Războiul ciocolatei – Robert Cormier


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Războiul ciocolatei de Robert Cormier

My rating: 5 of 5 stars

Trebuie să citești cartea asta! De mult nu am mai fost atât de prins în meandrele răutății adolescentine care mi-au bântuit viața de licean! Planuri malefice de denigrare ale vreunui coleg care nu ne era pe plac, răzbunări răutăcioase, atacuri publice cu trimiteri la secrete care ar fi trebuit păstrate pentru totdeauna, prietenii care se rup și se refac repede sau mai greu, depinde de cât de dorită este fata care face subiectul rupturii șa.m.d. toate aceste amintiri au fost brusc trezit de cartea lui Robert Cormier.

Jerry nu vrea să participe la vânzarea ciocolatei fratelui Leon. Fratele Leon care are nevoie disperată de bani pentru a-și consolida poziția de director interimar în școală sau poate pentru că are de acoperit niște datorii, cine știe? Vigilenții s-au angajat că vor vinde întreaga cantitate. Cel puțin așa a fost înțelegerea conform purtătorului lor de cuvânt, Archie Costello. Jerry trebuia, inițial, doar să îndeplinească o misiune și să refuze un timp vânzarea de ciocolată. Însă Jerry își dă seama că gestul lui este o incitare la revoluție și cheamă elevii la răsturnarea unui sistem opresiv pe care-l detestă și continuă să refuze să vândă ciocolata devenind un simbol al individualității. Însă va avea Jerry câștig de cauză în fața unor aliați incredibil de puternici, malefici și violenți precum Fratele Leon și Vigilenții?

Robert Cormier nu pare să se fi maturizat încă. Spun asta pentru că nu ai cum să scrii despre conflictele adolescenților, dacă nu le ai atât de proaspete în minte. Comportamentul acestora m-a aruncat direct în liceu, direct în perioada în care răutatea și violența constituiau singurul mod de a te impune și de a te face respectat. Turul de forță în lumea întunecată a minții adolescentine pe care-l face Cormier este cu atât mai plin de suspans și seducător cu cât personajele sale corespund întru totul unor prieteni pe care sigur i-ai avut și tu. Curajosul revoluționar, indiscutabilul lider, profesorul intrigant care joacă la două capete, prietenul care-ți este aproape și încearcă să-ți bage mințile-n cap până nu pățești ceva rău. Ce să mai, e ca și cum aș fi deschis un album foto vechi!

Cartea este clădită cu grijă, ca o construcție lego, liftul narațiunii te poartă către deznodământ încet, subtil, îți lasă timp să admiri peisajul, să cazi pe gânduri pentru ca, într-un final, să te lase cu gura căscată în momentul în care își deschide ușile și te lasă să cazi în gol de la ultimul etaj.

Personajele sunt bine construite, creionate din scurt, însă suficient cât să te dumireşti cu privire la moralitatea și personalitate lor. Nu există jumătăți de măsură în felul în care le vei privi atât de bine reușește Cormier să le schițeze în doar câteva fraze și evenimente. Un mare atu, mai ales că volumul este scris pentru adolescenți care se plictisesc extrem de repede.

Scriitura e rapidă, fără împopoțonări stilistice inutile, e din scurt, redă ce trebuie, cât trebuie, imaginile se creează cursiv, natural, drumul către liceul Trinity fiind foarte ușor de parcurs.  Partea de final este orchestrată superb, Cormier și-a testat talentul și forța scriitoricească. Nici nu vreau să mă gândesc câte ciorne o fi folosit până să fie mulțumit de rezultat. Eu, unul, am fost impresionat.

De ce 5 stele: pentru că este o poveste excelent scrisă și tulburătoare despre violența și răutatea care bântuie lumea adolescenților.

6 gânduri despre „Războiul ciocolatei – Robert Cormier

  • Pai lumea nu stia la ce sa se astepte si este luata prin surprindere. Cartea este destul de violenta si intunecata, or multi au fost speriati de ce au putut sa citeasca.
   Asta am vazut eu ca sunt reactiile celor care au citit cartea pe goodreads. Din punctul meu de vedere este o carte care trebuie si merita citita pentru ca violenta din lumea adolescentilor exista si daca este ignorata asta nu inseamna ca a disparut…

 1. My side of Goodreads zice că asta este o carte bună – și sunt oameni care citesc literatură serioasă. 😛 Cu toate acestea, cartea mi-a scăpat de sub radar, nu o aveam pe listă – dar uite că m-ai făcut să-mi doresc să o citesc în viitorul apropiat! 🙂
  Nu pot să nu mă întreb, însă, ce fel de liceu ai urmat dacă ai avut parte de atâta violență încât să te regăsești în această carte?! Îmi amintesc și eu de câțiva colegi răutăcioși, dar, săracii, erau doar proști și atât! 🙂

  • Da, este o carte buna care merita citita. Ii dau dreptate partii tale de goodreads. 😛

   Am crescut intr-un liceu de orasel uitat de lume, incremenit in decada nebuna – 90. Democratie proaspata, pustani fara frica de lege sau autoritate, adolescenti scapati de sub control si care traiau violenta cu maximum de satisfactie.

   Sa stii ca prostia este extrem de ingenioasa cand vine vorba de a gandi planuri de razbunare si o insistenta deosebita cand se hotaraste sa finalizeze o vendetta…

 2. Pingback: Află cine a câștigat concursul de recenzii! |

 3. Pingback: Cartea lunii – Ianuarie – Războiul ciocolatei | Dreena & Issel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s