Oameni sărmani – romanul de debut al lui Dostoievski


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Oameni sărmani de F.M. Dostoievski
My rating: 5 of 5 stars

Trebuie să citești Oameni sărmani din două motive mari și late:

1 – ca să vezi cum arată un roman de debut al unui scriitor cu adevărat uriaş;

2 – pentru că, având în vedere următoarele romane ale genialului scriitor rus, vei rămâne surprins de cât de natural a evoluat scriitorul care a pornit cu Oameni sărmani și a ajuns la Crimă și pedeapsă sau Demonii.

Doi oameni simpli, Makar și Varvara, săraci lipiți, își împărtășesc neajunsurile și chinurile iubindu-se discret. Deși vecini, cei doi își scriu scrisori în care își povestesc unul altuia problemele prin care trec, își recomandă lecturi și retrăiesc amintiri din tinerețe. Greutățile îi năpădesc uneori dar reușesc să-și găsească sprijin unul în celălalt. Până când Varvara începe să se întrebe ce este mai greu de îndurat: sărăcia sau o căsătorie cu o persoană pe care nu o iubește?

Dostoievski își pregătește personajele și terenul pentru următoarele romane. Temele sale principale se pot observa deja în Oameni sărmani. Inspirat, zic unii, de Mantaua lui Gogol, Dostoievski reușește o frescă pitorească a societății ruse de la sfârșitului secolului XIX. Un roman social în cel mai curat sens al cuvântului, critica de specialitate chiar îl consideră drept primul roman social rusesc – Belinsky, Oameni sărmani își trage seva din marii scriitori ruși pe care tânărul Dostoievski se pare că-i citea fascinat și cu nespus respect.

Scriitura poate părea greoaie și enervantă, ba chiar prefăcută și puerilă pe ici-colo. Având în vedere că este un roman epistolar, exercițiu pe care-l face Dostoievski în acest prim roman al său, este unul pur și simplu extraordinar. Scrisul lui Makar se modelează în funcție de starea sa sufletească și de impresia pe care vrea să o lase Varvarei, fapt evidențiat de diferitele stiluri abordate de Makar. Makar are mari greutăți în exprimare, dar vrea să scrie mai bine, vrea să se cizeleze și, de-a lungul romanului, acest lucru se observă. Varvara scrie natural, cursiv, totul vine din suflet la ea, educația ei se observă cu ușurință, iar capacitatea de a-și exprima liber sentimentele îi oferă o forță pe care Makar nu o are și pe care cel din urmă încearcă să o suplinească cu diferite construcții complicate și seci.

Am văzut destul de multe reacții negative legate de modul greoi și enervant de exprimare al personajelor, o capcană în care poți să cazi doar dacă nu vrei să citești Dostoievski așa cum Dostoievski se cere citit: cu grijă și cu foarte mare atenție la starea sufletească a personajelor și la ce vor acestea să-ți transmită – pentru că personajele lui Dostoievski, odată intrat în lumea lor, te primesc de parcă ai fi membru de familie și nu vor ezita să împărtășească absolut totul cu tine.

Recomand Oameni sărmani din toată inima pentru că este o carte care-ți poate arăta ce înseamnă să scrii cu cap, să-ți pui mintea cu adevărat la contribuție în formarea unui personaj și a felului acestuia de a vorbi.

De ce 5 stele: pentru că este un roman de debut profesionist, inteligent și bine construit de la început până la sfârșit.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s