Elena prezintă – Lumea Sofiei VS. Lumea Elenei – Jostein Gaarder


 

Click pe poza si cumpara cartea!

 

Lumea Sofiei de Jostein Gaarder
My rating: 1 of 5 stars

 

Răzvan: Recenzie şi opinie la care subscriu în totalitate deşi, trebuie să recunosc, poate că eu aş fi niţel mai aspru. Enjoy Elena’s World! 🙂

Fără doar şi poate Lumea Sofiei este un clasic. Rămâne doar de văzut un clasic al ce. Până una alta, se ştie că atunci când judeci aspru un clasic, trebuie să te şi justifici, ca nu cumva lumea să credă că eşti pur şi simplu un Ghiţă Contra care nu vrea decât să terfelească o carte de calitate în scopuri egoiste.


Să vedem! Să fie Lumea Sofiei o carte de beletristică/ficţiune clasică? Se poate. Dar, deşi sublimă, proza din aceasta carte lipseşte cu desăvârşire.


Tot aşa cum o carte cu pagini albe te poate ajuta să înţelegi Tot ce ştiu bărbaţii despre femei Lumea Sofiei ar putea rivaliza (sau măcar fraterniza) cu orice carte de literatură. Povestea e atât de slabă, atât de puţin muncită încât merită cu prisosinţă, în ierarhia Goodreads, cele zero stele pe care i le acord din toată inima şi după lungi analize.


Să fie Lumea Sofiei o carte de filosofie clasică? Aici mă văd nevoită să spun revoltat şi răspicat: NU! Am studiat filosofia ani lungi de zile, mi-am tocit coatele şi fruntea în bibliotecile de filosofie din toată ţara, urmăresc noutăţile constant şi mă entuziasmez ca un copil la fiecare traducere valoroasă a unei lucrări din filosofia recentă, deşi, cel mai adesea, lectura originalului îmi va fi bântuit visele nopţi la rând. Nu se poate, domnilor, ca o carte de filosofie, care parcă se opreşte brusc, să nu trateze filosofia secolului XXI după măcar cele două direcţii esenţiale. Wikipedia is no pedia.


De-acord: Democrit, Parmenide, Locke, Kant, Darwin dar mai departe nu mai poţi, prietene Jostein? Totuşi, pentru efortul de a face câteva rezumate ca atâtea alte cărti de istoria filosofiei, eu cred că merită două stele Goodreads. Nu mai mult pentru că nu e up to date şi mai şi sare câţiva filosofi importanţi (nici nu se putea să îi listeze pe toţi, bineînţeles). Un bun reper mi se pare la capitolul acesta cartea lui Barry Lower.


Să fie Lumea Sofiei o clasică introducere în filosofie? Asta nu pot s-o cred. O introducere în filosofie trebuie să îţi arate prima dată cum s-a gândit de-a lungul timpului, nu ce s-a gândit de-a lungul timpului.


Filosofia nu se învaţă înghiţind bucăţi mari de înţelepciune, ci digerându-le. Abilitatea asta grozavă de a digera e cea care se însuşeşte cel mai greu şi e, prin însăşi natura ei, prioritară. Teorii filosofice sunt şi vor mai apărea pe toate gardurile, important e să ştii ce să faci cu ele. Nagel şi Blackburn sunt bune exemple în acest sens cu ale lor introduceri. Asta este, de fapt, principala mea problemă cu Lumea Sofiei – nu te incurajează să gândeşti critic, iar lipsa gândirii critice, cum bine ştiti e sursa tuturor relelor – acasă, la lucru, la cules de brebenei, ciuperci etc. Ca şi introducere în filosofie cartea primeşte de la mine zero stele Goodreads şi sunt convinsa că le merită cu prisosinţă.


Şi acum să facem un calcul cât se poate de transparent, de pildă o medie aritmetică: 0+2+0/3=0.67, rotunjit în sus mie îmi iese exact ONE STAR.


Deşi, în adâncul fiinţei mele, îi invidiez pe cei care se bucură de această carte pentru că nu sunt la fel de trişti şi de încrâncenaţi ca mine şi pentru că atunci când privesc în sus văd cerul puţin mai albastru.

Reclame

2 gânduri despre „Elena prezintă – Lumea Sofiei VS. Lumea Elenei – Jostein Gaarder

 1. Eu sint 100% sigura ca Lumea Sofiei nu a fost scrisa pentru cei care si-au tocit coatele prin bibliotecile de filozofie. Ci pentru aia ca mine, care s-au vazut trecuti de a 12-a si si-au dat totusi seama ca mare lucru tot nu stiu despre filozofie, ca daca nu-ti trebuie la bac sau admitere si profu e mai ingelegator si nu ne streseaza prea tare, ca nici el nu pare sa se omoare cu predatul. Om fi fost noi vreo turma de neinteresati sau putin dotati intelectual sau poate si el prefera mai degraba paharelul si venea la ore ca la petrecere. (Apropo, n-am inteles niciodata de ce acelasi prof preda si economia, si logica, si psiho si filozofie, wtf? Inchid paranteza)

  Eu i-am dat trei stele, am citit-o acum acum mai multi ani. Desigur, nu mai tin minte nimic, dovada ca stelutele au fost asa, de amorul ratingului. Per ansamblu cartea mi se pare ca are idei bune, in sensul ca faciliteaza intelegerea conceptelor de catre astia mai tinerei (sau neinitiati). Ca valoare literara, e nula, desigur.

  • De-acord. De asta am şi crezut că e fair-play să o „analizez“ şi ca
   introducere în filosofie şi ca ficţiune. De fapt, problema mea este că nu
   cred că introducerea în filosofie ar trebui să se facă prin rezumate, iar
   Lumea Sofiei a fost doar un ţap ispititor.

   Cât despre plurivalenţa absolvenţilor de filosofie sunt cel puţin la fel
   de stupefiată ca şi tine. Ştiu sigur că, dintre colegii mei, de pildă,
   niciunul nu ar fi putut preda economie, sociologie, cultură civică sau
   educaţie antreprenorială şi poate 2-3 ar fi putut încerca să predea logica sau psihologia. Asta dacă pornim de la ideea că şi-au format capacităţile şi cunoştinţele în facultate şi nu au urmat alte cursuri după. Cu toate astea, mulţi dintre ei predau la liceu cu seninătate. Sunt convinsă că în fiecare generaţie e la fel.

   Într-o vreme fusese vorba să vină psihologi şi economişti să ţină orele,
   dar nu am mai auzit nimic. Cred că ţine de raţiuni administrative gen
   număr de ore, normă pe la mai multe licee etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s