Și v-am spus povestea așa – Florin Bican


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Și v-am spus povestea așa. Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși  de Florin Bican
My rating: 4 of 5 stars

Săptămâna asta v-am pregătit ceva surprize. Cărţile lui Florin Bican fac parte dintre ele. Reciclopedia şi Şi v-am spus povestea aşa, de exemplu, au fost două surprize extrem de plăcute pentru mine pe care vreau să le împărtăşesc cu voi.

Mai întâi am făcut cunoştinţă cu Reciclopedia, dar despre ea zilele următoare pentru că vă pregătesc ceva nemaivăzut.

După Reciclopedie am luat imediat la lecturat a doua carte scrisă de Florin Bican – Și v-am spus povestea așa.

Ei bine, de această dată, Bican nu mai atacă-n versuri basmele, ci le rescrie în proză, frumos, în cadru organizat.

Un cal fermecat este prins de un spân care este pe jumătate om, pe jumătate schelet și-l transformă și pe el după chipul și asemănarea noului stăpân. Jumătate de Iepure Șchiop, noul nume al căluțului fermecat, își vede jumătatea din carne cum o ia la fugă și-și pierde orice speranță de a redeveni vreodată întreg. Din fericire există un Făt-Frumos și o frumusețe de prințesă care-l salvează de spân pe căluțul nostru și, ca să vezi minune, mai vin și alți copitați năzdrăvani care încep să-și depene aventurile. Pe măsură ce bidivii își povestesc propriile variante la aventuri ce ne par cunoscute, jumătatea pierdută a lui Jumătate de Iepure Șchiop începe să fie dezgropată și se ițește încetul cu încetul din pământ. Oare vor reuși năzdrăvanii să-l ajute cu poveștile lor pe Jumătate de Iepure să fie din nou întreg?

Bican este Willingham al României. Ne poartă prin cunoscutele basme românești precum Făt-Frumos cu părul de aur, Tinerețe fără bătrânețe sau Povestea lui Harap-Alb, însă povestitori sunt caii care i-au purtat în spate pe eroii principali.

Interpretările lui Bican sunt deosebit de hazlii, inteligente și fascinante. E adevărat că, pe măsură ce înaintezi în basmul și explicațiile lui Bican, începi să-ți dai seama că varianta lui Bican parcă are mai mult sens decât originalul. Parcă se încheagă mai bine. Parcă te-ndeamnă la crezare. Ei bine, trebuie să recunoaștem că, totuși, Bican a avut avantajul de a lucra pe o poveste deja scrisă și gândită de la zero și a avut un oarecare timp de studiu dedicat criticii, dar asta nu presupune că narațiunea nu e bine construită și captivantă.

M-a surprins tonul autorului care nu scrie nici pentru copii, nici pentru adulți. Scriitura sa nu se adresează unei vârste în mod special și, îmi pare, poate fi accesibilă oricărui cititor, indiferent de e în ciclul primar sau tocmai ce a împlinit 30 de ani. Ușurința cu care Bican înnoadă poveștile te seduce și te face să vrei să devii cel mai bun prieten al lui.

Poveștile sunt cunoscute, personajele la fel, ba autorul chiar pune pasaje întregi din basmele pe care le repovestește ceea ce înseamnă că pășim pe drumuri știute. Ce nu știam eu și nici tu, cititorule, este că lucrurile s-au întâmplat și altfel, iar căiuții năzdrăvani nu o dată au salvat situația, povestea, prințul și prințesa.

Și v-am spus povestea așa este una dintre acele cărți pentru copii pe care le citești cu un zâmbet larg pe buze și abia aștepți ca piticul care vorbește acum în dodii să înceapă să povestească cu tine despre basmele pe care i le-ai citit. Eu abia aștept să discut critic la adresa lui Bican cu Vlăduț.

De ce 4 stele: deoarece cartea este foarte bine construită, bine scrisă și ilustrată, poveștile amuzante și personajele ușor de îndrăgit – o întoarcere plină de haz pe terenul basmului românesc.

2 gânduri despre „Și v-am spus povestea așa – Florin Bican

  1. Pingback: Concurs Firesc: Câștigă 2 cărți de Florin Bican de la Editura Arthur! | Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s