aibă contre cu prietenii și colegii lui pe tema existenței Moșului. Habar nu am cum am să procedez. Sper ca Expresul Polar să mă ajute să păstrez un timp cât mai îndelungat magia Crăciunului în copilăria lui Vlăduț.

Ilustrațiile sunt extraordinare și Vlăduț le-a privit foarte atent. Povestea, pe de altă parte, m-a captivat pe mine. Vorba vine povestea, că nu poți spune că este o poveste în adevăratul sens al cuvântului. Pare mai mult o amintire pe care Chris van Allsburg vrea să o împărtășească cu noi. O amintire veche, prăfuită, care te ia și te aruncă-n imaginile îngălbenite,  cu colțuri rupte și fețe șterse ale copilăriei, ale bradului din copilărie, ale iernilor în care veneai bocnă și te ascundeai în pături călduroase și te lăsai împresurat de mirosul Crăciunului.

Imagine: avisualjournal.wordpress.com

Expresul Polar este mai mult decât un cadou perfect. Este o bucată din noi. Poate deveni o bucată din noi dacă-l citim celor mici și dacă ne lăsăm purtați pe aripile zecilor de anotimpuri care ne apasă umerii. Expresul Polar este trenul care ne duce către acele unice senzații atât de intens trăite în copilărie.

De ce 5 stele: pentru că mi-a adus în nări miros de foc în sobă, de cetină, rășină, de frig și zăpadă până la geam.

Volum oferit blogului de Editura Arhur.

logo arthur

Pentru că este un volum deosebit, blogul și Editura Arthur vi-l propune drept premiu la un concurs care va apărea în cursul zilei de astăzi. Fiți pe fază!

 

Reclame

3 gânduri despre „Trenul către Moș Crăciunul din noi: Expresul Polar – Chris Van Allsburg

  1. Pingback: Concurs Firesc: Adu-ți aminte de cel mai frumos Crăciun și câștigă Expresul Polar de la Editura Arthur! | Razvan Van Firescu

  2. Pingback: ,,Expresul polar” de Chris Van Allsburg | Pasiunile mele

  3. Pingback: Expresul Polar – Tu auzi clinchetul clopoţelului?! | PovesteadinCarte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s