Elena prezintă: Religia pentru atei – Alain de Botton


Click pe poza si cumpara cartea! Transport gratuit 😉

Religia pentru atei de Alain de Botton
My rating: 1 of 5 stars

Nu cred în inteligenta lui Alain de Botton, nici în ineditul ideilor sale, nici măcar în calificările lui medii. Cum spunea cineva, mă şi mir că această carte a fost publicată.
Ideea e simplă: să folosim din religie preceptele fundamentale şi mai puţin fundamentale, ideile bune care ne înfrumuseţează viaţa, noţiunile de bunătate, linişte, depăşire de sine etc., fără, însă, a lua cu noi credinţa în dumnezeu.

Aici probleme sunt de cel puţin două tipuri: Primul şi cel mai simplu gen de problemă este că Mr. Botton este cât se poate de incosecvent în a-şi alege religia. Dă impresia că s-ar folosi de creştinism (şi ăsta în diversele sale forme), dar, atunci când nu mai are idei, sare imediat la religiile Asiei, mai atrăgătoare şi mai nepotrivite eseului său, de fapt, parcă pentru a-şi arăta lui însuşi că o singură religie laică este insuficientă. Bine, dar dacă nu putem construi o (1) religie laică, de ce a mai scris băiatul ăsta cartea? „Ateii ştiinţifici“ în frunte cu Dawkins sau Shermer propovăduiesc de multă vreme bunătatea, morala, arta etc. adevărate în afara graniţelor religiei. Şi o fac mult mai bine. Ei, cel puţin, ştiu să construiască un argument, spre deosebire de Mr. Botton care nici nu poate recunoaşte unul dacă e să treacă pe lângă el pe stradă.

A doua mare problemă este că nu îţi poţi lua din religie ce vrei, aruncând restul la lada de gunoi a omenirii. Probabil că fanilor asta li se pare o mare idee deşteaptă, dar nu e. Nu e nici nouă şi nu e nici mare pentru că, dacă ar fi ceva care ar putea mearge la lada de gunoi, ar fi construcţiile umane pe care chiar el încearcă să le laicizeze, nu religia. Religia, din
păcate, este mai „fundamentală“ decât nevoie de morală, de artă, de…

Istoria ne-a demonstrat-o, iar antropologia şi mai şi. Nu cred că se mai îndoieşte nimeni astăzi că, dacă maine toţi oamenii ar uita că pot sau vor să creadă într-un dumnezeu, poimâine dis de dimineaţă ideea ar răsări ca nou-nouţă în capul unei bune părţi dintre uituci. Oamenii au nevoie să îşi explice prea multe lucruri, iar religia o face atât de uşor şi de „la îndemână“ încât va dăinui indiferent de ce nevoi va avea societatea domnului Botton. O morală laică din spatele căreia să arunci credinţa e uşor de propus, dar e irealizabilă. E ca şi cum ai gândi un perpetuum mobile, interesant altminteri, dar complet nerealist. Altfel spus, înseamnă a fi pe lângă subiect şi subiectul în aer. În plus, a lua ce vrei din religie, ignorând îndatoririle creştineşti şi bucurându-te doar de beneficii înseamnă să fii suficient de meschin şi de imoral încât să nu te califici în finala pentru a câştiga o morală laică.

Nu, nu cred deloc în competenţele şi capacităţile domnului Botton.

Reclame

3 gânduri despre „Elena prezintă: Religia pentru atei – Alain de Botton

  1. Un Eliade sau Culianu, Heiddeger sau Sartre, sunt mai greu înțeles pentru publicul larg. Din nevoia acestora de a pricepe filosofia de bun gust, apar unii pseudo-gânditori (fie că poartă numele de Coelho, Paler, Tudor Chirilă sau de Botton) care practică * permiteți-mi să o numesc astfel * o filosofie vulgară. Aceștia par să ne spună: ce ,,fun” și ,,cooltă” e filosofia. Să vorbim despre viață și sensul ei.
    Acești diletanți și cititori în încercarea lor de a reproduce (primii) și de înțelege (ceilalți) ajung să cânte o melodie grotească, vulgară și abrutizată de prostie. Numai mie îmi sună a manele? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s