O trecere rapidă prin istorie: Rusia în secolul XX – David R. Maples


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Rusia în secolul XX de David R. Marples
My rating: 4 of 5 stars

 

Editura Meteor Press este una dintre editurile mele favorite când vine vorba despre cărți de istorie. Deși uneori o pot da în bară cu mult talent, majoritate cărților de specialitate sunt bune către foarte bune.

Rusia în secolul XX a profesorului universitar canadian David R. Marples este una dintre acele cărți cu care Meteor Press are motive să se mândrească. Pe goodreads.com autorul este necunoscut. Necunoscut mi-a fost și mie până recent, trebuie să recunosc, însă nu prea înțeleg de ce este necunoscut la nivel mondial, ca să fiu sincer.

Marples face o muncă de cercetare pe care o structurează aproape perfect în volumul de față. Nu este ușor să treci în revistă și să comprimi în 450 de pagini istoria unuia dintre cele mai zbuciumate state a secolului trecut. Însă Marples o face și o face bine.

Volumul se deschide cu o prezentare a Rusiei la sfârșit de secol XIX, trece în revistă problemele țarismului și ale societății rusești, pentru ca, mai apoi, să urmărească instaurarea comunismului și să sfârșească cu Rusia lui Putin.

Întreg volumul îți lasă impresia că este construit de parcă ar fi fișe de curs adunate, atent scrise astfel încât să-ți reducă riscul de a pica examenul la materia Rusia din secolul XX. Este adevărat că, dacă nu ai deloc habar de istoria Rusiei s-ar putea să găsești cartea enervantă pe ici, pe colo pentru că sunt capitole care ar putea să fie mai bine dezvoltate și cărora le lipsesc, evident, informații, însă, dacă ești cât de cât familiarizat cu istoria Rusiei, volumul de față îți va părea interesant și destul de util mai ales dacă vrei să-ți amintești unele detalii.

Volumul nu cred că e pentru specialiști, chiar dacă Marples nu o dată expune opinii diferite ale istoricilor cu privire la anumite evenimente după care vine și cu interpretarea proprie pentru simplul motiv că lucrarea este mult prea generală. Economia, societatea, cultura, politica externă și internă a Rusiei, toate se găsesc în capitolele dedicate câte unui conducător sau unei anumite perioade de timp. Or, o astfel de lucrare care tratează cu atâta ușurință probleme atât de diferite, nu este altceva, din punctul meu de vedere, decât o lucrare dedicată împătimiților de istoria comunismului, a Rusiei și a secolului XX cât și a celor care-și doresc o cultură generală bogată ca să poată participa la Vrei să fii milionar.

Volumul lui Marples merită citit deoarece munca pe care a depus-o acest individ extrem de erudit merită toate atenția publicului specializat sau nu. Abundența de informații nu te sufocă datorită modului în care este transmisă și pregătită de livrare către cititor, iar diferitele domenii care sunt atacate și expuse spre discuție, sunt suficient de bine explicate pentru a fi înțelese și „gustate”.

Se vede pregătirea de profesor a lui Marples din modul în care scrie, din felul în care și-a structurat volumul și din acele scurte descrieri ale unor personalități. Faptul că Marples este enciclopedic se observă din multitudinea de exemple pe care le dă din cărțile de literatură, pe lângă cele de specialitate, pe care le-a citit. Impresia mea este că Marples citește cu o poftă și cu viteză demonică și are o memorie a unei întregi turme de elefanți, altfel nu știu cum ar fi putut scrie un astfel de volum atât de complex.

De ce 4 stele: mi-a plăcut cartea, chiar foarte mult, dar nu se poate să-ți propui atât de multe fără să ai scăpări și, mai ales, să epuizezi ditamai subiectul în doar 450 de pagini. David R. Marples nu este, cel puțin nu încă, nici Kershaw, nici Ferguson, nici Arendt, din păcate, însă are toate șansele, zic eu, să devină un istoric de referință.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s