Secretele morții lui Mussolini – Luciano Garibaldi


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

My rating: 2 of 5 stars

Din start trebuie să recunosc că Mussolini mi se pare cea mai penibilă figură dintre toți liderii care s-au confruntat în cel de-al doilea război mondial. Deși am o cărțulie de-a lui apărută în anii 30, o carte scrisă în memoria fratelui său, Mussolini nu m-a impresionat niciodată și nu a reușit să treacă de statutul de bufon politic.

Am cules cartea lui Garibaldi doar pentru că vroiam să aflu mai multe despre execuția liderului fascist și nu pentru că aș fi crezut în vreo conspirație sau aș crede că ar fi existat vreuna. În toate cărțile despre cel de-al doilea război mondial pe care le-am citit Mussolini este evocat episodic, niciodată decisiv, arareori interesant, adeseori în preajma celui care i-a făcut, până la urmă, loc în istorie de-a dreapta lui: Adolf Hitler.

Dincolo de părerile mele despre Mussolini, studiul lui Garibaldi mi s-a părut un foileton demn de Click! sau Can-Can. Churchill care l-a vânat pe Mussolini ca să nu divulge o serie de documente ultra-secrete care l-ar fi acuzat pe premierul britanic de colaboraționism și vrere de pace cu naziștii, că ar fi cerut inițeri de discuții despre o eventuală pace între nemți și britanici pentru ca nemții să se dedice întru totul frontului din Est). Mussolini a fost ucis pentru a se evita un Nurnberg italian și pentru a salva pielea primului ministru britanic de la distrugerea sa ca și figură politică anti-nazistă. Ce să mai, teoria conspirației în toată regula.

Da, Garibaldi aduce tot felul de documente în discuție care cică nu ar fi văzut lumina tiparului până la el (niciunul convingător și decisiv), câteva fragmente din jurnalul Clarettei Petacci, câteva declarații din partea unor martori care au asistat la execuția lui Mussolini (martori care se contrazic), câțiva indivizi care se declară călăii lui Mussolini, un adevărat festival de figuri umane care formează într-un stil arcimboldian moaca liderului fascist.

Nu cred că volumul de față se vrea unul serios. Nu de alta, dar nu are cum să ia cineva, care are cât de cât habar despre personalitățile, evenimentele și pozițiile politice adoptate în cursul celui de-al doilea război mondial, în serios perorațiile lui Garibaldi. Hitler visa la o pace cu Marea Britanie, lucru cunoscut. Să spui că Churchill ar fi vrut pace pe frontul de vest și Hitler o dădea din colț în colț pentru că „un cuțit are două tăișuri, știi și tu…” este ilar. Ca să nu mai zic că astfel de documente incriminatorii ar fi fost aur în mâna Axei în orice clipă. Or, Mussolini să dețină o astfel de armă și să nu o folosească, deși ștreangul îi era la gât este mai mult decât dubios.

Garibaldi mi-a lăsat impresia că, de fapt, încearcă să refacă imaginea lui Il Duce și să arunce cadavrele celor doi în curtea britanicilor încercând să exonereze italienii (comuniștii italieni, cei care l-au executat pe Mussolini) de această crimă pentru a-l reda pe Mussolini tuturor italienilor. Asta e impresia mea. Nu de alta, dar imaginea pe care Garibaldi încearcă să o zugrăvească este acea de lider demn, curajos, inteligent, șiret, însă faptele pe care autorul le redă dovedesc tocmai contrariul, Il Duce aducând mai mult cu un individ rupt de realitate care visează cai verzi pe pereți supărat că nimeni altcineva în afară de vreo doi apropiați nu-i vede.

Interesantă? Pentru însetații de teorii dubioase cu privire la trecut, categoric. Bine construită și documentată? Dacă privești ca pe o investigație jurnalistică, e drăguță dar ca și lucrare istorică e nulă. Afli lucruri noi? Cel puțin câteva nume italienești care au activat în timpul regimului fascist. Merită citită? Doar dacă te pasionează îngrozitor de mult Mussolini.

De ce 2 stele: pentru că am considerat volumul o investigație mai degrabă jurnalistică decât o lucrare de istorie. Altminteri ar fi luat – 1 stea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s