E van F prezintă: Regele Carol văzut de Mite Kremnitz


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

My rating: 2 of 5 stars

 

La 100 de ani de la moartea Regelui Carol I, situaţia politică a ţării e de aşa natură încât nici o altă aniversare – de tristă sau veselă amintire – nu putea fi mai “sugestivă”. Toată lumea vorbeşte despre monarhie şi despre cum au construit străinii România cea bună. Editurile se întrec să publice memorii, analize, studii ajungând ca Humanitasul să anunţe o uşoară suprapunere cu ce a mai publicat Poliromul din memoriile Reginei Maria, iar Corintul şi Meteor Press-ul să publice cam aceelaşi lucru în acelaşi timp – cuvintele lui Mite Kremnitz despre Regele Carol.

Nu pot să nu consider această amplă desfăşurare de forţe ca parte a unui exces de zel, întrucât, dacă stau să caut înăuntrul cărtilor, descopăr că, de fapt, nici una nu aduce noutăţi considerabile. Valoarea lor informativă e mică spre zero, cărţile de la Curtea Veche, cum bine se ştie, sunt pline de poze şi până şi acestea se repetă, Boia face un rezumat de liceu al monarhiei, iar însemnările lui Mite Kremnitz au cam aceeaşi credibilitate pe care ar avea-o o biografie a lui Ion Iliescu scrisă de Corina Creţu (sau una a lui Băsescu scrisă de Roberta Anastase).

Cartea nu aduce poveşti din sânul familiei regale, în ciuda faptului că autoarea a fost soţia doctorului regelui şi o apropiată a reginei.  Nu aduce nici informaţii din culisele puterii, ba, pe ici pe colo mai şi cosmetizează faptele, cum a fi, de pildă, povestea intrării Regelui în ţară mult mai credibil istorisită de Cioroianu în Cea mai frumoasă poveste a sa. Ce m-a deranjat la modul serios este că autoarea declară că Regele a fost “silit” să accepte tronul, lucru despre care ştim bine şi clar că este fals, ea nemaipomenind de cei care au putut (şi au făcut-o) să refuze acest tron, lucru ce a stat şi la îndemâna principelui de Hohenzollern. Biografia se roteşte în jurul “drumului de fier” (implementarea şi dezvoltarea reţelei de căi ferate), a lui Brătianu şi se concentrează destul de mult asupra crizelor de autoritate ale lui Carol şi asupra Independenţei României.

Cu siguranţă o cărticică de după-amiază, dar încă ezit dacă să o recomand pentru aşa ceva sau dacă nu ar fi mai bine să mergeţi la un film…

De ce două stele: pentru că recrează vag atmosfera epocii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s